Investigació científica

La Generalitat assumeix l’administració de Cellex i Mir Puig

El control públic es produeix per una mesura cautelar judicial dictada durant el procediment penal obert a les entitats de Pere Mir Puig

La Generalitat assumeix l’administració de Cellex i Mir Puig
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Conselleria de Justícia i Qualitat Democràtica ha assumit, per encàrrec judicial, l’administració de les fundacions privades Cellex i Mir Puig i també de les seves quatre societats mercantils associades, havent sigut cessats els seus patrons i administradors per un jutge de Barcelona.

Tant les fundacions Cellex com Mir Puig van ser creades per l’empresari químic Pere Mir Puig, que, nascut el 1919, va ser el gran mecenes de la ciència a Catalunya fins a la seva mort, el 2017. Mir va fer una gran fortuna inventant una fórmula per extreure formol de la fusta. Les dues fundacions compartien patronat, presidit per Jordi Segarra Pijuan, advocat pròxim a Pere Mir. Alfred Vallejo Coll figurava com a secretari, i Rosa Pérez Fernández com a única vocal.

Segons va informar la conselleria en un comunicat, el Jutjat d’Instrucció número 12 de Barcelona va acordar dilluns designar la Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques perquè s’encarregués de manera immediata, amb un protectorat, de l’administració judicial de Cellex, dedicada a l’àmbit sanitari, i de Mir Puig, de suport a persones necessitades per pal·liar malalties. A més, la Generalitat també assumeix les quatre societats mercantils vinculades a les dues fundacions: Simex, Mil Veinte, Interesessai i Jose Pàmies S.A. Aquestes societats, dedicades a diferents i àmplies activitats (des de la gestió d’inversions individuals i col·lectives fins a la inversió immobiliària o la importació de matèries primeres), comptaven amb una estructura similar al patronat de les fundacions amb algunes persones afegides, com Mercedes Arroyo i Marcial Rodríguez. Es tracta d’una mesura cautelar durant un procediment penal obert a les dues fundacions, segons la Conselleria de Justícia, que des de dimarts ha assumit l’administració judicial. Paral·lelament, el jutjat ha cessat els patrons de les fundacions i els administradors de les societats mercantils vinculades.

El químic Pere Mir Puig va crear Cellex el 2000 per finançar la investigació científica a Catalunya, que ha anat despuntant en els últims 20 anys. L’entitat ha finançat des d’aleshores projectes com l’Institut de Ciències Fotòniques, el Centre d’Investigació Biomèdica de la Universitat de Barcelona, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el programa CIMs+Cellex de beques per a alumnes de batxillerat, especialitzat en ciències i matemàtiques.

Herència sense descendència

Notícies relacionades

L’empresari va morir sense descendència i l’any 2023 el Departament de Justícia va obrir una investigació sobre Cellex per determinar si el patrimoni acumulat en vida per Mir Puig havia anat a parar íntegrament a la fundació. Alguns càlculs estipulen en 400 milions d’euros el llegat de Mir, mentre que d’altres rebaixen l’herència a 40 milions.

L’origen de les investigacions està vinculat a Àngel Surroca, que va ser conseller delegat i administrador únic de Derivados Forestales, una altra empresa de Mir. Surroca, molt pròxim a Mir, va denunciar fa més de dos anys davant la justícia la possible desviació de fons des de les dues fundacions.