La guerra comercial

Trump sacseja el mercat i només nou empreses de l’Ibex 35 resisteixen el cop

Un reduït grup de valors defensius, entre els quals Endesa, Cellnex i Redeia, aconsegueixen tancar en positiu 

La caiguda ha sigut especialment intensa entre les matèries primeres, banca i turisme

Repsol lidera les baixes amb una caiguda superior al 14%, seguida d’Acerinox i ArcelorMittal 

«El problema no és tant el nivell dels aranzels, sinó la seva imprevisibilitat», diuen els experts

Trump sacseja el mercat i només nou empreses de l’Ibex 35 resisteixen el cop

EFE

4
Es llegeix en minuts

El sotrac provocat per la tornada de Donald Trump a la Casa Blanca ha impactat com un terratrèmol en els mercats financers globals. En el seu incendiari discurs del dia de l’alliberament el president nord-americà va reactivar la seva guerra comercial, anunciant un aranzel mínim del 10% a totes les importacions i un càstig del 20% específic per a la Unió Europea. Malgrat la frenada d’última hora –una "pausa" de 90 dies per renegociar amb diversos països tret de la Xina–, el mal ja està fet. L’Ibex 35 perdia un 5,83% en menys de dues setmanes, i s’han volatilitzat bona part dels guanys d’aquest 2025.

Però no tots els valors espanyols han sortit igual de perjudicats. Enmig d’aquesta tempesta, nou valors s’han comportat com a refugis defensius, resistint i fins i tot pujant en borsa. Mentre la resta, molt exposats al comerç global, han tingut fortes caigudes.

L’Ibex 35 va encadenar en la seva última sessió de dijous 17 d’abril una nova jornada de caigudes i va perdre la cota psicològica dels 13.000 punts, situant-se en els 12.935,60 punts, cosa que suposa un descens del 3,11% des del 2 d’abril passat. La correcció continua afectant amb força els principals valors del selectiu espanyol, especialment Repsol, el sector financer i les acereres.

Només nou valors del selectiu han aconseguit escapar-se de la marea vermella i han tancat en positiu des de l’esclat del conflicte comercial. Lidera les pujades Cellnex, que avança un 4,18%, seguida de Redeia (+3,39%), Colonial (+2,94%) i Endesa (+2,09%). També destaquen Indra (+1,55%) i Inditex (+1,03%), que mantenen el tipus davant la correcció generalitzada de l’índex. Mapfre ha repetit preu. I, finalment, Logista (+0,61%) i Enagás (+0,94%) han registrat lleugeres pujades.

Juan José Fernández-Figares, director de Gestión IICs, analitza el comportament d’Indra i Redeia companyies espanyoles: "Indra s’ha salvat perquè és un valor considerat ara com de Defensa i Europa invertirà molt en el sector, després en principi l’afecten menys les tarifes nord-americanes". Per la seva banda, Redeia "és un valor de tall defensiu, que sol fer-ho millor en termes relatius en el mercat quan existeix una amenaça d’alentiment del creixement, cosa que les tarifes han generat, ja que la demanda dels seus productes és molt inelàstica [són necessaris]. En general les utilities s’han comportat millor que el mercat, al ser d’aquest tipus d’actius i tenir poca o nul·la exposició al mercat dels EUA"

A l’altre extrem, la llista de perdedors l’encapçala Repsol, que es deixa un -14,38% des del dimecres 2 d’abril. La caiguda del preu del barril, junt amb el temor d’una desacceleració global que redueixi la demanda de cru, ha castigat durament el valor. També la sobreoferta impulsada pels EUA i l’OPEP ha sigut letal per a la seva cotització. Amb aquesta, destaquen els valors lligats a les matèries primeres industrials: Acerinox (-11,56%) i ArcelorMittal (-10,47%). Les dues companyies, que depenen molt del mercat nord-americà i el dinamisme del comerç global, han patit força l’efecte dels nous aranzels.

La banca

Fernández-Figares assenyala que Repsol "ha caigut pel fort càstig rebut pel preu del cru, conseqüència del temor que la demanda caigui si es desaccelera el creixement global, mentre que la resta dels que més han baixat sí que estan directament afectades per les tarifes, com és el cas d’ArcelorMittal i per l’amenaça d’una inferior activitat global.

Els bancs espanyols, després d’un primer trimestre fulgurant, també han topat amb un brusc canvi d’escenari. Les retallades de tipus per part del BCE i el temor d’una recessió han passat factura: Banco Santander (-6,09%), CaixaBank (-7,95%), el Sabadell (-5,78%) i el BBVA (-2,98%). "Els bancs, com a valors de tall cíclic que són, reaccionen sempre de manera negativa davant la possibilitat d’un alentiment del creixement econòmic. A més, el BBVA manté una elevada exposició a Mèxic, un dels països més afectats per les tarifes, i el Santander és molt present als EUA, i és per això que una potencial recessió d’aquesta economia l’afectaria més que a la resta", declara el director de Gestión IICs.

Notícies relacionades

Després de la forta correcció patida per l’Ibex 35 en les últimes dues setmanes, l’índex acumula una caiguda del 3,1%, i retrocedeix fins als 12.935,6 punts des dels 13.350,2 del 2 d’abril passat. El sotrac ha sigut especialment intens en valors lligats a matèries primeres, banca i turisme, arrossegats per la incertesa geopolítica, i la pressió sobre els tipus d’interès. Repsol lidera les pèrdues amb una caiguda superior al 14%, seguida d’Acerinox i ArcelorMittal, que també acusen amb força el nerviosisme del mercat. La banca, tret de comptades excepcions, es tenyeix de vermell, igual com companyies exposades al cicle econòmic. En contrast, un reduït grup de valors defensius, entre els quals Endesa, Cellnex o Redeia, han aconseguit tancar en positiu, actuant com a refugi davant la volatilitat.

Segons assenyala Manuel Pinto, analista de mercats, "el problema no és tant el nivell dels aranzels, sinó la seva imprevisibilitat. Les empreses no saben a què atenir-se, i això retarda decisions clau d’inversió".