El Sabadell demana que es mantingui la quota de crèdit de pimes en el 20%

La companyia que presideix Josep Oliu ha al·legat aquesta mesura en el segon test de mercat presentat davant la CNMC sobre l’oferta de compra llançada pel BBVA el maig de l’any passat

El Sabadell demana que es mantingui la quota de crèdit de pimes en el 20%
4
Es llegeix en minuts
NATALIA RÍOS

L’opa hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell continua avançant. Aquesta setmana ha acabat el termini per poder presentar la documentació al segon test de mercat plantejat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) sobre l’oferta de compra que va llançar el BBVA el maig de l’any passat. La informació rebuda té un caràcter confidencial, però fonts del mercat expliquen que entre les al·legacions contemplades pel Sabadell es troba el fet de mantenir la quota de crèdit a totes les pimes que tinguin el 20% del seu finançament en alguna de les dues entitats o amb la suma de totes dues.

En aquest segon test per garantir la competència, la CNMC va avançar als enquestats algunes de les condicions millorades pel BBVA en les últimes setmanes. La companyia que lidera Carlos Torres proposa separar el crèdit a curt termini (a menys d’un any), per mantenir els volums i les condicions –que no les quotes– que tingui el Sabadell. El circulant és a prop del 20% del crèdit total. El 80% restant és crèdit a mitjà i llarg termini, on es planteja mantenir el préstec a tots aquells que el 100% de la seva quota es correspongui a la suma de crèdit en el BBVA i Sabadell.

Evitar els terminis

Des de l’entitat catalana calculen que en aquesta situació es trobarien un 5% de les empreses, que sumen un 1% del volum de crèdit; ja que s’ha exclòs prèviament tots els autònoms i totes les empreses que facturin entre 50 i 100 milions d’euros. En els plantejaments del Sabadell s’argumentaria que una negociació no es fa sobre el circulant o sobre el mitjà i llarg termini, sinó que es fa sobre el conjunt del crèdit per tal de no alterar volums ni condicions.

Des de l’entitat catalana es considera que, en cas d’integració, cal oblidar-se del curt, mitjà o llarg termini i mantenir la quota de crèdit a totes aquelles empreses que depenguin en un 20% del finançament conjunt dels dos bancs. És a dir, totes aquelles que tinguin una cinquena part del seu deute amb alguna de les dues entitats o amb totes dues. A més, segons la seva opinió, segons les mateixes fonts, caldria incloure els autònoms i les empreses que generen un volum de negoci d’entre 50 i 100 milions d’euros, tot i que la definició oficial de pime en la Comissió Europea sigui la d’empreses que facturin fins a 50 milions.

Després de rebre totes les consideracions, la CNMC emetrà un informe que haurà d’incloure els requisits que el BBVA hauria de complir en cas d’una fusió. Aquesta anàlisi té un termini legal màxim de tres mesos, però el temps s’ha aturat cada vegada que el regulador ha demanat informació. Aquest informe final serà el que rebrà també el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, i comptarà amb 15 dies per decidir si eleva el dictamen de Competència al Consell de Ministres. En aquest cas, l’Executiu disposarà de 30 dies més per estudiar l’operació i decidir si l’acaba aprovant amb els compromisos acceptats per la CNMC, els suavitza, els endureix o en proposa altres de nous d’interès general. En cap cas podrà vetar l’operació.

L’últim pas serà que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aprovi el fullet d’opa i obri el període d’acceptació. Els accionistes del Sabadell tindran llavors 30 dies per decidir si acudeixen a l’opa, tot i que el BBVA té l’opció d’ampliar l’esmentat termini fins a 70 dies.

Nou pla estratègic

Notícies relacionades

Abans d’arribar a aquest període d’acceptació, el Sabadell espera poder presentar el pla estratègic 2025-2027, amb el qual l’entitat vol demostrar als seus accionistes que els aportarà més valor en solitari que si accepten l’opa. "Volem presentar el pla estratègic amb un entorn de mercat una mica més serè i amb anterioritat al període de canvi", ha indicat recentment el conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno. El banc busca tenir una visió més clara dels impactes que podrien tenir els aranzels nord-americans en les previsions econòmiques d’Espanya i en els tipus oficials del Banc Central Europeu pel seu potencial efecte en el seu negoci; sense descuidar quan s’obre el període de canvi.

Precisament, González-Bueno considera que malgrat "els moments complexos i de turbulències, que són preocupants per a tothom", Espanya serà, "en termes relatius, dels països del món que menys patirà i, sens dubte, d’Europa" perquè el gruix de les exportacions es dirigeixen a altres llocs del món que no són els Estats Units. De la mateixa manera, reflexiona que poc afectarà el seu negoci, ja que moltes pimes "són empreses de serveis i oci, que estan en auge." No així per al BBVA perquè "la inestabilitat de Mèxic i de Turquia i el pes que tenen en el seu negoci és en aquests moments una dificultat afegida"..