La festa del 23 d’abril
El president de Prensa Ibérica, Javier Moll, Creu de Sant Jordi
L’empresari i editor ha sigut distingit pel Govern, amb 20 personalitats més i 10 institucions, com "un referent del món de la informació i la comunicació".

El Govern de Salvador Illa va concedir ahir al fundador i president del grup editorial Prensa Ibérica, Javier Moll de Miguel (Saragossa, 1950), la Creu de Sant Jordi 2025, un dels màxims reconeixements que atorga la Generalitat a les personalitats que, "pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural". L’empresari i editor va ser distingit "pel seu gran esperit emprenedor i la seva reconeguda trajectòria com un referent del món de la informació i de la comunicació". L’Executiu destaca així mateix que Moll presideix un grup que es va crear fa més de 45 anys i que, "gràcies a la seva gran visió empresarial i als seus constants esforços", ha aconseguit que creixi "fins a convertir-se en un dels principals grups de comunicació del país".

El president de Prensa Ibérica, Javier Moll, Creu de Sant Jordi /
Llicenciat en Dret, el 1978 va iniciar una reconeguda trajectòria com a empresari periodístic amb l’adquisició d’Editorial Prensa Canaria, a la qual pertanyien La Provincia i Diario de Las Palmas.

El president de Prensa Ibérica, Javier Moll, Creu de Sant Jordi /
Grup familiar

El president de Prensa Ibérica, Javier Moll, Creu de Sant Jordi /
La fundació de Prensa Ibérica com a grup familiar de diaris regionals data de 1984, any en què la companyia va adquirir La Nueva España, d’Astúries, Levante-EMV, de València, i Información, d’Alacant, i va iniciar un intens procés d’expansió a la Península.

El president de Prensa Ibérica, Javier Moll, Creu de Sant Jordi /
Prensa Ibérica s’ha convertit, després de l’adquisició del Grup Zeta el 2019, el llançament d’El Periódico de España el 2021 i la recent incorporació de capçaleres com El Correo Gallego i El Correo de Andalucía, en el grup líder de la premsa regional i local a Espanya, amb 27 diaris impresos i digitals en 12 comunitats autònomes i gairebé 70 Cròniques locals, a més de diverses revistes.
El Govern recalca que formen part de Prensa Ibérica alguns dels mitjans de comunicació més destacats de Catalunya com EL PERIÓDICO, el Diari de Girona, el Regió 7 o Sport. "El seu èxit empresarial i el seu important compromís amb la informació lliure i independent li han proporcionat un gran respecte dins del sector empresarial i dels mitjans de comunicació, on ha presidit l’Institut de la Empresa Familiar i l’Associació de Mitjans d’Informació", afegeix la Generalitat. Javier Moll està casat amb Arantza Sarasola, vicepresidenta de Prensa Ibérica, i té 5 fills i 10 nets.
Entre les altres 20 persones i 10 entitats reconegudes figura Joan Saura, exconseller del tripartit i antic dirigent del PSUC i ICV, mentre que en l’esfera artística sobresurten l’actriu Loles León i la cineasta Carla Simón. De la primera es reconeix la seva "exitosa" trajectòria de més de cinc dècades i la seva defensa del feminisme. Es dona el cas que fa dos mesos el nom de Loles León va generar polèmica perquè els partits independentistes van tombar a l’Ajuntament de Barcelona que se li donés la Medalla d’Or de la ciutat per haver sigut "bel·ligerant contra la normalització del català". També va obtenir el rebuig de la dreta. De Carla Simón es va destacar que és "una de les referències contemporànies més destacades" del cine català i van lloar la faceta "social" de les seves pel·lícules, com Estiu 1993 i Alcarràs.
L’àmbit cultural
També en l’àmbit cultural van ser Creu de Sant Jordi l’artista visual Eugènia Balcells, la periodista Rosa Maria Calaf, la ballarina i coreògrafa Montse Colomé, la dramaturga Lluïsa Cunillé, l’escriptora Mercè Ibarz, el músic i gestor cultural Marc Lloret, el director d’orquestra Josep Pons i el filòleg i sociolingüista Isidor Marí Mayans.
El president del Grup Planeta i d’Atresmedia, José Creuheras, també va ser un dels guardonats. El Govern el va definir com un dels empresaris catalans "més exitosos i amb gran prestigi", a més de remarcar la seva tasca com a "mecenes cultural".
Notícies relacionadesMereixedors del guardó van ser a més la farmacèutica Montserrat Baiget (eminència en genètica molecular), el biòleg i ecòleg Ramon Folch Guillèn (va exercir de consultor ambiental de la Unesco, el geòleg Josep Maria Mata-Perelló i l’optometrista Manuel Roure. El sindicalista Joan Caball Subirana (durant 25 anys líder d’Unió de Pagesos), la pedagoga Mireia Montané, l’empresària Laura Roigé i l’alpinista Josep Manuel Anglada, completen els guardonats.
Entre els col·lectius que van rebre la Creu de Sant Jordi destaquen el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, la institució Unió per la Mediterrània, la companyia de teatre La Cubana, el Centre de Titelles de Lleida, la Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona o el grup Sabor de Gràcia. També van rebre el reconeixement el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls, l’Institut Jaume Huguet - Antiga Escola del Treball de Valls i la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Vic.
- Educació L’abandonament de docents a primària es duplica a escala mundial
- Inauguració Neix Casa Abacus amb la voluntat de ser útil «a la cultura, a la societat, a Barcelona, el país i la llengua»
- Club d’estil Cristina Tamborero, dissenyadora: "Es porten molt els vestits de núvia dos en un"
- Accident Un funeral multitudinari acomiada la família Escobar-Camprubí
- AUTOCAR SINISTRAT L’ús del cinturó condiciona les ajudes del bus que va xocar a França
- Novetat Cercle blau a Whatsapp de Meta AI: com treure'l del telèfon
- Club Entendre-hi + Animals i plantes Les roses de pitiminí: una opció per regalar per Sant Jordi
- Club Entendre-hi + Animals i plantes La rosa de Sant Jordi: el significat del vermell i altres colors
- Els Reis i Sofia signen en el llibre de condolences
- Final d’un pontificat Llums i ombres amb les dones