Alimentació

La meitat del menjar que es tira a les escombraries a Espanya és bo

La meitat del menjar que es tira a les escombraries a Espanya és bo
1
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

La meitat dels aliments que les llars espanyoles tiren a les escombraries sense haver sigut consumits són productes encara en bon estat, la majoria de les vegades comestibles, però que han sigut descartats pel seu aspecte o perquè l’etiqueta diu que ja ha passat la data de consum preferent. Són uns 15 quilos de menjar per persona a l’any, segons estimacions de la plataforma Too Good To Go, una empresa que fa gairebé una dècada que planteja solucions contra el malbaratament d’aliments. La companyia ha calculat que, d’aquest volum malgastat, uns tres quilos corresponen a productes descartats per l’etiquetatge de dates i per la confusió que hi ha a l’hora d’interpretar correctament el significat de la data de consum preferent.

L’enquesta constata que el 60% dels espanyols es guia exclusivament per la data d’etiquetatge per decidir si un aliment continua sent apte per al consum i que un altre 60% assegura que no té prou informació sobre com ha d’interpretar les dades impreses en aquestes etiquetes. Un 27% d’ells no saben la diferència entre data de consum preferent i data de caducitat. La majoria d’aquests són joves entre 18 i 34 anys.

Etiquetes confuses

Notícies relacionades

"Consideren erròniament que un producte amb data de consum preferent vençuda ja no és apte per consumir-lo", indiquen a la plataforma. Qui menys dubtes tenen són les persones de 55 anys o més, "que són els que ho tenen més clar (83%)". "Un 60% dels consumidors diuen que la informació sobre l’etiquetatge de data no és suficient o és confusa, i això potser els porta a malgastar menjar que encara podria ser bo.

D’aquí la importància d’escoltar les necessitats dels consumidors i ajudar-los amb iniciatives que els permetin estar més informats per prendre més bones decisions i així reduir el desaprofitament", afirma Marie Lindström, directora de Too Good To Go a Espanya.