SECTOR IMMOBILIARI
Pedro Sánchez reprèn la seva ofensiva en habitatge després de quatre mesos sense grans avenços en el seu ‘megapla’
Només una de les dotze mesures anunciades el passat 13 de gener pel president del Govern ha sigut aprovada, tot i que està pendent de l’elaboració d’un reglament per entrar en vigor

El president del Govern, Pedro Sánchez, reprendrà aquest dijous la seva ofensiva en matèria de vivenda amb un nou anunci, que previsiblement consistirà a detallar les diferents actuacions que s’inclouran dins del PERTE (projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica) per a la innovació i modernització de la construcció industrialitzada i modular a Espanya, la posada en marxa del qual va desvelar el 13 de gener passat, juntament amb 11 mesures més per pal·liar els problemes d’accessibilitat a una llar, que majoritàriament no han registrat grans avenços.
Està previst que a mig matí d’aquest dijous Sánchez clausuri l’acte ‘Cap a una construcció industrialitzada’, dins del programa de Rebuild, una fira professional centrada en la innovació dins del sector constructor, que se celebra a IFEMA, on es preveu que doni els detalls de l’esmentat PERTE, la localització de la qual serà el País Valencià com a símbol de reconstrucció de les conseqüències de la dana. Fonts empresarials consultades expliquen la dificultat que té el seu disseny, ja que els fons, una part provinents d’Europa, s’hauran de canalitzar a una indústria formada per petites i mitjanes empreses, no un selecte grup de multinacionals, com així va passar en el de l’automòbil, que va mobilitzar 4.295 milions d’euros públics, dels quals una part rellevant van acabar en mans de Mercedes-Benz, Gestamp, Renault, Ford, Nissan o Stellantis.
En el seu pas per la fira, el president de l’Executiu estarà en tot moment acompanyat per Isabel Rodríguez, ministra de Vivienda i Agenda Urbana, que «compartirà les línies a seguir de l’Executiu a fi d’estimular el nou model constructiu amb què ampliar el parc residencial assequible nacional i modernitzar el sector», resum des de l’organització. Una vegada finalitzi, Sánchez firmarà el manifest ‘Intel·ligència: Cap a una nova arquitectura d’adaptació’, que ha sigut impulsat per Carlo Ratti, comissari de la 19a Exposició Internacional d’Arquitectura de La Biennale di Venezia.
Sense grans avenços en les mesures anunciades
El president va avançar el passat 13 de gener dotze mesures, les quals no han sigut encara posades en marxa majoritàriament, malgrat que la cartera de Vivenda i Agenda Urbana hi hacontinuat treballant. No han sigut portades encara al Congrés dels Diputats l’exempció fiscal del 100% de l’IRPF per a propietaris que lloguin la seva vivenda segons l’índex de preus de referència, ni la implantació d’un IVA als arrendaments turístics, ni la creació d’un impost de fins al 100% del preu de compra d’un habitatge a les adquisicions protagonitzades per estrangers no residents, ni la reforma de la llei socimis. propostes que requereixen del recolzament del Ministeri d’Hisenda.
D’altres sí que han registrat més avenços. Per exemple, la redacció del futur Pla d’Estatal d’Habitatge que entrarà en vigor el 2026 ha passat ja el tràmit de consulta pública prèvia a la redacció del projecte de reial decret. Serà en aquest programa on l’Executiu blindarà la vivenda protegida a perpetuïtat, condicionant la recepció de fons públics. La creació d’un sistema de garanties públiques per assegurar a propietaris el cobrament de rendes està aprovat i pendent de la redacció d’un reglament per a la seva posada en marxa per part del Ministeri d’Habitatge, tot i que encara no hi ha notícies de la línia d’ajudes a la rehabilitació d’habitatges buits ni de l’enduriment de la regulació previst per perseguir el frau en els lloguers de temporada, que contemplava la creació d’un fons perquè governs autonòmics i municipals reforcin les inspeccions.
Finalment, la transferència de totes les vivendes i sòls propietat de diferents agents de l’Administració General de l’Estat a Sepes, cridada a ser la nova empresa pública de vivenda, no ha registrat grans avenços, ja que va ser inclòs el decret òmnibus de desembre que va decaure en la seva votació a les Corts al gener. Mentrestant, de forma temporal, Sareb ha frenat la venda d’actius per delimitar el perímetre dels que seran susceptibles de traspassar a l’entitat estatal de sòl. Tampoc hi ha novetat del dret de tempteig que tindrà Sepes a l’hora d’adquirir actius que venguin altres ens públics.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Novetat Cercle blau a Whatsapp de Meta AI: com treure'l del telèfon
- Accident Un funeral multitudinari acomiada la família Escobar-Camprubí
- Sant Jordi 2025, la festa del 23 d'abril Cercas, Bosch i Dueñas coronen un Sant Jordi miraculós i pletòric
- Ciutat vella Els comerciants del Raval reivindiquen la presència de ‘skaters’
- AUTOCAR SINISTRAT L’ús del cinturó condiciona les ajudes del bus que va xocar a França
- Futbol Sentència en l’enviament d’entrades per a la final de la Copa del Rei: Declaracions oficials de One Box i del Barça
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Salut El doctor Manuel Sans Segarra explica l'origen de l'estrès: "La causa fonamental de la nostra societat actual és l'ego..."
- Freixenet acomiadarà 180 empleats i reduirà un 25% la seva plantilla per la sequera
- Això és del que t’has d’acomiadar als 60 si vols ser més feliç