Ajust de personal
Freixenet acomiadarà el 24% de la plantilla per la sequera
La productora de cava justifica l’ero a 180 persones per una "crisi sense precedents"

El primer gran expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) al qual va forçar la sequera en terreny vitivinícola s’ha convertit en definitiu. Henkell Freixenet ha començat les gestions per portar a terme un expedient de regulació d’ocupació (ERO) susceptible de carregar-se "un màxim" de 180 llocs de treball, fet que suposaria reduir en un 24% la plantilla d’aquest grup a Espanya. Així ho va anunciar ahir la mateixa empresa en un comunicat, en el qual assegura que la mesura es porta a terme "per reestructurar les seves operacions de producció" després que la sequera hagi empès el sector del cava "a una crisi sense precedents". "El canvi fonamental en la dinàmica del mercat requereix que la companyia prengui mesures urgents per garantir el desenvolupament sostenible del negoci en el futur", llancen.
Parlen de "patrons climàtics extrems" i de les "conseqüències a llarg termini" de la sequera que s’ha viscut en els últims anys a Catalunya, i de com aquest escenari ha creat "greus interrupcions en la indústria". "Com a resultat, la producció de cava ha disminuït en general i a Freixenet en particular", segueixen. "Les reserves reduïdes i l’augment dels costos de les matèries primeres han agreujat el desajust entre la demanda del mercat i la sostenibilitat operativa".
La productora amb seu catalana a Sant Sadurní d’Anoia no revela el seu balanç de vendes a tancament del 2024, però les dades globals del seu sector indiquen que la denominació d’origen (DO) cava ha venut un 13,4% menys d’ampolles de cava aquest any passat que l’anterior (uns 218 milions aproximadament). Aquest és el pitjor balanç des del 2020, any de la pandèmia (quan va tocar fons amb 215 milions d’ampolles venudes), fet que aquest consell regulador va atribuir a la falta de producte per satisfer la demanda.
És aquesta mateixa falta de matèria primera la que va justificar l’ERTO pactat el maig a Freixenet, pel qual aproximadament 600 treballadors de Freixenet S.A. i Segura Viudas S.A.U. van veure reduïda la seva jornada laboral entre un 20% i un 50% durant un mes l’any passat. I és aquesta mateixa falta de matèria primera –que fonts de la companyia xifren en una reducció de la collita del 45%– la que motiva, ara, l’ERO. "És cert que ha tornat a ploure, però el procés d’elaboració del cava és llarg", expliquen des de l’empresa, que va comunicar ahir a la plantilla la situació, amb la qual cosa obre oficialment el període de negociacions per executar l’acomiadament.
"Injusta i inacceptable"
Notícies relacionadesSegons la ràpida reacció de CCOO, per a la plantilla ha sigut "una galleda d’aigua freda". Expliquen que l’ERTO podia haver sigut vigent tota la segona meitat de l’any passat i que, en canvi, només va durar un mes, cosa que va fer pensar els treballadors que la cosa anava bé. Sobretot tenint en compte "les pluges reiterades de les últimes setmanes". Per això aquest sindicat la troba "una mesura totalment injusta i inacceptable" i que demani al grup paciència fins a comprovar que veritablement aquestes pluges no han sigut suficients. Això abans que "alterar la vida per complet" de 180 famílies.
Les seves propostes van dirigides essencialment al consell regulador del cava, que creuen que hauria de flexibilitzar el marc normatiu que prohibeix l’ús de raïm d’altres zones per elaborar cava.
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Famosos Pep Guardiola i Cristina Serra caçats a Barcelona amb un element compartit revelador: ¿reconciliació a la vista?
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- En delictes de furts lleus El fiscal superior de Catalunya planteja recuperar l’arrest de 30 dies per multireincidència
- SALUT Un bacteri, possible causa de l’augment del càncer colorectal