Indra, lluny de la competència tot i la pujada del 57% a la borsa

La companyia val 4.738 milions, molt per sota de les xifres de l’alemanya Rheinmetall, la britànica BAE Systems o la francesa Thales

Indra, lluny de la competència tot i la pujada del 57% a la borsa
2
Es llegeix en minuts

Indra és la companyia espanyola que més es revaloritza aquest any a l’Ibex 35, un 57%. No obstant, aquesta espectacular pujada a la borsa encara la deixa molt lluny de la capitalització que tenen els gegants europeus del sector de la Defensa amb qui aspira a competir i a disputar els principals contractes del rearmament que prepara la Comissió Europea de 800.000 milions d’euros. La companyia que dirigeix Ángel Escribano val 4.738 milions, molt per sota de les xifres de valoració de l’alemanya Rheinmetall (61.800 milions), la britànica BAE Systems, la francesa Thales (49.690 milions) o la italiana Leonardo (26.000 milions). Per això, augmentar d’escala s’ha convertit en un objectiu prioritari per competir en el nou escenari inversor.

La tecnològica espanyola també es queda una mica enrere si es compara amb les xifres de revalorització dels comparables europeus. De nou, Rheinmetall lidera aquesta llista després de disparar-se un 126% gràcies al pla d’estímul fiscal de 500.000 milions d’euros per a defensa i infraestructures anunciat pel nou Govern de coalició entre els democristians de la CDU i els socialistes de l’SPD. Leonardo es revaloritza un 71,3%, Thales un 70,4% i només es queda per darrere de l’alça d’Indra BAE Systems, amb un 47%.

Per guanyar dimensió és vital tenir més capacitat industrial, i això és el que ocupa a Ángel Escribano des que va arribar al gener a la presidència d’Indra. En aquests mesos ha vist frustrat el seu pla de comprar la contractista de vehicles blindats i tancs Santa Bárbara a la nord-americana General Dynamics, i ara posat els ulls sobre Escribano Mechanical and Engineering (EM&M), segons va confirmar la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ahir. La companyia amb seu a Alcalá de Henares (Madrid) és el seu segon principal accionista amb el 14,3% del capital social i la companyia de la qual prové el seu president. EM&M, de fet, està participada a parts iguals pels germans Escribano, Ángel i Javier.

"En el marc del pla estratègic, segueix un procés continu, liderat pel conseller delegat -José Vicente de los Mozos– i d’acord amb les bones pràctiques de govern corporatiu, d’anàlisi de diferents oportunitats amb actors rellevants del sector de la Defensa que donin valor afegit a la companyia, i que, entre ells, inclou Escribano, sense que avui existeixi cap decisió adoptada diferent de les comunicades al mercat", explica.

Notícies relacionades

El mercat també va penalitzar les accions d’Indra ahir amb una caiguda del 2,32% a causa de potencials conflictes d’interès i el risc de dilució per als accionistes. Malgrat les caigudes, s’han publicat diversos informes favorables a l’operació. Des de Banc Sabadell assenyalen que "la compra reforçaria l’exposició d’Indra al sector de Defensa i en milloraria la rendibilitat". No obstant, alerten sobre l’impacte en l’estructura financera del grup: si l’operació es duu a terme en efectiu, el palanquejament es dispararia fins a 3,4 vegades la seva ràtio deute/ebitda, superant àmpliament l’objectiu fixat per l’empresa.

És per això que apunten que una part significativa de l’operació es podria finançar mitjançant accions, cosa que provocaria una dilució dels actuals accionistes. Bankinter coincideix en la lògica estratègica de la fusió, tot i que destaca la disparitat en valoracions: Indra cotitza a un múltiple de 8,9 vegades ebitda, mentre que EM&E estaria valorada entre 7,9 i 11 vegades. Això implicaria un impacte dilutiu en el benefici per acció d’Indra a curt termini.