La jutge xifra en 6,2 milions el perjudici provocat pels marmessors de Pere Mir
La magistrada del cas Cellex afirma que els testamentaris del mecenes i la seva dona «van actuar en el seu propi interès» / Els Mossos sospiten de la no-inclusió en el testament de 2,1 milions en joies

La jutge de Barcelona Myriam Linage Gómez xifra en 6,2 milions d’euros el perjudici ocasionat per les presumptes operacions irregulars dels marmessors testamentaris de l’empresari químic i mecenes Pere Mir, dels quals 2,2 milions corresponen a la Fundació Privada Cellex, creada el 2023 per aquest industrial per finançar la recerca científica, segons la interlocutòria judicial per la qual s’intervé aquesta entitat, la Fundació Privada Mir Puig i quatre societats associades. Els investigats per presumpta administració deslleial i apropiació indeguda són Jordi Segarra Pijuan, mà dreta de Mir; Josep Tabernero Caturla (cap d’Oncologia Mèdica de l’Hospital de la Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia), i l’advocat Juan Francisco Capellas Canes.
La resolució judicial, a la qual va tenir accés EL PERIÓDICO, remarca que les persones investigades van actuar "en el seu propi interès" o de tercers i "han desviat o retingut béns que haurien d’haver sigut entregats a les fundacions beneficiàries com a hereves del patrimoni" del matrimoni de Pere Mir, que va morir el 2017, i de la seva dona, Núria Pàmies, que moriria un any després.
Recerca científica
Els investigats neguen les acusacions i afirmen que van actuar conforme a la voluntat de l’empresari químic. Els fins ara gestors de la Fundació Cellex recalquen que entre el 2014 i el 2023 aquesta entitat va rebre donacions per 77,4 milions d’euros procedents de "l’estructura de mecenatge" de Pere Mir i s’han destinat a ajudes per a la recerca científica per 72 milions d’euros, per la qual cosa qualifiquen la seva actuació d’"eficaç i constructiva".
L’epicentre de la investigació feta pels Mossos és, sobretot, un dels marmessors. Es tracta de Jordi Segarra, mà dreta de Pere Mir, i que, segons els càlculs de la jutge, es podria haver apropiat de 287.968 euros. Les indagacions situen en un nivell inferior el segon dels marmessors, JosepTabernero, i l’advocat Juan Francisco Capellas Canes. La defensa dels imputats va al·legar al jutjat que els oficis policials "són esbiaixats", que hi ha "insuficiència indiciària" i que, per tant, no corren perill els béns heretats. El matrimoni Mir-Pàmies va encarregar, precisen, directament a Segarra "l’execució de les operacions necessàries per al compliment del testament" i així ho va fer. La jutge, a més de la intervenció de les fundacions i les empreses, va prohibir la venda de quatre immobles situats a Barcelona, dos de Segarra i dos de Tabernero i la seva dona, així com dues finques més d’aquest matrimoni a Salardú (Vall d’Aran).
Els Mossos i la jutge situen Segarra en la majoria d’operacions presumptament irregulars i que van des de transferències d’empreses associades a les fundacions al seu compte personal, "simulant" avanços de nòmina, la concessió de tres préstecs en condicions avantatjoses (un d’1,5 milions d’euros), reintegraments en efectiu fets des del compte de Núria Pàmies, emissió de xecs quan la dona ja havia mort i la utilització de fons "per a finalitats aliens a la gestió" d’un marmessor, com efectuar transferències a antics treballadors del matrimoni, i a familiars d’aquests, amb les quals aconseguiria guanyar-se la seva lleialtat o el seu silenci". La interlocutòria concreta, amb base en les indagacions dels Mossos, que "s’ha pogut observar" el cobrament efectiu de xecs amb càrrec al compte de Pàmies, "mancant de justificació o amb justificacions que no serien procedents".
Els Mossos, a més, consideren sospitosa la no-inclusió de joies i rellotges del matrimoni finat, i valorats en 2,1 milions d’euros, en l’inventari de l’herència que va acabar rebent la Fundació Cellex. I afegeix: "Se’n desconeix el destí". A Tabernero, que va ser el metge de l’empresari, la magistrada li atribueix una suposada apropiació de 954.000 euros vinculats a la donació a ell i la seva dona per part d’una de les empreses administrades per Segarra (Simex) d’una vivenda i dues places d’aparcaments al Vall d’Aran, així com l’entrega de 312.000 euros.
Segons la jutge, les finques i els diners donats formaven part del patrimoni d’una de les companyies associades i haurien d’haver anat a la fundació Cellex. Fonts pròximes a Tabernero van assegurar a aquest diari que Pere Mir li va donar aquests fons i propietats de paraula en vida i es va executar la seva voluntat. Els Mossos consideren que aquestes operacions "han ocasionat perjudicis substancials" en les societats, "incorrent la majoria d’aquestes en pèrdues financeres", que han provocat a més un "deteriorament patrimonial" que, si no s’hagués produït, "hauria pogut ser utilitzat en benefici de les mateixes entitats" i repercutit en les fundacions privades Cellex i Mir Puig, entitats hereves del patrimoni de la família Mir-Pàmies.
Localització desconeguda
La policia apunta que podria existir "una part important" de béns a l’estranger no revelats fins ara. La jutge recalca en la seva interlocutòria que els marmessors haurien d’haver administrat els béns del matrimoni finat, però que no "ho han fet així, o almenys de manera completa, ja que han omès entre els actius béns d’alt valor la localització dels quals es desconeix" i "destinat d’altres a ells mateixos o a tercers vinculats".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- Polèmica en l’enterrament del Pontífex Un cardenal acusat d’encobrir delictes de pederàstia participarà en el ritu del tancament del taüt del Papa
- Final copa del rei Plantada històrica del Madrid a la Copa: ni entrena ni assisteix a les rodes de premsa
- Un mosso rescata els dos ocupants d'un cotxe després de xocar contra un mur i caure a una piscina
- Gerard Piqué i Clara Chía, ni ruptura ni crisi
- Previsió meteorològica Catalunya torna a activar els avisos per pluges intenses per a aquest cap de setmana
- Consells pràctics El truc de la pastilla de rentavaixelles per netejar el forn
- Final de la Copa del Rei Les 8 hores que van portar el futbol espanyol al caire de l’abisme: «El Madrid no ens pot demanar que canviem els àrbitres»
- Tipus d’interès Gonzalo Bernardos llança un important avís als espanyols: «Es patirà en l’economia»
- Criança El pediatre Carlos González, sobre el patiment dels fills amb els divorcis: "Sempre ho passen malament"