Mercat laboral

L’atur puja en 47.000 persones a Catalunya, el pitjor primer trimestre des de la Gran Recessió

L’ocupació reté la cota dels 3,85 milions d’ocupats i guanya en estabilitat

L’atur a Espanya repunta a l’11,4% en el primer trimestre, la pitjor arrencada d’any des del 2013

Un trabajador en una obra de Barcelona.

Un trabajador en una obra de Barcelona. / Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya va tancar el primer trimestre del 2025 amb el repunt més gran d’atur des de l’inici de la Gran Recessió. El nombre d’aturats va pujar en 47.500 persones respecte a l’últim trimestre, fins a un total de 376.400 catalans sense feina, cosa que representa una taxa del 8,9 %.

Així ho reflecteixen les dades publicades aquest dilluns per l’INE a la seva enquesta de població activa (EPA), que també deixen notes positives quant a l’escassa destrucció d’ocupació –tenint en compte que en les arrencades d’any sempre es perd ocupació– i pel guany en estabilitat.

El món conté la respiració davant els incalculables efectes de la guerra comercial que ha desencadenat el president dels Estats Units, Donald Trump. A expenses de com això condicioni l’esdevenir de les economies de tot el globus i, al seu torn, els seus mercats de treball, el català arriba en un moment de robustesa, tot i que també amb algunes debilitats.

Notícies relacionades

Totes les arrencades d’any solen ser dolents per a l’ocupació, fins al punt que en els últims 20 anys, només en cinc es va començar l’exercici amb un saldo positiu. Aquest 2025 se suma a la llista dels primers trimestres en vermell i ho fa amb un intens increment de l’atur.

Les dades publicades aquest dilluns donen una aparent paradoxa. L’atur va pujar en 47.500 persones, si bé només es van destruir 5.800 llocs de treball, una de les menors destruccions d’ocupació dels últims anys. ¿Com és possible? Ocupats i aturats no són necessàriament vasos comunicants i la generosa pujada de l’atur –la més gran des del 2012– s’explica per l’increment de la població activa. És a dir, en el mercat laboral català –tendència compartida a tot Espanya– hi ha més persones disposades i disponibles per treballar.