Competència deixarà en mans del Govern l’opa del BBVA al Sabadell

La CNMC preveu aprovar la integració aquesta setmana amb unes condicions reforçades però acceptables per al banc basc / L’Executiu haurà de decidir si les endureix per fer-lo desistir

Competència deixarà en mans del Govern l’opa del BBVA al Sabadell
5
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Una de les operacions més tortuoses que ha viscut en dècades el sector bancari espanyol –i tot l’empresarial, de fet– superarà una meta volant decisiva aquesta setmana. Curiosament, just quan es complirà un any des que la destapés una filtració poc clara a la premsa britànica. Després d’un procés d’anàlisi molt més llarg i més embolicat en pressions i polèmiques del que és habitual, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) té previst aprovar per fi l’oferta de compra (opa) llançada pel BBVA sobre el Sabadell. Però per més rellevant que sigui el seu dictamen per al futur de la integració, totes les parts implicades coincideixen que constituirà l’avantsala de la fita que més pot incidir que l’operació es decanti cap a l’èxit o el fracàs. Dotze mesos després, l’opa arribarà a mans del Govern.

Com va avançar aquest diari, la CNMC ha convocat excepcionalment dues reunions de la sala de competència del seu consell –avui i dimecres– atesa la complexitat de l’operació i la dificultat d’arribar a un consens en l’òrgan esmentat. Tret d’un canvi de criteri majúscul, la integració serà aprovada en una de les dues trobades: la suspensió dels terminis legals per dictaminar s’ha aixecat ja, amb la qual cosa el període per notificar la decisió acaba dilluns vinent, 5 de maig. En els últims dies, els tècnics de la institució han estat acabant d’afinar, en contacte amb el BBVA, els compromisos que es fixaran per pal·liar els problemes de competència detectats. És molt probable, per tant, que els compromisos esmentats siguin una mica més ambiciosos que els últims oferts pel banc (els de la cinquena proposta, de l’1 d’abril).

Malgrat d’haver sigut partidària d’aprovar l’operació en primera fase la tardor passada amb uns compromisos notablement més suaus, la Direcció de Competència de la CNMC busca amb aquest últim pas de rosca aconseguir el consens més gran possible dins de la sala de competència del consell. Amb tot, sembla difícil que el dictamen s’aprovi per unanimitat a la sala esmentada –formada per cinc membres i presidida per Cani Fernández– atesa la disparitat de criteris. En qualsevol cas, és molt probable que hi hagi una majoria suficient per donar llum verda a l’operació amb més requisits que els esperats inicialment pel BBVA, però acceptables per al banc.

Totes les mirades estan posades en el Govern, que té en les seves mans l’opció legal d’imposar unes condicions addicionals a l’opa que podrien fer llançar la tovallola al BBVA. I la té per la decisió que va prendre la CNMC el novembre passat. La directora de competència, Susana Campuzano, va elevar la proposta d’aprovar l’operació en primera fase amb els compromisos proposats pel banc. Si hagués sigut així, l’Executiu legalment no hauria pogut pronunciar-se després. Però la sala de competència va decidir seguir el criteri de la seva presidenta i portar l’anàlisi a segona fase per estudiar la integració en més profunditat i donar la possibilitat al Sabadell de personar-s’hi. I amb això, va obrir la porta a l’Executiu per intervenir-hi.

En les operacions que arriben a una segona fase, la llei de defensa de la competència del 2007 estableix que tant si la CNMC les prohibeix com si els imposa requisits, el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, disposarà de 15 dies feiners des que rebi la resolució de l’organisme per decidir si eleva l’operació al Consell de Ministres. Aquest, al seu torn, tindrà un mes per confirmar la decisió de la CNMC, aprovar l’operació sense condicions, o imposar-li’n altres de diferents mitjançant un acord que "haurà d’estar degudament motivat en raons d’interès general diferents de la defensa de la competència". La norma, en aquest sentit, ofereix una "llista no exhaustiva de criteris concrets". És a dir, que li deixa un marge d’actuació ampli.

Per això, fa setmanes que, tant el Sabadell com el BBVA, esgrimeixen arguments en públic i en privat per tractar que el Govern actuï en favor dels seus interessos. El fet que l’Executiu hagi mostrat el seu disgust per l’operació des del primer moment, en línia amb el rebuig que provoca en els partits nacionalistes catalans (claus per a la seva majoria parlamentària) i en la Generalitat socialista, fa pensar a molts que podria inclinar-se més cap al Sabadell. Però tampoc són pocs els que afirmen, com defensa el BBVA, que seria impensable que el Consell de Ministres li imposés condicions que el fessin desistir de l’opa per l’impacte en la imatge d’Espanya davant els inversors internacionals.

Rebuig i preocupacions

Aquest últim grup creu veure un canvi de to en el Govern, que ha passat d’expressar en un primer moment el seu "rebuig a l’opa hostil, tant en la forma com en el fons", a afirmar ara que l’operació li genera "preocupacions". El ministre Cuerpo porta diversos mesos insistint-hi, però també instant a esperar per "respecte institucional" que es pronunciï la CNMC. "A partir d’allà, per descomptat que analitzarem amb tot detall aquest pronunciament i veurem quines són les següents actuacions que hagi de fer el Govern", va reiterar divendres passat des de Washington.

Notícies relacionades

El que acabi de fer l’Executiu és clau perquè la llei d’opa del 2007 permet al BBVA desistir si les autoritats "subjectessin la seva autorització al compliment d’alguna condició". Fins i tot si el banc decidís seguir endavant, les possibles condicions del Govern podrien ser també determinants perquè farien l’oferta més o menys atractiva per als accionistes del Sabadell, ja que el pagament de l’opa es farà majoritàriament en accions del BBVA, el valor del qual en borsa es pot veure afectat pel compliment de les condicions esmentades.

Si el banc no desisteix, serà el moment en què la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aprovarà el fullet de l’opa: ja el té avançat, però està pendent incorporar les conseqüències en les xifres de l’operació del dictamen de la CNMC i de la possible actuació del Govern. En aquell moment començaria el període d’acceptació de l’oferta per als accionistes del Sabadell, que el banc basc podrà fixar en entre 15 i 70 dies (en alguns escenaris, es podria tancar després d’agost). L’operació, per tant, està entrant en les setmanes decisives, però el desenllaç és encara lluny d’estar escrit.