La dura pugna per presidir Cepyme
L’advocada Ángela de Miguel i l’empresari Gerardo Cuerva lliuren una lluita sense treva per presidir la Confederació de les pimes, distanciats en nombroses qüestions.

La dura pugna per presidir Cepyme
La lluita per la presidència de la Confederació de les Petites i Mitjanes Empreses (Cepyme) enfronta dos candidats amb coincidències lògiques entre qui aspira a representar el 98% del teixit empresarial espanyol, però amb diferències importants. L’advocada Ángela de Miguel (Valladolid, 1971) –apadrinada pel mateix president de la patronal mare CEOE, Antonio Garamendi– i l’empresari Gerardo Cuerva (Granada, 1971) –actual president i enfrontat a Garamendi, que li va anunciar que presentaria una candidatura alternativa perquè havia perdut la seva confiança– protagonitzen una aspra pugna. Les acusacions de guerra bruta sobrevolen una campanya polaritzada que culminarà el 20 de maig en unes eleccions per a les quals no sembla haver-hi un favorit clar.
Tots dos coincideixen en el seu rebuig de la reducció de la jornada laboral i la pujada de l’SMI. També estan d’acord a reclamar que les companyies guanyin mida per competir millor i ser més resilients davant les adversitats i demanar menor pressió fiscal, especialment una reducció de les cotitzacions socials. Combatre la morositat estructural que colpeja especialment unes empreses amb poc múscul per suportar-la i reclamar una unitat real de mercat que redueixi l’excés de burocràcia, són altres punts coincidents.
Perfils diferents
De Miguel és sòcia directora de Negotia Abogados, un bufet amb seu a Valladolid i Madrid que va posar en marxa fa 25 anys. Presideix des del 2014 la Confederació Val·lisoletana d’Empresaris i és vicepresidenta de CEOE Castella i Lleó des del 2018. Des de fa una dècada forma part de la junta directiva de CEOE. Per la seva banda, Cuerva és la tercera generació d’una empresa familiar del sector energètic: presideix Grup Cuerva i CHC, amb 200 empleats a càrrec seu i estenent-se fora d’Espanya. President de Cepyme des del 2019, també lidera a Granada la CEOE i la Cambra de Comerç.
Un dels punts polèmics és el de la remuneració dels càrrecs. Ángela de Miguel admet que tindrà un sou si es converteix en presidenta, cosa que xoca amb la política de l’actual presidència, que va renunciar a una remuneració. Per a l’equip de De Miguel, la justificació respecte al salari és que volen construir una Cepyme més "professional i intensiva que requerirà una dedicació plena". Des del costat de Cuerva responen que aquest salari pot causar "beneficis personals poc ètics".
Notícies relacionadesLa bel·ligerància amb el Govern central també els separa. Cuerva va arribar a acusar l’Executiu d’adoptar "tesis comunistes" quan va publicar el Manifiesto por la libertad de empresa. De Miguel defensa que alçarà la veu si les polítiques públiques perjudiquen l’empresa, però l’actual president passa a l’atac i afirma: "La cessió s’ha confós amb la submissió". De Miguel respon i demana una Cepyme "que no es quedi en discursos i proclames".
L’entrada de més actors en el diàleg social és un altre punt espinós. El Govern central vol incloure altres organitzacions vinculades als seus socis al Congrés, com Conpymes, integrada a Pimec, cosa que restaria presència a Cepyme. La candidatura de Cuerva culpa Garamendi de no presentar batalla en aquest assumpte. L’equip de De Miguel es defensa i respon: "Si ara es planteja aquest debat és perquè s’ha deixat obert un buit que no s’hauria d’haver deixat".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- «UNA NIT PERFECTA» Flick, l’amo de les finals, despulla el Madrid (capítol III)
- Creu de Sant Jordi 2019 Mor Montserrat Úbeda, referent de la catalanitat i ànima d’Ona Llibres
- La Feria de Abril torna a ser gratis
- La caixa de ressonància ¿Un concert pot competir amb un Barça-Madrid?
- Hospital Germans Trias Demanen al TSJC que investigui un cas de "discriminació" per parlar en català a l'Hospital de Can Ruti de Badalona
- Les entitats socials superen per primera vegada els dos milions d’atesos i aporten un 2% al PIB català
- La legislatura catalana El Govern tanca amb ERC una nova injecció de 1.300 milions i aferma la seva estabilitat sense pressupostos
- Mercat laboral L’atur puja en 47.000 persones a Catalunya, el pitjor primer trimestre des de la Gran Recessió
- Tots els festius a Catalunya fins a l'estiu: encara en queden