Drets dels consumidors

Avaries a casa, hotels i menjars: què pots reclamar després de l’apagada

Les associacions en defensa dels consumidors reclamen més explicacions al Govern per gestionar les indemnitzacions derivades de la jornada d’ahir

Última hora de l’apagada a Espanya, avui en directe: causa del tall de llum i estat de la xarxa elèctrica

Avaries a casa, hotels i menjars: què pots reclamar després de l’apagada

Zowy Voeten / EPC

3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

El missatge principal és comú en totes les associacions en defensa dels drets dels consumidors que s’han pronunciat sobre això: només sabent què és el que va provocar ahir l’apagada es poden començar a organitzar les possibles indemnitzacions. «Exigim que s’indiqui quina ha sigut la causa», assevera una d’aquestes entitats. «Demanem una investigació transparent per aclarir-ne les causes», reclama una altra. La qüestió és que si es decideix que ha sigut culpa d’«una circumstància extraordinària» o d’una «causa de força major», molts dels danys no seran indemnitzables. Però, fins i tot així, sí que hi ha coses reclamables

Avaries

Facua ha indicat en un comunicat que els consumidors poden reclamar a les companyies elèctriques per les avaries que hagin pogut patir els seus aparells com a conseqüència de les pujades de tensió una vegada va tornar ahir la llum. «Els talls de llum o les pujades de tensió poden provocar l’avaria de determinats electrodomèstics o dispositius que es trobessin connectats al corrent elèctric com poden ser rentadores, rentavaixelles, frigorífics, etc.», assegura aquest organisme. La responsabilitat –afirma Facua– és de la distribuïdora, però al ser la relació contractual amb la comercialitzadora, el consell d’aquesta entitat és dirigir la reclamació a totes dues.

Despeses de menjar

Tant Facua com l’OCU recorden, així mateix, que els reglaments europeus sobre transport aeri i per ferrocarril recullen el dret d’assistència fins i tot si les cancel·lacions són a causa de força major. Això vol dir que els passatgers que ahir van haver de comprar menjar que no haguessin hagut de comprar si no haguessin estat esperant un tren o un avió que van patir retards o cancel·lacions, tenen dret que la companyia els aboni el que van gastar. «L’empresa transportista haurà de reemborsar l’import del trajecte no portat a terme», comença l’OCU. «En cas que el dret d’assistència no es prestés o la prestació fos defectuosa, els viatgers tindran dret a reclamar les despeses ocasionades», afegeix.

Despeses d’allotjament

La filosofia serveix si la conseqüència del tren o avió posposat ha sigut haver de reservar una nit imprevista d’hotel. L’allotjament està inclòs en el dret d’assistència a què, com recorden Facua i l’OCU, té dret el consumidor. En cas que aquest no es prestés o no es prestés adequadament, «els viatgers tindran dret a reclamar les despeses ocasionades». La recomanació de totes dues és emmagatzemar com més proves millor. En aquest cas en concret, serà essencial la factura de l’hotel, però serveix qualsevol prova que acrediti el sinistre i els seus efectes en general.

Menjar fet malbé a la nevera

Segons l’OCU, les medecines o el menjar fets malbé a la nevera formen part dels danys materials derivats de l’apagada, però és un dels elements que necessita aclarir quina ha sigut la seva causa per veure si és reclamable o no i a qui s’hauria de reclamar. «Fins que no se’n determini la causa no es podrà establir si part d’aquests danys hauran de ser assumits per la companyia elèctrica», reconeix aquesta organització, que és una mica pessimista sobre això.

¿Indemnitzacions?

Notícies relacionades

La conclusió és clara. «Si finalment es deu a una circumstància extraordinària o causa de força major, els consumidors no seran indemnitzats pels danys soferts», llança l’OCU d’entrada. Fins i tot així, aquesta associació indica que en funció de les hores que hagi durat l’apagada i el lloc on estigui situat un habitatge, la distribuïdora haurà d’aplicar un descompte a la factura del client, però que, a tot estirar, seria del 10%. La realitat és que aquesta compensació –segueix l’OCU–, que es calcula en funció de la potència contractada i de si la interrupció ha superat les hores de marge que la normativa facilita a les distribuïdores, «significarà un import mínim, que a més no s’abonarà en el seu cas fins al primer trimestre del 2026», admeten.

És per aquesta dependència de les causes que la majoria d’organitzacions han aprofitat els comunicats per reclamar més informació al Govern. Asescon ha lamentat «la falta de previsió de protocols per a la societat», igual que va passar amb la dana i han exigit que s’indiqui quina ha sigut la causa de l’apagada, «una qüestió que encara no ha sigut aclarida i que resulta necessària a l’hora d’exigir responsabilitats», conclouen.