Rearmament europeu
El Cercle insta Europa a construir una defensa comuna i autònoma dels EUA
L’entitat reclama una "reacció" per replantejar les relacions amb la Xina i Rússia
Guardiola avisa dels problemes d’accés al crèdit per a empreses si prospera l’oferta per comprar el Sabadell

El Cercle d’Economia reclama a Europa més inversió en seguretat i construir "una defensa comuna i autònoma" a la dels Estats Units (EUA) per no caure "en la irrellevància". En la nota d’opinió que tradicionalment publica l’entitat dies abans de la seva reunió anual, que comença el 5 de maig, adverteix que la modernització del projecte europeu cal fonamentar-la en el progrés econòmic, la cohesió social i la llibertat individual. I per aconseguir-ho, aposta pel mercat únic, l’estat del benestar, la democràcia "i ara també la seguretat i la defensa". Cosa que, segons el president de l’entitat, Jaume Guardiola, "pot convertir-se en una gran oportunitat".
El director general de la institució, Miquel Nadal, va explicar ahir –abans de la gran apagada elèctrica que va viure el país– que en els últims anys Europa ha basat el seu projecte en quatre dependències: l’aposta pel gas i el petroli de Rússia, "que assegurava energia barata"; la importació massiva de tecnologia dels Estats Units i la Xina; una globalització creixent de què s’ha beneficiat "en la mesura que és un exportador net de béns i serveis" i, finalment, situar-se sota el paraigua protector nord-americà. "Quatre eixos vertebradors que amb els canvis dels últims anys s’han convertit en vulnerabilitats. Europa ha de despertar i ser capaç de reaccionar davant el repte que té davant o corre el risc de caure en la irrellevància", va argumentar. Per a Guardiola, al final, "Donald Trump està generant un efecte unificador i és una oportunitat que hem d’aprofitar".
Al document es proposa "aprofundir en el procés d’integració, tot i que potser sobre bases una mica diferents". Al seu entendre, hi ha tres elements clau: Europa ha de renegociar la seva relació amb els EUA, gestionar la seva relació amb la Xina i Rússia perquè ho considerin un actor principal i buscar noves aliances com Austràlia, Canadà, Índia, Brasil, Turquia o l’Aràbia Saudita. Una redefinició que no serà fàcil atesa la fragmentació interna, però que, segons el Cercle d’Economia, "ha d’establir mecanismes que permetin els estats membre més compromesos avançar sense ser ostatges del bloqueig a què alguns volen sotmetre a la Unió".
Segons Nadal, "construir una defensa comuna i autònoma respecte als Estats Units no serà fàcil ni immediat" i per això és imprescindible que l’impuls en seguretat "es produeixi en el marc de l’OTAN, amb pressupostos comunitaris i, establint clarament els objectius a aconseguir i les formes de coordinació per assegurar que aquests recursos s’inverteixen adequadament".
Draghi i Letta
Notícies relacionadesDes de l’entitat destaquen que és important dinamitzar l’economia europea i, al seu entendre, els informes Draghi i Letta marquen el full de ruta. "Està clar que l’evolució de l’economia europea no ha sigut del tot bona però, amb aquest diagnòstic, s’ha de tenir present que en un entorn tan disruptiu Europa pot convertir-se en un punt d’estabilitat", va apuntar Nadal.
Guardiola també va avisar dels problemes d’accés al crèdit per a les empreses que pot comportar l’oferta pública d’adquisició (opa) de BBVA sobre Banc Sabadell. Després de remarcar que la seva és una opinió personal i no del Cercle d’Economia, va indicar que passar "de quatre a tres jugadors pot ser rellevant" en moments de restricció de crèdit, tot i que en els últims temps hi hagi hagut molta liquiditat. "El meu desig personal és que Banc Sabadell segueixi com a institució independent", va concloure.
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Apagada massiva La llum també se'n va a Portugal en una apagada que afecta Europa
- D’Olot a l’armada japonesa
- La Feria de Abril torna a ser gratis