¿Qui ha de presentar la declaració de la renda?

Campanya de la renda 2021

¿Qui ha de presentar la declaració de la renda?

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
1

Rendiments del treball

En rendiments íntegres del treball, és a dir, salaris o pensions així com les pensions compensatòries i les anualitats per aliments no exemptes, els llindars a partir dels quals cal presentar la declaració de renda són:

22.000 euros anuals, amb caràcter general.

14.000 euros anuals, quan procedeixin de més d’un pagador (per exemple si s’ha mantingut l’ocupació i durant uns mesos s’ha estat subjecte a un erto).

En tot cas, el límit serà de 22.000 euros anuals tot i que hi hagi més d’un pagador si la suma de les quantitats percebudes del segon i restants pagadors, per ordre de quantia, superen en el seu conjunt 1.500 euros anuals.

També si són pensionistes amb ingressos únics per prestacions per incapacitat, jubilació, accident, malaltia, viudetat o similars procedents de dos o més pagadors, sempre que l’import de les retencions practicades per aquests hagi sigut determinat per l’Agència Tributària, prèvia sol·licitud del contribuent.

Quan es percebin pensions compensatòries del cònjuge o anualitats per aliments no exemptes.

Quan el pagador dels rendiments del treball no estigui obligat a retenir.

Quan es percebin rendiments íntegres del treball subjectes a tipus fix de retenció. Té aquesta consideració el 2021 el tipus de retenció del 35% o del 19% (quan els rendiments procedeixin d’entitats amb un import net de la xifra de negocis inferior a 100.000 euros) aplicable a les retribucions percebudes per la condició d’administradors i membres dels consells d’administració, de les juntes que facin les seves vegades i altres membres d’altres òrgans representatius, així com el tipus de retenció del 15% aplicable als rendiments derivats d’impartir cursos, conferències i similars, o derivats de l’elaboració d’obres literàries, artístiques o científiques, sempre que se cedeixi el dret a la seva explotació.

2

Rendiments del capital mobiliari

Quan siguin rendiments íntegres del capital mobiliari (dividends d’accions, interessos de comptes, de dipòsits o de valors de renda fixa, etcètera) i guanys patrimonials (guanys derivats de reemborsos de participacions en fons d’Inversió, premis per la participació en concursos o jocs, etcètera), sempre que uns i altres hagin estat sotmesos a retenció o ingrés a compte i la seva quantia global superi la quantitat de 1.600 euros anuals.

S’exclouen del límit conjunt de 1.600 euros anuals els guanys patrimonials procedents de transmissions o reemborsos d’accions o participacions d’institucions d’inversió col·lectiva en què la base de retenció no sigui procedent determinar-la per la quantia a integrar a la base imposable.

3

Rendes immobiliàries imputades

En el cas de les rendes immobiliàries imputades, rendiments íntegres del capital mobiliari no subjectes a retenció derivats de lletres del Tresor i subvencions per a l’adquisició de vivendes de protecció oficial o de preu taxat i altres guanys patrimonials derivats d’ajudes públiques, si superen conjuntament els 1.000 euros anuals.

Per no donar lloc a imputació de rendes immobiliàries, no es prendran en consideració a aquests efectes la vivenda habitual del contribuent, ni tampoc les places de garatge adquirides conjuntament amb aquesta fins a un màxim de dos, així com el terra no edificat.

Els contribuents que hagin obtingut a l’exercici 2021 exclusivament rendiments íntegres del treball, del capital (mobiliari o immobiliari) o d’activitats econòmiques, així com guanys patrimonials, sotmesos, o no a retenció, si superen en conjunt 1.000 euros anuals i pèrdues patrimonials de quantia superior a 500 euros, en tributació individual o conjunta.