Sisena vaga d'estudiants contra la reforma del 3+2

Alumnes universitaris i de batxillerat estan cridats a mobilitzar-se el dia 3 de març

cmontanyes28837594 barcelona 26 92 2015 sociedad manifestacion de est160227181051

cmontanyes28837594 barcelona 26 92 2015 sociedad manifestacion de est160227181051

1
Es llegeix en minuts
M. J. I. / BARCELONA

La implantació del nou sistema universitari de graus de tres anys i de màsters de dos cursos tornarà a fer sortir al carrer els alumnes de les universitats públiques catalanes aquest 3 de març. La mobilització, a la qual també han sigut convocats estudiants de secundària, la promou el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), que des del mes de desembre ha estat celebrant consultes populars en tots els campus sobre aquest assumpte. Aquesta serà la sisena vaga universitària convocada contra el polèmic decret del 3+2 a Catalunya.

La reforma universitària, assegura el SEPC, «suposa un pas més en el procés d’elitització i mercantilització de l’educació pública», ja que, segons la seva manera de veure-ho, estimula «la supressió d’aquells graus i facultats que no siguin productius o competitius». Entre els principals damnificats, denuncien els estudiants, hi seran, molt probablement, els estudis socials i humanístics. «A més a més –afegeixen–, sumat al constant augment de taxes universitàries dels últims anys, el 3+2 suposa un encariment del preu dels estudis superiors, ja que al cursar graus més generalistes el màster, sempre més car que el grau, es converteix en imprescindible».

Notícies relacionades

PREU REBAIXAT/ La Generalitat replica, respecte a aquesta última crítica, que totes les universitats públiques catalanes han acordat, en la reunió que va mantenir el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) el juny passat, que el primer curs de màster es mantindrà, en el cas de titulacions subjectes al 3+2, al mateix preu que un any de grau universitari. «Durant els cinc cursos posteriors a la graduació, els alumnes podran cursar 60 crèdits d’un estudi de màster al mateix preu públic vigent del grau en què s’han titulat, a través de les beques d’equitat», han recordat fonts de la secretaria d’Universitats.

Malgrat aquest compromís, més del 90 % dels participants en els referèndums celebrats pel SEPC es van mostrar contraris a l’aplicació del 3+2, al considerar que «exclou la classe treballadora de l’ensenyament superior i elimina la poca democràcia interna de les universitats públiques catalanes», indica en una nota el SEPC. H