RELLEU AL RECTORAT

Els professors titulars de la UB tenen una mitjana d'edat de 58 anys

El rector Joan Elias espera que les noves places per oposició siguin superiors a les jubilacions

Un comitè acabat de crear auditarà totes les fundacions dependents de la universitat

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

La Universitat de Barcelona (UB), la més important de Catalunya per nombre d’estudiants i professors, s’enfronta a un greu problema d’envelliment que obligarà ben aviat a canviar la seva actual estructura docent. Segons explica el nou rector, Joan Elias, entre el 20% i el 25% dels professors titulars –amb plaça fixa– es jubilaran en els pròxims anys, mentre que l’edat mitjana és de 58-59 anys. També és molt elevada l’edat del personal d’administració i serveis (PAS).

    Elias, guanyador de les eleccions al rectorat del desembre passat, va explicar ahir que una de les seves primeres decisions ha sigut ordenar una auditoria comptable i fiscal de les fundacions dependents de la UB. S’encarregarà de realitzar-la un comitè format per tres especialistes: Susana Sartorio, catedràtica de Dret Fiscal; Joan Josep Queralt, catedràtic de Dret Penal, i Xavier García Marimon, expert en auditories.

    En el cas que alguna fundació es detectés inactiva o irregular, s’ordenaria la seva dissolució, ha posat com a exemple Elias. El rector va recordar que s’ha nomenat una nova directora a la fundació Institut de Formació Contínua (IL3), on l’any passat es van detectar irregularitats comptables. També es crearà un comitè d’ètica, que dirigirà Norbert Bilbeny, i un codi de bones pràctiques per als càrrecs.

    Pel que fa al relleu generacional, segons Elias, s’haurà de fer amb ordre «perquè no es pot canviar la universitat completament d’un dia per l’altre». Una vegada finalitzada la normativa ministerial que impedia convocar noves places de funcionari, ni tan sols en cas de jubilacions, Elias confia a tornar a la normalitat de forma progressiva.

Notícies relacionades

INVESTIGADORS / L’anòmala situació ha provocat que els professors no fixos –associats i d’altres tipus– siguin el 30% de la plantilla docent, «quan la situació ideal seria que no superessin el 15%», i que investigadors d’alt valor, com els Ramón y Cajal i els Juan de la Cierva, hagin tingut tantes dificultats per incorporar-se als seus departaments un cop finalitzats els contractes.

    Les universitats espanyoles podran a partir d’ara reposar el 100% de les jubilacions, però el seu objectiu és arribar al 115% per cobrir el dèficit acumulat en els últims anys, ha insistit Elias.