Impacte del Cas Cifuentes
Funcionaris de la Universitat Rei Joan Carles esperen un "descens brutal" en els seus ingressos per màsters
Tretze milions d'euros del seu pressupost depenen de cursos de postgrau, títols propis i convenis amb centres concertats

undefined43008447 madrid 20 04 2018 universidad rey juan carlos i foto jos180420205554 /
Després d’un mes de nervis, aquests dies regna a la Universitat Rei Joan Carles (URJC) de Madrid una calma només aparent, a l’espera del cop que se li aproxima quan hagi de comptabilitzar els ingressos per matrícules de màster.
Un tram de 13 dels 154 milions de pressupost de la segona universitat en alumnes de la comunitat madrilenya (amb 45.200 matriculats) rebrà l’impacte del cas Cifuentes. Per les taxes que els estudiants paguen pels màsters, la URJC va projectar ingressar 6 milions d’euros aquest any; per títols propis, 1,3; i 6 més per la seva relació amb centres adscrits.
El que patiran aquests comptes «pot ser un descens brutal», calculen funcionaris de l’àrea administrativa de la URJC. Ho augura un mal símptoma: la Califòrnia State University no vol renovar el conveni de col·laboració que va negociar l’estiu del 2017, relaten aquestes fonts.
El pròxim 3 de maig s’acaba el termini de preinscripció en els màsters presencials, i el rector Javier Ramos podrà fer una primera valoració de danys. Aquests també poden afectar les matrícules de grau en primer cicle, ja que els estudiants que passin la selectivitat a la Comunitat de Madrid els pròxims 5, 6 i 7 de juny tindran tot el mes per canviar d’universitat si inicialment van pensar anar a la URJC.
«QUE SE’N VAGIN ELLS»
Tots els professors consultats descarten que es produeixi una fuga d’estudiants de segon cicle. Ho corrobora un d’ells, Fran Molina, alumne d’un triple grau de Filosofia, Economia i Ciència Política: «Tenim clar que no ens en anirem de la nostra universitat; haurien d’anar-se’n uns altres», assegura en referència als professors implicats en l’escàndol del màster de Cifuentes. Molina forma part de l’associació estudiantil Res Publica, que va portar el cas a la Fiscalia.
La universitat pública que els expresidents de la Comunitat de Madrid Alberto Ruiz-Gallardón i Esperanza Aguirre van edificar i van consolidar com a baluard liberal i refugi de figures del PP a la perifèria madrilenya no brilla en els rànquings. En el llistat web del Consell Superior d’Investigacions Científiques, la URJC ocupa el 33è lloc espanyol i el 821è mundial. En el rànquing de la Fundació BBVA-Ivie se situa en el setè d’11 esglaons, amb 37 universitats per sobre. Per la Fundació Everis, la URJC no és digna de figurar entre els 10 primers llocs d’ocupabilitat dels titulats.
Notícies relacionades
No són bons resultats per a un centre amb una captació d’ingressos extra que es basa en la venda de 92 màsters. Lidera aquest filó comercial l’àrea de Ciències Jurídiques (la del màster de Cifuentes), amb 46 màsters presencials i 14 on line.
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Trens aturats L'apagada elèctrica deixa totalment aturat el metro de Barcelona i semàfors apagats
- Apagada massiva La llum també se'n va a Portugal en una apagada que afecta Europa
- Apagada general a Espanya Les escoles seguiran obertes fins que les famílies arribin per recollir els seus fills
- Talls de llum a tota Espanya Sánchez assegura que es desconeixen les causes de l'apagada i confia en què tot el país recuperi l'energia "aviat"
- Com saber si soc celíac: els símptomes que es poden confondre amb altres malalties
- Apagada massiva Com conservar els aliments a la nevera en una apagada de llum com la d'avui
- Gran apagada El Govern insta a limitar la mobilitat i a reservar la bateria dels telèfons mòbils