La Generalitat no rebaixa les taxes universitàries

El Parlament, els rectors i els estudiants reclamaven una reducció del 30%

zentauroepp38869857 universidad180415183132

zentauroepp38869857 universidad180415183132

2
Es llegeix en minuts
Efe / El Periódico / Barcelona

El Govern català mantindrà per al pròxim curs 2018-19 els mateixos preus públics per a les matrícules i altres taxes universitàries que en el curs actual. La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha informat en la roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu que el decret de preus que regula l’accés al sistema universitari "s’ha aprovat en un context de pròrroga pressupostària" i que "es revisarà en el futur, per modificar-lo si és necessari". Des del 2016 passat, el Parlament, així com els rectors de les principals universitats reclamen una baixada del 30% de les taxes a Catalunya.

Artadi ha afegit que el Govern català "continua apostant per la tarifació social", per "mantenir i augmentar la progressivitat del sistema", a fi que "ningú no quedi exclòs" de l’accés als estudis superiors i perquè "contribueixin a mantenir un sistema universitari de qualitat aquells que compten amb més recursos".

En concret, la portaveu ha indicat que segons decret de preus per al curs 2018-2019 els estudiants del tram 0 de renda, que correspon als becaris de règim general del Ministeri, continuaran tenint la gratuïtat total dels estudis de grau.

Rebaixes per tram

Així mateix, ha destacat que el decret de preus preveu una rebaixa del 80% del preu de matrícula per a estudiants de grau amb rendes corresponents al tram 1, i del 70% per a les rendes del tram 2 del sistema de tarifació social, que van ser aplicades per primera vegada el curs 2017-2018 amb rebaixes entre el 40% i el 50%.

Segons la portaveu, la implantació del sistema de tarifació social en els màsters habilitants per a l’exercici de professions regulades també continua vigent per al pròxim curs.

La Secretaria d’Universitats va destacar a començaments d’aquest mes que, de mitjana, els estudiants catalans paguen el 19% del cost total dels estudis universitaris i el 81% restant l’assumeix l’administració.

Lament del CEUCAT

Notícies relacionades

Per la seva banda, el Consell de l’Estudiantat de les Universitat Catalanes (CEUCAT) s’ha lamentat després de conèixer l’aprovació del decret de preus que el sistema universitari continua sent el que té les matrícules més cares d’Espanya.

El CEUCAT, que és un òrgan que agrupa tots els consells d’estudiants de les universitats catalanes, ha reclamat una rebaixa del 30% dels preus públics (de manera progressiva en tres anys), l’equiparació del tractament de família monoparental al de nombrosa, i ha exigit la transferència de la competència de beques al govern d’Espanya i l’extensió del model de beques equitat per a tots els màsters.