ESCOLA PÚBLICA
El Govern encareix el menjador escolar per primera vegada en 13 anys
Cada menú passa de 6,20 a 6,33 euros diaris, un 2,1% mes, i s'estableix una ràtio màxima d'alumnes per monitor
La Fapac veu «inacceptable» la pujada i les empreses celebren el final de l'«immobilisme sense cap lògica»
zentauroepp41124329 santa comoloma de gramenet 29 11 2017 sociedad el instituto 200402142324 /
Des del curs 2007-2008, el preu del menjador escolar dels centres educatius de titularitat pública no s’ha mogut ni un cèntim. Congelat en els 6,20 euros per alumne, ha permès que el debat sobre aquest espai educatiu se centrés en altres aspectes, com el controvertit decret que regula la gestió d’aquestes hores del migdia que segueix en guaret. El Govern publica cada any en el DOGC el cost màxim d’aquesta quota per a l’exercici següent. I en aquesta ocasió (es va publicar en l’edició de dimecres) hi ha novetat: un increment del 2,1%, fins als 6,33 euros, cosa que de ben segur serà del grat de les empreses de càtering, que feia anys que reclamaven una pujada que reflectís mínimament l’escalada del cost de la vida. La decisió, no obstant, no arriba en el millor moment, amb les escoles tancades i amb el dubte de si tornaran a obrir abans que acabi el curs. Com era d’esperar, la mesura no ha agradat gens a les famílies, que la consideren «inacceptable».
El preu comprèn, a més del menjar, l’atenció directa de l’alumnat durant el temps de la prestació del servei de menjador i els períodes de temps anteriors i posteriors, des que acaben les classes del matí fins que comencen les de la tarda i amb una durada màxima de dues hores i mitja. Per als comensals esporàdics (aquells que hi mengen menys de tres dies a la setmana, dos, en el cas de secundària) també puja la factura, dels 6,80 als 6,96 euros per dia. En aquest cas, la pujada és del 2,4%. La publicació en el DOGC inclou, a més, un apunt insòlit fins ara, una ràtio màxima del nombre d’alumnes per monitor: 30 a secundària, 25 a primària i 15 a infantil.
«Una falta de respecte»
La millora de la ràtio és el principal argument en què es recolza Educació per justificar l’encariment. Lidón Gasull, directora de la Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya (Fapac) considera «inacceptable» l’increment, entre altres coses, «perquè les famílies no han sigut consultades i només s’ha negociat amb les patronals de les empreses del sector». Es queixa que la seva entitat ha hagut d’assabentar-se’n a través de la publicació oficial i avança que ja estan estudiant «recórrer la mesura davant la justícia». Tampoc creu que l’actual moment d’excepció, amb les escoles tancades i amb el dubte de si tornaran a obrir aquest curs, sigui el millor per anunciar aquesta decisió. «Amb tot el que està caient, ens sembla una falta de respecte». Gasull argumenta que Catalunya ja tenia un dels preus de menjador escolar més alts d’Espanya i considera que es podrien haver impulsat altres mesures, com millorar el sistema de proveïdors, per evitar un encariment que, insisteix, és una «barbaritat que moltes famílies no podran assumir».
«És un falta de respecte i una barbaritat que moltes famílies no podran assumir»
Directora de la Fapac
Pep Montes, gerent d’Acellec, associació que agrupa unes 40 empreses que gestionen menjadors en escoles públiques, concertades i privades, analitza la notícia des de l’altre extrem del tauler de Risk. Celebra la pujada del preu que, no obstant, queda una mica allunyada de les pretensions que ja fa tres anys van desplegar davant el Govern. «Per poder prestar el servei de manera raonable, nosaltres plantegem al Departament d’Educació un preu de 6,81 euros per alumne, però considerem positiu que per fi s’hagi trencat aquesta dinàmica d’immobilisme que no responia a cap lògica». Montes argumenta que en aquests 13 anys s’ha produït un increment salarial superior al 20%. «També l’IPC ha pujat en xifres molt similars i en cap cas ens hem vist compensats». Considera que les famílies que podrien notar aquest increment de cèntims en la quota mensual «són precisament els que disposen de beca menjador i, per tant, la Generalitat es farà càrrec del sobrecost».
Malgrat el coronavirus
Gasull tem que la pujada del preu es destini només a incrementar el marge de beneficis de les companyies que alimenten els nanos a les escoles. Es pregunta: «¿Tenim alguna garantia que hi hagi un impacte directe en el salari dels treballadors?». Montes explica que l’encariment estava previst per al present curs, però la congelació dels pressupostos ho va evitar. Al no poder inflar els comptes, la conselleria no podia anar més enllà de l’establert en els últims números aprovats pel Parlament, els del 2017. Així doncs, es van mantenir les prop de 128.660 beques (110.180 amb el 50% del cost subvencionat i 18.480 amb el 100% abonat), però sense possibilitat d’encarir el preu per cada una d’elles. Com que això va passar a última hora, explica el gerent d’Acellec, «amb els sindicats ja s’havia pactat un augment del 2,5% dels sous». Explica Montes que Educació s’havia compromès a fer públic el nou preu entre finals de febrer i març. S’ha fet amb retard, però agraeixen que hagin «complert amb la seva paraula» a pesar de la crisi del coronavirus.