SONDEIG DURANT LA PRIMERA SETMANA D'ESCOLA

Els professors denuncien greus carències en l'estrena escolar

Una enquesta de CCOO revela que no hi ha manera de mantenir la distància i que la ràtio està disparada

El 27% dels docents asseguren que el seu centre encara no ha rebut les mascaretes promeses

zentauroepp54970478 gel200920113749

zentauroepp54970478 gel200920113749 / David Zorrakino - Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Potser perquè no sembli que les seves queixes manquen de realisme, CCOO va decidir, durant la primera setmana del curs 2020-2021, consultar als professors sobre les seves condicions de treball. I així, amb xifres i testimonis, no només opinions, aquest sindicat arriba a la conclusió que els professionals de la docència estan realitzant el seu treball en unes condicions molt millorables. Per exemple: en tres de cada quatre aules no es pot mantenir la distància de seguretat de metre i mig, el 40% de les classes de primària superen la ràtio de 20 alumnes i el 27% dels 1.750 enquestats assegura que al seu centre no han arribat les mascaretes higièniques promeses. 

És habitual que els sindicats de l’ensenyament siguin durs amb el Departament d’Educació, independentment de qui porti aquest ministeri. Tot i que és cert que en temps de retallades, a partir del 2010, amb Irene Rigau al capdavant, el seu nivell d’ira va tocar sostre. Continuen enfadats perquè l’inconformisme forma part del seu ADN i de la seva estratègia, però és menys habitual que acompanyin el missatge de l’opinió directa dels interessats. CCOO arriba a la conclusió que els mitjans desplegats pel Govern «són clarament insuficients per fer front a les circumstàncies excepcionals d’aquest curs». Per això, reclamen que és necessari «iniciar un veritable procés negociador per assegurar el dret a una educació segura per a tothom».

Neteja i menys nens

L’absència de diàleg amb la conselleria de Josep Bargalló, a més de les queixes sobre recursos i condicions laborals, és un altre dels clàssics en aquesta batalla entre la Generalitat i sindicats de l’educació pública. Les seves demandes en temps de pandèmia són conegudes de sobres: reducció de ràtios, promoció de sortides culturals i oci amb la finalitat d’alliberar espai als centres educatius, incrementar la neteja i desinfecció de les escoles i protecció de tot el personal amb les mesures adequades.

Els 1.750 professionals que han respost l’enquesta treballen en 1.246 centres distribuïts en 284 municipis. Una mostra certament representativa. A la pregunta de si han arribat les mascaretes FFP2 sol·licitades pels sindicats, un 57,7% dels professors diuen que no. Una «dada preocupant», segons CCOO, malgrat que el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va assegurar setmanes enrere que aquest nivell de protecció no és necessari en l’ensenyament i que amb les quirúrgiques ja estan protegits. Un altre 37,8% diu que el gel hidroalcohòlic proporcionat no és suficient i un 58,5% que sí que el veuen bé. 

El 74,4% dels docents diuen que no és possible mantenir la distància de metre i mig a l’aula

Especialment feridor és l’assumpte de la distància de seguretat, ja que el 74,4% dels entrevistats assegura que no hi ha manera física de garantir aquesta separació. Educació, no obstant, sempre s’ha escudat en la idea dels grups bombolla per garantir el bon funcionament i la continuïtat dels centres educatius. És a dir, que no és tan important l’espai entre estudiants, sempre difícil de controlar, com l’estancament de les aules, de manera que si es produeix un positiu, només es confina aquest grup. Respecte a la neteja dels lavabos, el sindicat denuncia que només el 4,1% dels enquestats asseguren que disposen d’una desinfecció constant i el 30,9% diuen que aquest repàs a fons només es fa una vegada al dia. La majoria, un 45,6%, afirmen que els lavabos es netegen en dues ocasions cada dia. 

Límit legal

Notícies relacionades

La ràtio és potser un dels punts més inquietants. En el moment en què Salut ha limitat les trobades a sis persones, en el 41% de les classes de primària hi ha més de 20 alumnes, el límit legal. En infantil, el 39% també superen aquesta xifra, mentre que a secundària només el 3,42% dels grups estan per sobre del límit establert per a aquestes edats (30). A FP i batxillerat no arriben a l’1%, mentre que la formació d’adults, gairebé el 52% dels grups tenen més de 24 estudiants. 

Dels 1.750 entrevistats, prop de 800 van afegir algun comentari a l’enquesta. Giren entorn de les carències de material i recurs humans i coincideixen en el gran esforç que està fent tant la comunitat educativa com la direcció de les escoles. Passades dues setmanes, o unes quantes més, seria interessant tornar a realitzar l’enquesta. Per si eren els errors propis de l’estrena o si estem davant s’un error del sistema.