ENSENYAMENT POSTOBLIGATORI

Educació aspira a recuperar la presencialitat a batxillerat i FP abans d’acabar el curs

La conselleria ja ho ha sol·licitat a Salut, que ho veu bé, però s’espera reduir la xifra d’ingressats a l’uci per Covid

Educació aspira a recuperar la presencialitat a batxillerat i FP abans d’acabar el curs
  • Bargalló considera la selectivitat una «cotilla» que respon al «vell model memorístic» i reclama una revisió del batxillerat

  • La formació postobligatòria a Catalunya tindrà dos centres nous el curs vinent i sumarà 261 grups als 8.267 que ja existeixen

  • Educació dona per segur que les classes d’FP i batxillerat seran presencials a partir del curs vinent

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Havia de passar un cop passada la Setmana Santa, però les xifres d’ingressats a les unitats de cures intensives no ho permetien. Però la idea és que passi abans de l’estiu. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha assegurat aquest dimecres que els alumnes de batxillerat i de formació professional (FP) que ara segueixen un model semipresencial tornaran a les aules abans d’acabar el curs. «El Procicat no ho veu malament», ha detallat, sempre que les dades epidemiològiques de la pandèmia ho permetin.

En una roda de premsa per explicar l’oferta de formació postobligatòria per al curs 2021-2022, el responsable d’Educació ha assenyalat que la tornada a les classes és especialment necessària en el cas dels alumnes que s’estan preparant per a les proves d’accés a la universitat i per als estudiants de les branques més tècniques d’FP, de manera que puguin tornar a fer pràctiques als tallers. En qualsevol cas, i sense voler detallar quina xifra de crítics per Covid es dona per bona per trencar amb el model híbrid, ha recordat que la decisió última recau en les autoritats sanitàries. De cara a l’inici dels cursos passat l’estiu, Bargalló ha donat per fet que s’haurà posat fi al sistema telemàtic i que tots els alumnes (aquest any n’han sigut 350.000) tornaran a la situació prèvia al confinament del març del 2020.

Més oferta

Quant a l’oferta formativa, el curs començarà amb dos centres nous d’FP (un a Sant Just Desvern especialitzat en arts gràfiques i un altre sobre alimentació a Mercabarna) i s’obriran un total de 8.267 grups, 261 més que ara i dels quals 259 estaran en centres públics. Tota l’oferta educativa pot consultar-se en un portal de nova creació que inclou els cursos, els requisits d’accés i els continguts dels estudis. És una web, ha comentat Bargalló, que es crea amb vocació de convertir-se en «una jornada de portes obertes que duri 24 hores al dia tot l’any».

El conseller, a preguntes dels periodistes, ha fet també referència a la selectivitat, un sistema que ja en el passat ha criticat sense matisos. Aquest dimecres no ha sigut l’excepció. Ha dit que el batxillerat és una etapa formativa que el «preocupa», ja que respon al «vell model memorístic» que s’allunya de l’«educació competencial» que s’intenta implementar en l’etapa obligatòria de l’ensenyament. Ha definit les proves d’accés a la universitat com «una cotilla», una opinió que ja ha fet arribar al Ministeri d’Educació. «És un sistema que no és sostenible per gaire temps més», ha conclòs el conseller, que també ha recordat «l’elevat nivell d’ansietat davant una realitat il·lògica» viscuda pels joves que es van examinar l’any passat.

Nou model

Notícies relacionades

Per impulsar aquesta reforma, tal com ja va explicar aquest diari al febrer, la conselleria ha impulsat un grup de treball per donar forma a un nou model de batxillerat, un treball que s’haurà de fer tant sí com no de la mà de les universitats, que són al cap i a la fi les responsables de la selectivitat. La reforma, segons fonts d’Educació, busca un batxillerat «competencial, obert, flexible i orientador». En definitiva, més alineat amb una educació primària i una ESO cada vegada més obertes a les noves metodologies educatives.

Quant a la preinscripció i matriculació, la cosa funcionarà de la següent manera:

Preinscripció:

  • Batxillerat i i cicles formatius de grau mitjà: de l’11 al 17 de maig

  • Cicles formatius de grau superior: del 25 al 31 de maig

  • Programes de formació i reinserció: del 10 al 20 de maig

  • Cursos d’especialització d’FP: de l’1 al 7 de juliol

  • Arts escèniques: del 15 d’abril al 4 de juny

Matriculació:

  • Batxillerat i cicles formatius de grau mitjà: del 12 al 16 de juliol

  • Cicles formatius de grau superior: del 19 al 23 de juliol