ESDEVENIMENT ‘ONLINE’ GRATUÏT
Cinc claus per millorar la salut dels nostres fills
Al setè capítol de ‘La educación importa’, que es va emetre aquest dijous, es van donar claus per inculcar als nostres fills bons hàbits, com l’exercici físic, l’alimentació saludable o el descans
En un moment en què un virus ha posat el món en doina, provocant 3 milions i mig de morts i 168 milions de contagis, els científics, metges i personal sanitari continuen alertant de la dimensió d’un altre tipus de malalties: les malalties no transmissibles.
Les malalties no transmissibles són aquelles que tenen el seu origen, en gran part, en els nostres hàbits de vida. Perquè ens fem una idea de la magnitud, l’Organització Mundial de la Salut cataloga l’obesitat com una pandèmia de tipus no infecciós, és a dir, no és una pandèmia de tipus contagiós, com la produïda per la Covid-19, però és una pandèmia. Com no ho ha de ser, si cada any moren al món 2,8 milions de persones a causa de l’obesitat o el sobrepès.
Recordem la xifra de morts a causa de la Covid fins ara: 3,5 milions en menys de 2 anys. L’obesitat causa 2,8 milions de morts anualment. ¿És o no per prendre-s’ho seriosament?
No, no és que el certificat de defunció posi «causa: obesitat». És que l’obesitat i el sobrepès estan directament relacionades amb el desenvolupament de malalties com la diabetis tipus 2, la hipertensió arterial, l’apnea del son, una fallada hepàtica o la depressió.
A més, l’OMS considera l’obesitat com un dels principals factors de risc en 9 tipus de càncer i, si això fos poc, l’obesitat i el sobrepès disminueixen l’esperança de vida d’una persona entre 5 i 20 anys.
La bona notícia és que evitar aquestes malalties és a les nostres mans. Les produeixen els nostres hàbits. Més aviat, els nostres mals hàbits. Per tant, sembla lògic pensar que si els millorem, estarem invertint en salut i qualitat de vida.
Per cert, cap de les causes per les quals un nen pateix sobrepès depenen d’ell. Som les mares i pares els encarregats d’educar i inculcar aquests bons hàbits que l’acompanyaran tota la vida i que evitaran que, d’un sobrepès durant la infància, passi a una obesitat en edat adulta.
Com veiem, moltes de les malalties que ens envolten avui, són prevenibles. És a dir, s’eviten posant el focus en la prevenció. I l’educació és l’eina més gran de prevenció que tenim al nostre abast.
Les claus per aconseguir-ho ens les van donar els diferents experts que van participar al programa:
L’exemple és fonamental si volem que els nostres fills mengin de manera saludable
«La salut no està dins de la prioritat de cap nen. No podem intentar raonar amb ells o justificar que cal menjar sa perquè és bo per a la seva salut. La millor manera d’inculcar aquests hàbits als més petits és que els vegin a casa, que a casa mengem de manera saludable», Aitor Sánchez (Dietista-nutricionista).
Fem un oci més actiu en família
«El 60% dels nens espanyols no realitza una hora d’exercici físic al dia, el recomanat per l’OMS. A més, entre setmana, dediquen més temps a les pantalles que a fer activitat física. Hauríem d’aprofitar el bon temps que fa al nostre país per fer més plans en família a l’aire lliure, com excursions al camp, anar amb bicicleta...», Cristina Ribes (Directora executiva de ‘Gasol Foundation’). La salut emocional dels nostres fills depèn de l’afecció que desenvolupem amb ells
Cristina Ribes«Un nen neix tremendament immadur, cosa que el converteix en un ésser dependent de les seves figures d’afecció (normalment la mare i el pare). Només arriba a l’autonomia passant per la dependència. Les seves figures d’afecció han de cobrir totes les seves necessitats, incloses, per descomptat, les afectives, si volen que aquest nen desenvolupi una bona salut emocional, que l’acompanyarà tota la seva vida. En canvi, si hi ha carències, aquestes repercutiran negativament en la seva futura salut emocional», Rafa Guerrero (Psicòleg, autor del llibre ‘Educar en el vínculo’.).
Vivim com dormim. Sense parar no hi ha possibilitat de portar una vida saludable
Notícies relacionades«Quan compleixes 80 anys, hauries d’haver passat 30 anys dormint, o quan un nen compleix 2 anys, hauria d’haver passat 14 mesos dormint. La naturalesa no malgasta, quan li dedica molt temps a alguna cosa és perquè és important. Les conseqüències de no dormir bé són moltes: menys capacitat d’aprenentatge, alteració del metabolisme, cansament, irritabilitat, més probabilitats de patir sobrepès... I el son en els nens és vital: el mal dormir durant la infància, deixa empremta tota la vida», Gonzalo Pin (Pediatre, expert en trastorns del son).
Els espais verds a les ciutats juguen un paper fonamental en la nostra salut
«Nombrosos estudis han demostrat que la presència d’espais verds a les ciutats, redueixen l’estrès i milloren la salut mental dels seus habitants... a més d’allargar la seva esperança de vida... És per aquesta raó que l’Organització Mundial de la Salut recomana que tothom tingui un espai verd d’almenys 0,5 hectàrees a 300 metres de casa seva. La manera en què estan construïdes les nostres ciutats afecten a la nostra qualitat de vida», Susana Saiz (Arquitecta, experta en sostenibilitat).
No et perdis el pròxim capítol
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia