fins divendres

A penes el 5% dels alumnes de selectivitat demanen l’examen en castellà

  • La Conselleria d’Universitats destaca la normalitat de les proves, malgrat la interlocutòria judicial del TSJC a l’últim moment

  • Valle Inclán es cola en l’examen de selectivitat a Catalunya, amb 40.000 estudiants.

3
Es llegeix en minuts

Un total de 39.775 estudiants han començat aquest dimarts els exàmens de prova d’accés a la universitat (PAU) que s’allargaran fins al divendres 11 de juny. Aquest any les proves estan marcades per l’obligatorietat que el Govern faciliti exàmens en castellà, aranès i català per a tots els alumnes. Una cosa que fins ara no passava perquè els exàmens de manera sistemàtica es distribuïen en català. No obstant, segons les dades de la Conselleria d’Universitats, el percentatge d’alumnes que ho han sol·licitat és similar al d’anys anteriors, pròxim al 5%.

A l’examen s’hi han inscrit el 99,65% dels que ho van fer en la convocatòria ordinària del 2020, any en què es va batre el rècord d’inscrits, amb 39.904 alumnes. El primer examen ha sigut el de llengua castellana i literatura, obligatori per a tots els estudiants. En la prova els alumnes podien elegir entre comentar un fragment de ‘Luces de bohemia’, de Valle Inclán, o un article d’opinió de l’escriptora Carme Riera. El segon examen del dia diferia entre les diverses modalitats: Ciències de la Terra i Medi Ambient, Fonaments de les Arts o Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials. A la tarda tenen lloc els exàmens d’Anàlisi Musical, Història de l’Art i Física.

Les proves d’aquest any segueixen marcades per la Covid-19 i aquesta situació ha obligat a continuar adoptant mesures acadèmiques i organitzatives per garantir la seguretat de tots els agents implicats en el desenvolupament de les proves, segons ha informat la Conselleria d’Investigació i Universitats. El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Josep Ribas, va destacar la «normalitat amb què s’estan desenvolupant les proves malgrat la complexitat organitzativa per la pandèmia».

Ubicació

La principal novetat d’aquest any és la cessió d’espais per a les proves per part de dues universitats privades: la Universitat Ramon Llull (URL) i la Universitat Internacional de Catalunya (UIC).

Concretament, les PAU 2021 se celebraran en 225 tribunals (216 el 2020) situats en 62 municipis (63 el 2020) per evitar els desplaçaments en la mesura que sigui possible, així com les permanències innecessàries d’espera entre exàmens a les diverses seus.

Del total d’alumnes matriculats, 31.821 són estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest curs escolar el batxillerat, 4.130 són de matrícula lliure (procedents de batxillerat d’altres anys que no van fer les PAU, que volen millorar la nota o que només s’examinen d’assignatures de la fase específica) i 3.824 procedeixen de cicles formatius de grau superior que s’examinen d’alguna assignatura a la fase específica.

Entre els alumnes de matrícula ordinària, és a dir, els estudiants que han seguit el segon de batxillerat al curs escolar 2020-2021, la xifra d’alumnat que farà les proves PAU és gairebé la mateixa de l’any passat: 31.821 estudiants aquesta convocatòria davant els 31.811 del 2020.

No obstant, aquest any han aprovat el batxillerat el 79,33% dels matriculats a segon curs (46.193) davant el 83,30% del 2020, que la matrícula a segon de batxillerat va ser de 44.463 estudiants.

Notícies relacionades

Quant a l’alumnat de matrícula lliure, que va obtenir el títol de batxillerat en anys anteriors, només es constata un lleuger increment en el col·lectiu d’estudiants que repeteix les PAU per millorar nota, que ha augmentat dels 363 de l’any 2020 als 410 d’aquesta convocatòria.

A la resta de perfils, el nombre d’inscrits és inferior al de l’any passat: els alumnes lliures matriculats només d’alguna matèria de la fase específica són 3.174 (3.224 el 2020), els que repeteixen les PAU perquè les van suspendre són 413 (579 el 2020), i també són menys els inscrits com a estudiants que han realitzat segon de batxillerat estranger (133, davant els 152 del 2020).

Temes:

Selectivitat