Educació superior

Rècord de sol·licituds per accedir a la universitat a Catalunya

Més de 56.000 postulants aspiren a les 40.000 places disponibles als campus públics catalans per al curs 2021-2022

BARCELONA 07 07 2020  Sociedad   PAAU 2020 pruebas acceso a la universidad selectividad UNIVERSITAT DE BARCELONA  FOTO de FERRAN NADEU

BARCELONA 07 07 2020 Sociedad PAAU 2020 pruebas acceso a la universidad selectividad UNIVERSITAT DE BARCELONA FOTO de FERRAN NADEU / Ferran Nadeu

  • Física i Matemàtiques segueix sent la carrera amb la nota més alta, però la més demandada és Medicina

  • Un total de set titulacions exigeixen una puntuació d’accés superior als 13 punts

  • El 25% dels que han demanat una plaça a Catalunya provenen de l’estranger o d’altres comunitats autònomes

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquestes setmanes, des del 23 de juny, s’han fet molt llargues per a 56.529 aspirants a universitari a Catalunya. En vigílies de la revetlla van conèixer la seva nota global per accedir als estudis superiors, però faltava saber l’oferta i el repartiment del pastís. És la xifra de postulants més alta mai registrada a la regió, així que, en cas d’entrar-hi tots, el curs 2021-2022 començaria amb més principiants que mai. No serà així perquè les places són limitades, un total de 40.444. Això no significa que 16.000 persones quedin fora dels campus, perquè molts dels quals sí que tenen pupitre assignat, per la raó que sigui, finalment canviaran de plans i cediran el seu lloc. Els que finalment no puguin accedir a la universitat pública esperaran un any, optaran per altres fórmules formatives o buscaran refugi en l’oferta privada.

Hi ha molt poques novetats respecte a anys anteriors en allò que té a veure amb les titulacions que requereixen una nota més alta o quines són les més demandades. En temps de pandèmia s’agraeix que estudis com ara Medicina (a la UB ocupa el primer lloc i a la UAB, el tercer), Psicologia (segon lloc a la UB i sisè, a la UAB) i Infermeria (al Campus de Bellvitge, en cinquena posició) estiguin al ‘top 10’. En la llista apareixen clàssics de tota la vida com ara Administració i Direcció d’Empreses (número 4, a la UB) i Dret, també a la UB, en vuitena posició. I, evidentment, l’Enginyeria Informàtica de la UPC, en setè lloc.

Notícies relacionades

Pel que fa als títols que exigeixen una nota superior per accedir-hi, bàsicament per l’escassetat de places, es repeteix el podi de l’any anterior amb tres carreres clàssiques de la família de Ciències: Física i Matemàtiques a la UAB, amb un 13,566; la mateixa opció a la UB, amb un 13,546, i Matemàtiques a la UPC, amb un 13,218. Entre les tres opcions no arriben a les 100 places.

Una vegada més, crida l’atenció el percentatge de persones de fora de Catalunya que sol·liciten plaça per venir a curses estudis superiors aquí. El 2020 en van ser 13.514, el 24,6% del total, i aquest any n’han sigut 14.527, el 25,7%. És a dir, un de cada quatre. De tots ells, el 32,4% són estrangers i el 67,6% provenen d’altres comunitats autònomes.