Menys alumnes pel descens de la natalitat

El curs 2024-2025 comença a Catalunya dilluns vinent amb un acusat descens d’escolars, gairebé 3.000 alumnes menys que l’any acadèmic anterior: uns 1.800 menys a I3 i 1.100 a secundària, segons les dades ofertes ahir per la conselleria.

Menys alumnes pel descens de la natalitat
2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya començarà dilluns vinent el curs 2024-2025 amb gairebé 3.000 alumnes menys: uns 1.800 menys a I3 i 1.100 a secundària, segons les dades ofertes per la conselleria en la roda de premsa de presentació de l’oferta educativa per a infantil, primària i secundària del mes de març passat. Una progressiva (i sense fre) baixada de natalitat que ha derivat en una celebrada baixada de ràtios a I3 a l’escola pública a 20 alumnes per aula, però també en el tancament d’aules.

Mentre el curs passat a Catalunya hi havia 2.124 grups públics d’Infantil 3, en el procés de preinscripció per al curs 24-25 se’n van oferir només 2.090. És a dir, 34 menys. Una xifra que variarà una mica, poc, quan aquest divendres es presentin les xifres definitives per a aquest curs, ja que la lluita d’algunes escoles per evitar el tancament d’una línia va donar fruits. No obstant, la tendència és clara.

L’Affac, la Federació d’AFA de Catalunya, es mostra molt crítica amb aquesta estratègia. El que han fet és reduir places de la pública, no reduir la ràtio. Una reducció de ràtio real hauria sigut crear més grups amb menys nens a cada grup, però això no ha passat. El que ha passat és que s’ha reduït el total de places públiques. Escoles que abans oferien 50 places –dos grups de 25 alumnes– ara n’ofereixen 40, els mateixos dos grups, però amb menys nens, reflexiona Lidon Gasull Figueras, directora de l’Affac, que recorda que l’escola concertada pot continuar mantenint la ràtio de 25 alumnes per aula.

Aquest serà un curs amb menys alumnes i, alhora, amb més docents nous. En concret, ahir dilluns van començar a treballar a Catalunya 31.153 professors que han passat a ser funcionaris després del macroprocés d’estabilització portat a terme pel Departament per reduir la inestabilitat de les plantilles (obligats per Europa). Un dels reptes del curs, que estan preparant contra rellotge durant aquesta setmana, és acollir aquests docents, ensenyar-los el centre i el projecte i presentar-los tot l’equip en només cinc dies.

Canvis de plantilla

Malgrat que a la llarga aquest procés ha de servir per assentar les plantilles [tots els experts coincideixen que els equips estables són bàsics per poder consolidar qualsevol projecte educatiu], aquest curs d’impás serà complicat en alguns centres que han vist canviar un percentatge bastant alt de la seva plantilla.

Notícies relacionades

Sobretot en els de màxima complexitat, que concentraven un major nombre de docents interins. És el cas del Baldomer Solà de Badalona, en el qual ha saltat gairebé un terç del professorat, amb tot el que això implica en un institut escola de nova creació (precisament va fer el salt a institut escola per vincular l’alumnat, un vincle que el canvi d’equip dinamita).

No ha facilitat les coses que les assignacions de places definitives de 62.000 docents a tot Catalunya no es coneguessin fins a l’última setmana de juliol, cosa que ha provocat que milers de docents no hagin trepitjat el centre on treballaran aquest curs fins ahir.

Temes:

Badalona