Catalunya igualarà a partir del proper curs els graus i màsters "al preu més baix"

Així ho ha assegurat la consellera Dolors Montserrat durant una conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya

Faro Chapela

Faro Chapela / Marta G. Brea

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Departament de Recerca i Universitats igualarà a partir del curs vinent els preus dels graus i màsters habilitants -els que habiliten per a una professió- al preu més baix. La consellera de Recerca i Universitats, Dolors Montserrat, ha afirmat durant una conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya que igualarà els preus a la baixa d'aquests estudis "segurament" a partir de l'any 2026 i fonts de la conselleria han precisat posteriorment que serà a partir del curs 2025-2026. D'altra banda, ha enviat un missatge de "tranquil·litat" als estudiants que faran les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) enguany ja que els ha garantit que el nou model està "adaptat" al batxillerat que estan cursant ells.

Durant la conferència, Montserrat ha mencionat també el compromís de rebaixar les taxes per a les famílies monoparentals, igualant-les a les nombroses, però ha dit que té "tota la legislatura" per aplicar aquesta mesura.

De fet, aquestes dues rebaixes, tant la dels graus i màsters habilitants com la dirigida a les famílies monoparentals, estaven incloses al darrer pressupost de l'anterior Govern, que no va ser aprovat i van decaure.

Envia calma als estudiants de batxillerat

"El batxillerat és competencial, els alumnes no haurien de patir, estem adaptant les PAU al batxillerat que estan cursant avui", ha declarat Montserrat sobre les noves PAU que s'aplicaran a partir d'aquest any segons el que marca la llei estatal LOMLOE. Tot i això, ha expressat la predisposició a explicar "les vegades que faci falta" els canvis als agents del sector.

La consellera ha recordat que durant la tardor es va anar penjant un model d'examen per cada assignatura, que els estudiants ja han pogut consultar i treballar amb ells. Ha afegit que aquests models van ser validats per uns 16.000 docents. Les novetats inclouen un model únic d'examen, amb un màxim d'un 30% de preguntes amb opcionalitat.

No perdre pes curricular a les ciències

D'altra banda, ha explicat que Universitats i Educació estan treballant conjuntament perquè el pes curricular de les ciències "no es perdi". També estan treballant, ha dit, per tal que els docents puguin accedir als espais que ofereixen les universitats "per fer un reciclatge de les seves competències".

Un bon sistema de recerca

Més enllà de les universitats, la consellera ha posat en valor el sistema de recerca català. Ha assegurat que Catalunya té un bon posicionament però que no pot caure en l'"autocomplaença". Segons Montserrat, un dels objectius és avançar molt més per connectar la recerca al teixit productiu.

Notícies relacionades

En l'àmbit de la recerca, ha assegurat que es treballa per "assegurar" el quart any de contracte als doctorands.

D'altra banda, ha considerat que s'ha de fer una "anàlisi" per entendre realment quina és la situació del català en l'àmbit de la recerca i la universitat. En aquest sentit, ha defensat que ha de ser "compatible la internacionalització" amb l'ús del català i per això ha dit que es treballa per crear diferents itineraris lingüístics, segons les necessitats que tinguin alumnes i docents en diferents moments de la seva carrera.