El Periódico de l'Eixample

Eixample

Espai públic

Enric Granados reobre la ‘guerra de les terrasses’ a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona escurça l’horari d’aquests vetlladors i el Gremi de Restauració ho portarà a tribunals

Enric Granados reobre la ‘guerra de les terrasses’ a Barcelona

Manu Mitru

5
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

La protesta veïnal d’aquest dimecres al carrer Enric Granados ha encès la curta metxa d’un conflicte molt explosiu a Barcelona: les terrasses de bars i restaurants. Una disputa que s’encamina ja als tribunals i al Síndic de Greuges, segons ha advertit el Gremi de Restauració. Després d’un període de certa calma entre l’ajuntament i el sector, en gran part gràcies a les ampliacions provisionals permeses durant la pandèmia, torna a prendre força el pols de fons que mantenen consistori, restauradors i moviment veïnal per l’ús de l’espai públic i el soroll nocturn.

El govern d’Ada Colau ha comparegut d’urgència aquest dijous al matí per l’entrada en vigor d’un nou horari de vetlladors al carrer de la discòrdia: hauran de tancar una hora abans a partir d’aquest mateix divendres, és a dir, a mitjanit. Entre setmana, a les 11 de la nit. La mateixa norma s’aplicarà també a les places del Sol i la Revolució, a Gràcia, ja des d’aquest dijous nit. Després d’un llarg procés administratiu, la nova norma ha sigut per fi publicada pel Butlletí Oficial de la Província. El regidor de l’Eixample, Pau Gonzàlez, ha posat xifres al conflicte: 672 expedients incoats en el que va del 2022 per incompliments al districte, dels quals 92 són al carrer Enric Granados.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a preguntes en una roda de premsa, ha sigut prou clara. Ha defensat el descans dels veïns i ha demanat «corresponsabilitat» als restauradors de la ciutat perquè es compleixi la normativa de terrasses i els nivells de soroll permesos. També els ha recordat que el consistori va utilitzar l’urbanisme tàctic per ampliar les terrasses durant la crisi sanitària: «Quan la ciutat és generosa no hi pot haver incompliments d’horaris i nivells de soroll». L’ajuda municipal també podria estendre’s al pressupost del 2023, que preveu mantenir la bonificació del 75% en les taxes dels vetlladors auspiciada pel PSC. Sobre el Gremi, Colau ha conclòs que les seves crítiques «són infundades», perquè l’espai destinat a terrasses a la ciutat ha crescut i així ho demostren les dades, segons ella.

Judicialització a la vista

El Gremi de Restauració de Barcelona ha reaccionat amb ferocitat a la nova hora de tancament de les terrasses al carrer Enric Granados. Tan sols dues hores després de l’anunci municipal, la patronal de bars i restaurants ha comunicat que portarà als tribunals i al Síndic de Greuges aquesta decisió i eventuals reduccions horàries de terrasses «en qualsevol punt de la ciutat». «El Gremi presentarà, quan s’obri el termini per fer-ho, recursos judicials contra totes les reduccions horàries que s’imposin en qualsevol punt de la ciutat i, de manera immediata, demanarà auxili al Síndic de Greuges davant l’allau d’irregularitats que s’han comès durant la instrucció dels diferents expedients administratius», ha assegurat en un comunicat.

Com va explicar EL PERIÓDICO aquest dimecres nit, l’artèria compta actualment amb 1.695 veïns censats (no tots en pisos que donen al carrer) i 1.324 cadires amb llicència, fet que permet constatar la densitat de terrasses en aquesta via. «No estem en contra que hi hagi negocis de restauració, la qüestió és la quantitat, massa, això és evident, el que demanem és una cosa molt simple i que, alhora, no ens permeten: dormir», explicava un dels portaveus de la protesta. 

El representant del sector ha carregat amb gran duresa contra els veïns que es van manifestar aquest dimecres al carrer Enric Granados i van reclamar reduir l’activitat de terrasses per frenar el soroll nocturn i «poder dormir». El Gremi considera que els assistents no són representatius de l’opinió pública, ni en nombre ni en composició: «Ni convocant-la fora de l’horari laboral i davant de casa seva, el gruix dels veïns d’Enric Granados s’han sumat a la convocatòria». Es tracta d’una petició, tot i que respectable, enormement minoritària», defensa Roger Pallarols, director del Gremi. És més, titlla els organitzadors de la protesta de «diversos grupuscles de veïns radicalitzats que s’aglutinen entorn de la FAVB», federació veïnal amb la qual el Gremi manté una guerra explícita en els últims anys.

Segons la patronal, els veïns assistents a la marxa d’aquest dimecres «s’han tret finalment la careta i volen retallar l’horari a tot arreu», no només a Enric Granados i incloent-hi discoteques i oci nocturn. «El seu model de ciutat és la Barcelona del toc de queda. Són els mateixos de sempre, els qui, en els pitjors moments de la pandèmia, van estar en contra de l’ampliació de les terrasses que tants negocis va salvar», insisteix Pallarols.

El sector renya des de fa mesos el consistori per tombar la continuïtat de moltes de les ampliacions: amb el 55% de les sol·licituds ja tramitades, només prospera una de cada tres. Concretament fins al setembre se n’havien aprovat 459 i rebutjat 1.075. Per denunciar-ho el Gremi fins i tot ha pagat un espot a les xarxes socials protagonitzat per coneguts actors catalans.

L’oposició, dividida

A la protesta de dimecres ja es van deixar veure alguns representants de l’oposició, com les regidores Francina Vila (Junts) i Eva Baró (ERC). Aquest dijous, després de l’amenaça del Gremi, diversos grups municipals s’han pronunciat públicament sobre les terrasses i sobre Enric Granados en concret. «No ens cansarem de presentar iniciatives als districtes, en les comissions i en el ple fins a aconseguir els canvis necessaris per garantir el dret al descans del veïnat d’Enric Granados i d’altres focus de soroll excessiu i perjudicial per a la salut que hi ha a Barcelona», ha asseverat Eva Baró. En el ple d’aquest divendres, de fet, els republicans presenten una moció sobre les mesures aplicades a les 11 Zones Acústicament Tensionades en Horari Nocturn (ZATHN) que el consistori va identificar aquest estiu.

Junts recorda que en el ple de juny ja va reclamar a Ada Colau agilitar un pla específic per a les queixes veïnals per soroll. Al juliol el van concretar amb un prec per rebaixar el màxim de decibels permesos i sancions més altes a qui l’incompleixi.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Ciutadans es posiciona en contra de la reducció horària: «Perjudica l’activitat al carrer, sense haver estudiat mesures alternatives menys dràstiques, com vetlladors que redueixin el soroll, o més control». «A més no tot el carrer té la mateixa densitat de locals i amb la mesura es perjudica tothom», afegeix el partit taronja. Per això, considera que era previsible la reacció del Gremi.

També Valents s’oposa «totalment» al nou horari. «S’ha reiniciat la guerra contra els restauradors i l’oci nocturn, no vam veure aquesta persecució contra els ‘botellons’», critica Eva Parera.

Temes:

Terrasses