El Periódico de l'Eixample

Eixample

Malestar veïnal

Les terrasses invisibles d’Enric Granados: «Grups de 20 o 30 persones» prenent cafè i gelat a mitjanit

La plataforma SOS Enric Granados adverteix del soroll per les aglomeracions nocturnes davant gelateries i orxateries, sense permís per col·locar taules al carrer i alienes a la limitació horària als vetlladors

Els temes pendents de l’Eixample a la taula del govern de Collboni: soroll, superilla, mobilitat i vivenda

La interminable festa al carrer Enric Granados

Les terrasses invisibles d’Enric Granados: «Grups de 20 o 30 persones» prenent cafè i gelat a mitjanit

ZOWY VOETEN

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Tenim 115 blocs i 116 terrasses», assegura Jordi Badia per plasmar la desproporció que l’oferta d’hostaleria ha assolit per als veïns del carrer Enric Granados. S’ha convertit en rutina esmentar la via de l’Eixample com a paradigma del que tant el teixit associatiu com l’Ajuntament de Barcelona prevenen que no s’ha de contagiar a més artèries del districte. El pla d’usos que limita l’obertura de nous restaurants, discoteques i súpers de 24 hores –que el PSC va aconseguir suavitzar i les associacions de veïns advoquen per endurir– respon en bona mesura a un intent que no s’escampi la proliferació que es dona a Enric Granados, on els negocis estan obligats a avançar la retirada de taules i cadires a les 23.00 hores de diumenge a dijous i a mitjanit els divendres i els dissabtes. No obstant, Badia (membre de SOS Enric Granados) adverteix d’una altra aglomeració nocturna que ha passat desapercebuda i sense regular.  

«Veiem un segon monocultiu a part dels locals de restauració i oci nocturn. És d’establiments d’alimentació, com orxateries, gelateries i de degustació de cafè», enumera Badia. «No poden tenir terrassa, però la terrassa acaba sent el carrer quan tanquen. Tenim grups de 20 o 30 persones a les 12 de la nit prenent gelat o cafè en ple carrer», es queixa.

La generalització dels negocis abocats al turisme i l’oci ha arraconat les botigues de tota la vida. «Tenim locals que van tancant. Hi ha una merceria, que ara compleix 110 anys, que fa dos anys que li bloquegen l’entrada amb les taules d’una terrassa covid. El propietari està desesperat, no sap què fer», explica Badia, que alerta de la pèrdua del comerç de proximitat en aquest tram de l’Esquerra de l’Eixample: «Gairebé no existeix. El problema s’està estenent pels carrers del costat, com Balmes i Muntaner».

Protecció de les botigues clàssiques

La protecció de les botigues de barri és una de les peticions que l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample traslladarà aquest divendres en una reunió al nou regidor del districte, Jordi Valls. El vicepresident de l’entitat, Xavier Riu, creu que hi pot haver «més restricció» als eixos verds, com el de Consell de Cent, i en altres carrers perquè no es reprodueixi la «situació desgraciada» que opina que es viu a Enric Granados.

«No té sentit que hi hagi taules covid que s’han anul·lat, continuïn instal·lades i ningú els digui res. Es posen multes, però els surt a compte pagar-les i no retirar-les. Aquí, o s’agafa el toro per les banyes o morirem d’èxit», urgeix el dirigent veïnal, que avisa contra l’«ús abusiu de la restauració i l’oci nocturn». Assegura que «està afectant greument la vida del veïnat, incloent-hi la seva salut». 

Notícies relacionades

Agafa el cas de la clientela nocturna d’orxateries i gelateries d’Enric Granados –un supòsit que va passar per alt a l’escurçar horaris a les terrasses– per afirmar que la normativa és laxa: «A la pràctica, es munta una terrassa, perquè consumeixen passades les 11 de la nit fent un ús privat de l’espai públic. La intenció que hi ha en haver avançat el tancament de les terrasses és bona, tot i que, quan tanquen, l’activitat continua i la gent es queda parlant al carrer. No és prou eficaç».  

L’entitat veïnal es mostra satisfeta amb la implantació de la superilla i nega que hagi propiciat que es muntin botellons en trams convertits en zona de vianants. No obstant, Riu es mostra inquiet que els eixos verds puguin convertir-se en «la plaça» on conflueixi la clientela dels establiments de l’entorn i es massifiquin a deshores. «És un gran avenç haver-los pacificat, però ens fa pànic que passi com a Enric Granados, que es va millorar el carrer i el remei va ser pitjor que la malaltia. No volem que quedin en mans dels que treuen benefici només dels visitants i els importen un rave els veïns», esgrimeix.