El Periódico de l'Eixample

Eixample

Sorteig al gener

Lloguers des de 430 euros: Barcelona obre el procés per adjudicar els 238 pisos de l'Illa Glòries

MANU MITRU / VÍDEO: EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Lloguers des de 430 euros al mes. Amb aquest cridaner reclam ha celebrat l'Ajuntament de Barcelona al districte de Sant Martí la primera sessió informativa sobre com s'adjudicaran durant el segon trimestre de 2025 els 238 pisos de l'anomenada Illa Glòries, una promoció de vivienda pública inusual pel nombre d'apartaments construïts. Serà per sorteig. Properament, està prevista una segona sessió que se celebrarà a l'Eixample, amb el propòsit que a partir de desembre tots els interessats que reuneixin les condicions exigides puguin optar a un d'aquests pisos, que en el cas de la fórmula més clàssica del lloguer no superarà els 820 euros mensuals.

Les opcions i els passos a seguir són els següents: dels 238 pisos disponibles, 125 se han reservat per al lloguer i altres 113 per a l'anomenat règim de dret de superfície, l'equivalent a una compra per un període de 75 anys, prorrogables fins a 90, després dels quals l'apartament passa a ser de nou de l'Administració pública. No és una fórmula inèdita a la ciutat. Ja es va emprar a la Vila Olímpica en una part de les promocions després dels JJOO de 1992.

El lloguer

Els habitatges directament destinats al lloguer seran amb contractes de set anys. La renda mensual, que anirà dels 430 als 820 euros, depèn de les característiques de l'immoble, segons siguin d'un, dos o tres dormitoris, i de les seves dimensions. Per accedir a un d'aquests habitatges cal estar prèviament inscrit al Registre de Sol·licitants d'Habitatge amb Protecció Oficial de Barcelona (el termini per fer-ho segueix obert), estar empadronat a la ciutat, ser major d'edat o un menor emancipat, no tenir cap altra propietat i tenir uns ingressos anuals inferiors als 58.000 euros. En aquest apartat del lloguer, una part dels pisos estaran destinats directament a lloguer social. En aquest cas, la renda mensual serà només del 20% o el 30% dels ingressos del resident, sempre que estiguin entre els 4.000 i els 21.000 euros anuals.

Dret de superfície

Els 113 pisos en règim de superfície seran sempre propietat de l'administració pública. El resident només en serà propietari durant els 75 anys inicialment previstos, la qual cosa significa que pot deixar en herència els anys pendents. La fórmula, en aquest cas, és molt semblant a la d'una compra d'habitatge. Cal aportar primer un 20% del preu de l'immoble (entre 50.000 i 64.000 euros, segons les dimensions) i pagar després una quota mensual durant els primers 30 anys d'entre 600 i 750 euros. Passat aquest temps, no hi ha més quotes fins a l'extinció de la concessió. Els aspirants a aquesta fórmula han d'acreditar uns ingressos mínims anuals de 29.000 euros i un màxim de 6,5 vegades l'Indicador de Renda de Suficiència, que en cas de ser una única persona són 74.577 euros i per a quatre o més membres d'unitat familiar, 82.000.

Els passos

La condició indispensable per accedir a aquesta promoció es estar inscrit a la llista de sol·licitants. L'ordre d'arribada a aquesta llista no determina cap prioritat. El següent tràmit és apuntar-se específicament al projecte de l'Illa Glòries. Cada sol·licitud haurà de ser examinada per l'administració per comprovar que, amb la documentació aportada, es reuneixen les condicions exigides, i, després d'un període d'al·legacions, es publicarà la llista d'aspirants.

Notícies relacionades

El mètode d'adjudicació és davant notari i sense més secret que cada candidat té un número. De forma aleatòria s'escull una xifra i a partir d'aquí començarà a córrer la llista d'adjudicacions. Quan? Està previst que durant la segona quinzena de desembre es conegui la llista completa d'aspirants admesos i que a finals de gener es realitzi el sorteig. S'obrirà llavors una fase per repassar de nou, un a un, que els afortunats s'ajusten al perfil requerit. I ja després, durant el segon trimestre de 2025, es lliuraran les claus.

Les característiques

L'Illa Glòries està situada al costat mar de la plaça del mateix nom, just al costat del mercat dels Encants. Els pisos estan distribuïts en quatre blocs de sis i set plantes, dos amb vistes a l'Eixample i altres dos a Glòries. Els edificis disposen de patis interiors exclusius per als veïns i places d'aparcament per a cada habitatge, que ja formen part del preu del lloguer. Des del punt de vista constructiu, l'Illa Glòries està concebuda per minimitzar la despesa en calefacció i refrigeració, té cobertes verdes i sistemes d'aprofitament de les aigües grises, a més de plaques fotovoltaiques.