Eleccions 23J
Cronologia dels debats electorals a Espanya: del cara a cara entre González i Aznar al de Sánchez i Rajoy
Repàs dels debats televisats entre candidats des del cara a cara entre González i Aznar
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo es veuran les cares aquest dilluns en l’únic debat electoral a dos que es realitzarà en la cursa electoral del 23J. Els líders de PP i PSOE confrontaran els seus programes al plató d’Atresmedia en un debat que obrirà l’actual president del Govern i que tancarà Feijóo. Amb les enquestes donant per guanyador el candidat popular tot i que sense majoria absoluta, Sánchez espera fer una bona intervenció que l’ajudi a remuntar les previsions i escurçar distàncies amb el PP.
Els debats formen part d’una tradició a la qual van donar el tret de sortida Felipe González i José María Aznar el 1993. Tots dos es van enfrontar en un cara a cara moderat per Manuel Campo Vidal, un clàssic en aquesta mena de cites. L’últim capítol el vam viure el 2016, quan es va celebrar un debat a quatre que, aquella vegada sí, va comptar amb la presència de Mariano Rajoy, que s’havia absentat en un format similar en les anteriors eleccions, quan el va substituir Soraya Sáenz de Santamaría.
A continuació, fem un repàs cronològic dels debats que han tingut lloc a Espanya des de 1993:
25 maig 1993 – Felipe González vs. José María Aznar
El debat celebrat entre els dos expresidents del Govern, moderat per Manuel Campo Vidal, va ser el primer que es retransmetia per televisió. Acusacions d’arrogància i corrupció van centrar el discurs d’Aznar –a qui van donar com a guanyador per un punt–, mentre que González va demanar el vot a la ciutadania per aconseguir el canvi. La trobada va viure moments d’alta tensió als minuts finals.
25 febrer 2008 – José Luis Rodríguez Zapatero vs. Mariano Rajoy
La cita entre el llavors president José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy, també moderat per Campo Vidal, va tenir lloc 15 anys després. Zapatero va treure pit pels èxits del seu Govern i va posar l’accent en les contradiccions de l’aspirant popular, recordant-li les paraules amb què Aznar havia fet referència a ETA (Moviment d’Alliberament Nacional Basc), que estava sent una de les puntes de llança de Rajoy contra el socialista. Els espectadors van donar com a guanyador el líder del PSOE.
7 novembre 2011 – Mariano Rajoy vs. Alfredo Pérez Rubalcaba
El primer debat en què Rajoy va sortir guanyador va ser moderat, una vegada més, per Manuel Campo Vidal. El cara a cara va deixar dues postures enfrontades: Rubalcaba apostava per la creació d’ocupació amb diners públics i Rajoy defensava la seva intenció de fomentar l’activitat privada.
7 desembre 2015 – Soraya Sáenz de Santamaría, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera
En el primer debat a quatre entre els candidats dels principals partits, moderat per Ana Pastor i Vicente Vallés, que va donar com a guanyador Pablo Iglesias, segons la majoria dels espectadors. El cara a cara va estar marcat per l’absència de Rajoy, que va ser substituït per Sáenz de Santamaría. Els candidats de la resta de partits van aprofitar per criticar la plantada del president del Govern i Sáenz de Santamaría va haver de donar una explicació.
14 desembre 2015 – Mariano Rajoy vs. Pedro Sánchez
Aquest cara a cara, moderat una altra vegada per Campo Vidal, sí que va comptar amb la presència de Mariano Rajoy i va ser un dels més tensos que es recorden. Pedro Sánchez va acusar el president de no ser «una persona decent», una crítica que Rajoy va qualificar de «roí i miserable».
13 juny 2016 – Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera
El segon debat a quatre, moderat en aquesta ocasió pels periodistes Ana Blanco (TVE), Vicente Vallés (Atresmedia) i Pedro Piqueras (Mediaset), no va deixar gaires sorpreses ni moments d’intensitat, tot i que les principals picabaralles es van centrar en el tema de la corrupció. Els candidats lluitaven per evitar unes terceres eleccions, però al final es van acabar celebrant.
22 abril 2019 – Pedro Sánchez, Pablo Casado, Pablo Iglesias i Albert Rivera
Notícies relacionadesLa campanya del 28-A va viure dos debats a quatre, resultat dels canvis de criteri de Pedro Sánchez i TVE sobre el format i la data. Finalment, el líder del PSOE en va acceptar un a TVE i un altre a Atresmedia. En el debat organitzat per l’entitat pública, el 22 d’abril, Sánchez es va enfrontar a Pablo Casado, Pablo Iglesias i Albert Rivera, que van marcar distàncies entre els blocs d’esquerra i dreta i van evitar compromisos de pactes.
23 abril 2019 – Pedro Sánchez, Pablo Casado, Pablo Iglesias i Albert Rivera
El segon debat de la campanya del 28-A, amb els mateixos protagonistes –Pedro Sánchez, Pablo Casado, Pablo Iglesias i Albert Rivera–, va tenir lloc a Atresmedia, una cita que Sánchez va rebutjar quan la Junta Electoral va vetar la presència de Santiago Abascal, líder de Vox, però que finalment també es va celebrar, donant lloc a la situació inèdita de repetir el mateix format dos dies consecutius. El debat va ser més aspre, amb un Rivera que va buscar el cos a cos amb Sánchez, i va tornar a evidenciar les grans diferències entre els contendents.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça