Perfil

Núñez Feijóo: l’hora del líder pacient

El candidat del PP s’enfronta el 23J al seu gran examen, gairebé cinc anys després de la decisió que va semblar allunyar-lo definitivament de la política nacional

3
Es llegeix en minuts

Per entendre el desenvolupament d’aquestes eleccions generals del 2023 cal fer la vista enrere. El 18 de juny del 2018, Alberto Núñez Feijóo concentrava totes les mirades dels que seguien el procés de relleu al capdavant del PP després de la dimissió de Mariano Rajoy. Les circumstàncies, més fortes que els seus propis moviments, l’assenyalaven com l’elegit. Però aquell dia, ell mateix s’havia encarregat d’alimentar les expectatives amb una roda de premsa carregada de solemnitat. No obstant, després de prendre la paraula i allargar el suspens, amb veu tremolosa, va anunciar que es descartava per a la batalla. La seva decisió era la de seguir a Galícia.

Potser només el mateix Feijóo sap si aquesta emoció s’explicava únicament pel compromís amb la seva terra o si l’exacerbava alguna resta d’amargor per una renúncia que semblava com un adeu definitiu a les seves opcions en la política nacional.

Quatre anys després, no obstant, quan la crisi entorn del lideratge de Pablo Casado va esclatar a Génova, sí que va respondre a la crida. Els esdeveniments s’han succeït ràpidament des d’aleshores, i ara, als 61 anys, encara unes eleccions en les quals les enquestes li permeten somiar arribar a la presidència del Govern central, després de passar 13 anys al capdavant de la Xunta de Galícia.

Pare d’un nen amb la seva parella, Eva Cárdenas, exdirectora de Zara Home, Núñez Feijóo (Os Peares, Ourense, 10 de setembre de 1961), va abandonar en la seva joventut el seu somni inicial de convertir-se en jutge, per les necessitats familiars, i va acabar estudiant una oposició per entrar al cos superior de funcionaris de la llavors acabada de crear administració autonòmica gallega.

Allà va ascendir de la mà de José Manuel Romay Beccaría fins a dirigir la sanitat autonòmica, en un lloc tècnic, des del qual va fer el salt a liderar la política sanitària al primer Govern de José María Aznari posteriorment l’empresa pública Correus, en el segon mandat del PP.

A l’etapa gallega al capdavant de la sanitat corresponen les fotos amb Marcial Dorado, contrabandista de tabac llavors i condemnat per narcotràficanys després, una relació que es va mantenir diversos anys en què van compartir viatges d’oci en companyia d’altres persones.

Va ser en aquell moment quan va saltar a la política pròpiament dita i també quan es va afiliar al PP, passats els 40.

La crisi del ‘Prestige’ el va tornar a la política gallega el 2003, després d’haver rebutjat ser conseller de Sanitat d’Esperanza Aguirre; primer com a conseller d’Infraestructures i un any després com a vicepresident segon.

Va succeir Manuel Fraga al capdavant del PP gallec el 2005, quan el PSOE i el BNG van arribar a un acord per governar la Xunta amb un Executiu de coalició. En aquesta legislatura, Feijoó va exhibir un perfil dur des de l’oposició. Quatre anys després, en les seves primeres eleccions com a candidat,va conquistar la majoria absoluta, un resultat que repetiria el 2012, el 2016 i el 2020.

Aquest balanç victoriós i el seu perfil de gestor associat a la seva experiència de govern és, precisament, el que ha impulsat el seu ascens.

Feijóo, perfil «moderat»

Feijóo, que ha mantingut al llarg dels anys un nucli de col·laboradors molt reduït, s’ha caracteritzat sempre per no comunicar les seves decisions fins a l’últim moment, una manera de ser amo dels seus temps que en el PP han après a respectar i que desespera propis i estranys, tant a Galícia com a Madrid. Va ser així el 2018, quan va decidir no presentar-se al lideratge del PP. I d’una forma similar, mesurant sempre els seus passos, va acabar per acceptar l’envit que el va conduir al despatx principal de Génova 13.

Notícies relacionades

Ara, el vertigen de la política nacional posa a prova aquesta manera d’actuar, mentre en plena carrera cap al 23J, en l’hora de la veritat, s’enfronta a decisions fonamentals, com el grau d’acostament del PP a Vox.

Durant els seus 13 anys de gestió a Galícia, Feijóo va seguir el guió del centredreta més clàssic, ubicat potser en la centralitat del seu mateix partit, i sempre postulant-se com a perfil «moderat», tot i que en el rebuig frontal del ‘sanchisme’, ja al capdavant del PP, hagi reviscut els anys combatius en què, a Galícia, també va ser oposició.