Eleccions 23J

L’estratègia de Sánchez força els partits a prendre posicions per aplanar la seva investidura

La decisió de Sánchez de no donar detalls sobre els acords està portant els partits a pronunciar-se sobre les seves preferències de governabilitat i fer públic el seu preu

El PSOE posa sobre la taula d’ERC i Junts el finançament i eludeix el referèndum o l’amnistia

¿Qui serà president?: peça multimèdia

L’estratègia de Sánchez força els partits a prendre posicions per aplanar la seva investidura
7
Es llegeix en minuts
Elena Marín
Ana Cabanillas

Una setmana després de les eleccions del 23J, les negociacions no han transcendit però els missatges d’uns i d’altres sí que van dibuixant un camí. Alberto Núñez Feijóo continua esperant el sí del Rei Felip VI per presentar-se a la investidura com el candidat més votat a les urnes, però les opcions d’assolir una majoria parlamentària se li escorren segons avança l’estratègia de Pedro Sánchez. El dirigent socialista ha optat per aguantar el pols i mantenir-se dempeus durant els últims dies, insistint a no reunir-se amb el PP i sense entrar en detalls sobre els pactes per articular una majoria parlamentària que li permetés governar. Aquest full de ruta del PSOE, consistent a baixar les revolucions fins a posar-se al ralentí, està tenint un efecte en la política espanyola, provocant un moviment de fitxes entre els seus potencials socis, que sense intervenció pública de Sánchez s’estan encomanant al dirigent socialista per evitar una repetició electoral, aplanant de facto la seva possible investidura.

La idea de deixar reposar els resultats i que tots els partits assimilin el que ha passat va ser la primera reacció del secretari general del PSOE després del 23J. En el cas de Junts, els socialistes argumentaven que calia «donar-los temps per ajudar-los a prendre decisions». La ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha tornat a insistir aquest dilluns a La Sexta en la idea de deixar avançar els terminis i «donar prou temps que els partits polítics puguin digerir el resultat de les eleccions i puguin decantar quina serà la seva actitud davant les possibles investidures que es puguin obrir camí». Una manera, en definitiva, de fer que caigui pel seu propi pes la possibilitat d’un Govern del PP i evitar el desgast que comportaria el protagonisme en aquestes setmanes. La dirigent socialista ha cridat a la discreció de les negociacions, sense negar que es poguessin estar donant ja, però més enllà d’aquesta capa de silenci, Sánchez ja ha fet una crida a la resta de grups per traduir la «majoria social» de les urnes en «majoria parlamentària» per assegurar suports de cara a la ronda de contactes amb el Rei, que començarà la setmana posterior a la constitució de les Corts el 17 d’agost.

Fonts del PP insisteixen que Sánchez «té per costum amagar què està fent» i que no vol que «transcendeixi el que està acordant amb Junts, Bildu i ERC». Públicament, persisteixen també en la seva legitimitat per presentar-se a la investidura i neguen que sigui un missatge al Rei perquè aposti pel candidat popular, i no per Sánchez. «Si [Feijóo] decideix oferir-se al Rei, ell no s’hi oposarà», pronostiquen, però saben que les sumes no donen. Al partit s’estén la idea que Sánchez «busca que Feijóo renunciï a sotmetre’s a la investidura» amb l’estratègia de «legitimar el seu govern». Assumeixen també que als nacionalistes no «els interessa gens la repetició», així que auguren que Sánchez «pot ser investit sense grans concessions».

Mouen fitxa

I el cert és que les peces es van movent aquests dies, i gairebé tots els partits ja s’han pronunciat, obrint camí a una investidura de Sánchez. Entre els nacionalistes bascos pesa massa la cita autonòmica amb les urnes de l’any vinent i el PNB ha perdut vots davant un EH Bildu a l’alça que pot disputar-li el poder. Després del cop de porta del PNB a Feijóo per no veure’s enredat en una negociació associada a Vox, el president de la formació jeltzale, Andoni Ortuzar, ha apuntat aquest dilluns en una entrevista a El País que a canvi del seu suport, el seu partit demana a Sánchez un «acord sobre el model territorial» i una proposta que serveixi per als «pròxims 10, 20 anys».

Per la seva banda, Otegi va anunciar el sí a Sánchez el mateix dia de les eleccions i aquest cap de setmana explicava al diari basc Berria que la seva posició respon a la petició del «poble basc» que ha rebutjat l’avenç del PP i Vox. Però està convençut, a mesura que prossegueix l’entrevista, que a Catalunya els ciutadans «han dit una cosa semblant» i demana «responsabilitat» a les formacions catalanes, un missatge clar als de Carles Puigdemont perquè no es repeteixin les eleccions.

Les formacions independentistes catalanes tampoc han tancat la porta a donar suport a una investidura de Sánchez, tot i que posant-li un preu. Junts és el principal dubte, més encara després que els resultats definitius després del recompte del vot exterior l’obliguin a votar sí en lloc d’abstenció. Aquest cap de setmana Carles Puigdemont situava l’escenari: «O Junts vota que sí, o el PSOE acaba facilitant la investidura de Feijóo, o anem a repetició de les eleccions», i exigia negociar «sense pressions».

Artur Mas demana transigir

Les últimes posicions de Puigdemont s’han suavitzat notablement aquests últims dies i disten molt de les expressions que va fer servir poc abans de les eleccions, quan va acusar Sánchez de ser un «mentider i un incomplidor». «Pedro Sánchez no serà primer ministre amb els vots de Junts, no pot ser-ho, per moltes raons», va assenyalar el 15 de juliol en una entrevista a l’Ara, on acusava el líder socialista d’incomplir els seus compromisos: «Com ja ho ha fet diverses vegades, ¿exactament quin incentiu tenim nosaltres per fer primer ministre un mentider i un incomplidor?».

Una de les figures ex convergents que han cridat a modular les posicions és l’ex president Artur Mas, que ha demanat a Puigdemont que sigui «més transigent» en les negociacions de la investidura, ja que una repetició electoral seria una «temeritat». En aquest sentit, l’expresident ha defensat una «estratègia conjunta de negociació» entre Junts i ERC –que per a ell no significa «anar junts al 100%»– que permeti abordar «la solució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat Espanyol». «Quan tens una posició decisiva en la política espanyola, has de jugar-la en favor del teu projecte», ha considerat. 

A ERC també han cridat en les últimes hores a Junts a construir un front comú per negociar amb Sánchez, mirant així d’atraure a les seves posicions els de Carles Puigdemont. La cúpula del partit republicà ha publicat aquest dilluns una missiva firmada pel president de la Generalitat, Pere AragonèsOriol JunquerasMarta Rovira; i Gabriel Rufián, entre d’altres. Hi advierteixen que «com més siguem, més capacitat tindrem de negociar coses». Els republicans recorden que el PSOE «no té cap majoria alternativa» i apunten el pes que han adquirit els 14 diputats independentistes. «El PSOE ha de ser conscient que si vol governar el seu país, haurà de respectar el nostre».

Vox rebaixa expectatives

Més enllà de les forces nacionalistes i independentistes sobre les quals Sánchez busca construir la seva majoria, tampoc hi ha cap entusiasme entre els possibles aliats d’Alberto Núñez Feijóo, i ni tan sols Vox considera viable un Govern del PP amb els números a la mà. El líder popular es va reunir amb Santiago Abascal a mitjans de la setmana passada, però la trobada no sembla haver acostat posicions entre les dues forces, en vista de les duríssimes acusacions del partit d’ultradreta contra el PP, que culpa dels insuficients resultats electorals.

A les files d’Abascal consideren que l’opció més plausible en el dia d’avui és una repetició d’eleccions, i assumeixen ja que no hi ha possibilitats per a un govern de Feijóo. El portaveu nacional de Vox, Jorge Buxadé, va defensar que Sánchez té «cert avantatge competitiu» a l’hora de negociar aliances, ja que «té la capacitat de cedir en tot i vendre a tots». Una circumstància que porta els d’Abascal a mostrar en privat el seu optimisme cap a una possible investidura d’Alberto Núñez Feijóo. 

Notícies relacionades

També UPN, un dels principals aliats del PP; ha rebaixat expectatives. El suport que li van donar inicialment a Feijóo s’ha anat refredant. Aquest mateix dilluns el seu president, Javier Esparza, ha enviat un missatge de realisme a Génova i ha avançat que el líder popular no presidirà el Govern: «Tindrà més vots en contra que a favor», ha assegurat. «Aquesta és la realitat». «No es pot estar enganyant la gent», ha considerat, sobre la insistència de Feijóo de presentar-se a la investidura.

Coalició Canària també s’ha distanciat encara més del PP i ha variat la seva postura a favor de Sánchez. Si en un primer moment ja va avançar que no recolzaria cap pacte que inclogués de «l’extrema dreta a l’extrema esquerra», en les últimes hores la posició sembla haver canviat lleugerament. El recompte del vot exterior ha revaloritzat el suport canari, que si vota afirmativament Sánchez faria que només fos necessària l’abstenció de Junts. La diputada canària Carmen Valido s’ha pronunciat aquest dilluns sobre el nou escenari, deixant una posició més oberta i pròxima a una opció d’esquerres. «Amb la ultradreta mantenim una distància molt més gran [que amb Sumar]», ha considerat, abans d’exigir una «relació bilateral amb les Canàries» a canvi de recolzar qualsevol candidatura.