Sondeig preelectoral del GESOP
Enquesta eleccions a Catalunya el 2021: El PSC guanyaria el 14-F després de la irrupció d’Illa
El candidat socialista dona un tomb al tauler electoral i supera ERC i JxCat a un mes dels comicis
Les esquerres podrien formar una alternativa a la majoria independentista, que es mantindria
Les eleccions catalanes del 14 de febrer, que la setmana que ve han de passar encara el filtre d’una pandèmia que sembla desbocada, ja no són només cosa de dos. L’intent de petrificar els blocs que han polaritzat el tauler polític durant l’última dècada ha topat de cara amb una sorpresa inesperada. La irrupció de Salvador Illa com a candidat del PSC a la presidència de la Generalitat ha suposat un tomb en la carrera cap a les urnes.
Recolzat en la seva gestió de la Covid i les vacunes, l’encara ministre de Sanitat ha situat al capdavant els socialistes, que fa tot just un mes eren tercers, el que estreny el pols electoral entre el PSC, ERC i JxCat a poc més d’un mes per als comicis. Cinc setmanes que serviran per comprovar si Illa, que es vol aferrar al càrrec en el Govern fins que comenci la campanya, és capaç de mantenir aquesta onada favorable, en què hi ha ni més ni menys que un 36% d’indecisos.
Segons l’enquesta preelectoral del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, el PSC guanyaria les eleccions amb el 24,1% dels vots i 34-35 escons (ara en té 17). El relleu in extremis de Miquel Iceta per Illa com a presidenciable fa que els socialistes creixin 5,2 punts i set escons des del sondeig del desembre i superin Esquerra i Junts, que perden força. Els republicans de Pere Aragonès aconseguirien el 20,9% dels sufragis i 32-33 diputats (avui en tenen 32), un punt i tres diputats menys que fa un mes. Els postconvergents de Laura Borràs obtindrien el 19% de les paperetes i 29-30 parlamentaris (ara en tenen 34), quatre dècimes i un parlamentari menys que fa un mes. Al marge de la intenció de vot, el 45,3% dels catalans creuen que serà ERC qui guanyarà les eleccions i només un 11,3% opinen que guanyarà el PSC.
¿Com s’explica aquest tomb? El desembarcament d’Illa a la precampanya catalana ha aconseguit que el PSC retingui més quantitat de votants dels que retenia Iceta, i al seu torn ha aconseguit atraure més electors de totes les seves formacions limítrofes, a dreta i esquerra. La fidelitat de vot socialista, del 71,5%, supera de llarg la dels altres partits, mentre que totes les forces independentistes veuen ressentit, en almenys mig punt, el seu percentatge de fidels. Però els més perjudicats pel canvi de candidat del PSC serien els comuns, ja que gairebé 3 de cada 10 votants de Catalunya d’en Comú-Podem escollirien ara la papereta d’Illa.
Jéssica Albiach, que fa només un mes aconseguia una fidelitat de vot del 62%, només conservaria ara el 38% dels que van votar Xavier Domènech el 2017. Per això els comuns, que avui tenen 8 escons i a l’enquesta anterior tenien expectatives de millora, perdrien un punt i mig en aquesta ocasió i retrocedirien fins als 6-7 diputats. A més de per l’esquerra, el PSC faria una bona mossegada per la dreta i atraparia un de cada quatre votants de Ciutadans i una desena part de simpatitzants del PP.
El partit taronja, que va guanyar les últimes eleccions autonòmiques, no aconsegueix frenar la seva sagnia, que s’ha accentuat amb l’arribada d’Illa, i cauria fins als 12-13 escons, un menys que al desembre i un terç menys dels 36 diputats que va obtenir el 2017. Només un de cada quatre votants d’Inés Arrimadas fa tres anys donaria suport avui a Carlos Carrizosa, mentre que una desena part migrarien a Vox i una altra, al PP. Els populars collirien una tímida recuperació, de 4 a 6-7 parlamentaris, però també cedeixen a la ultradreta una quarta part del seu electorat. De fet, Vox esgarrapa un escó al PP des del desembre i se situa en 5-6 representants, amenaçant d’un ‘sorpasso’ a la llista d’Alejandro Fernández i la seva flamant número dos, Lorena Roldán.
Notícies relacionadesEntre l’electorat independentista, l’entrada d’Illa ha provocat certa desorientació, però no altera el pols que mantenen ERC i JxCat, amb una distància a favor dels republicans que s’ha reduït set dècimes en un mes i ara és d’1,9 punts. La fortalesa de Borràs, que entre els votants secessionistes supera Aragonès en el cara a cara, indica que Junts manté les opcions de tornar-se a imposar a Esquerra el 14-F. No obstant, amb aquests resultats, el president en funcions continuaria tenint a la seva mà la clau de la governabilitat: podria reeditar el Govern actual amb JxCat apuntalat per la CUP o crear una alternativa amb els socialistes i els comuns. De fet, a la forquilla més alta, el PSC i ERC sumarien una majoria absoluta per si sols.
Enmig d’aquest pols, la nova candidata de la CUP, Dolors Sabater, debuta amb millors expectatives que el seu antecessor i podria duplicar els 4 escons actuals dels anticapitalistes. De fet, la majoria independentista del Parlament se sostindria pel creixement dels cupaires, però ja no seria tan folgada com pronosticaven sondejos anteriors (es mouria en una forquilla de 68-71 escons). En vots, l’objectiu de sobrepassar el 50% s’allunyaria perquè la suma de les forces secessionistes cau tres punts respecte al desembre, fins al 45,3%.
Fitxa tècnica del sondeig
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- DE COPES Còctels de qualitat sense necessitat d’efectes especials
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista