Camí de les urnes
Un de cada quatre membres de les meses electorals del 14-F recorren la seva designació
El Síndic assegura que les borses de voluntaris per suplir elegits per sorteig no s’ajusten a la legalitat
Demana que els ciutadans a qui la junta electoral de zona ha rebutjat les seves al·legacions tinguin dret a recórrer davant la jurisdicció ordinària
GRAF6029. MADRID, 10/11/2019.- Un elector deposita el sobre con las papeletas en una urna en el CEIP Ortega y Gasset de Madrid para las elecciones generales en las que millones de españoles con derecho al voto eligen de nuevo a sus representantes en el Congreso y en el Senado. EFE/David Fernández /
L’allau de recursos de membres de les meses electorals contra el seu nomenament ha activat les alertes de les 31 juntes electorals de zona i dels ajuntaments catalans, que ja han posat fil a l’agulla per garantir que el diumenge 14 de febrer a les nou hores s’obrin tots els col·legis electorals. Almenys 20.579 ciutadans han presentat impugnacions d’un total de 82.251 persones elegides, cosa que ascendeix fins al 25,02% dels elegits per sorteig.
Els designats disposen de set dies naturals per presentar al·legacions davant la junta electoral de zona i aquesta ha de resoldre en el termini de cinc dies. En cas que estimi el recurs, comunica la substitució al primer suplent. Si aquest també estigués impossibilitat per exercir el càrrec, l’assumiria el segon suplent i, si tampoc pogués, la junta electoral de zona «si hi ha temps per fer-ho, procedeix a nomenar-ne un altre, si fos precís». En les causes sobrevingudes, aquelles que no s’han pogut abordar 72 hores abans de l’inici de la votació, l’òrgan electoral designa «lliurement» les persones que hagin d’exercir el seu deure «podent fins i tot ordenar que en formi part algun dels electors que es trobi present al local».
És a dir, hi pot haver nous nomenaments així que es van estimant les impugnacions, però això no és excepcional, succeeix en totes les conteses electorals. El que sí que és nou, i polèmic, és l’obertura d’una borsa de voluntaris com va plantejar el president de la Junta Electoral de Barcelona, el jutge Santiago García. Segons la Loreg, no pot constituir-se una mesa sense la presència d’un president i dues vocals i, en el cas que s’absentin, entren en joc els suplents. Alguns consistoris han obert borses de voluntaris o han nomenat més de les nou persones reglamentàries per mesa electoral (tres titulars i sis suplents), una cosa que no s’ajusta a la legalitat segons el Síndic de Greuges. Aquests sortejos ‘extra’ no tenen res a veure amb els que contempla la llei per a la substitució d’absents.
Un portaveu de l’Ajuntament de Barcelona ha assegurat que, per ara, no han rebut cap requeriment de la junta electoral per cobrir les possibles vacants en les meses electorals del 14-F i tampoc per a la creació d’una borsa de voluntaris. El consistori ha necessitat que «anirem fent el que ens digui» l’òrgan electoral i que està a la seva disposició per «complir qualsevol requeriment o instrucció». Respecte a les peticions de renúncia per formar part de les meses, la font municipal ha remarcat que anirà fent sortejos, tal com preveu la llei, per nomenar nous substituts en la mesura que es resolguin les impugnacions.
Aleatorietat
El Síndic de Greuges ha assegurat aquest dijous que les borses de voluntaris per exercir com a membres d’una mesa electoral, plantejats a fi de prevenir que hi pugui haver incompareixences que provoquin que algunes no es puguin constituir el 14 de febrer, no s’ajusta a la legalitat vigent. «És evident que en la Loreg no hi ha la previsió de l’apel·lació a voluntaris per formar les meses electorals. La tradició històrica sobre com s’ha anat forjant el dret ha fugit de criteris com el voluntari per mantenir la màxima objectivitat», ha etzibat Rafael Ribó en una roda de premsa telemàtica.
«Hem tingut el coneixement d’algun ajuntament que ha anat més enllà del que marca la llei i ha notificat a algun suplent quan en les llistes oficials no s’ha trobat. Això no va d’acord amb la legalitat, ho hauria sigut si s’hagués acceptat la reforma legislativa per ampliar el nombre de suplents que vaig proposar», ha reblat, i ha defensat que la selecció s’ha de guiar «per criteris objectius i aleatoris».
Altres peticions
Notícies relacionadesD’altra banda, el Síndic ha apostat perquè els ciutadans a qui la junta electoral de zona ha rebutjat les seves al·legacions tinguin dret a recórrer «de manera ràpida i eficaç davant la jurisdicció ordinària». La Loreg estableix que les resolucions de les impugnacions no són recurribles, però el Síndic entén «d’acord amb la doctrina constitucional» que ho haurien de ser «si es basen en criteris de salut greus i objectius» al trobar-nos en una context de pandèmia mundial.
A més, ha tornat a remarcar que s’ha d’ampliar el termini per a la votació de forma postal de les persones contagiades de Covid-19 i els seus contactes estrets per evitar que no els quedi cap altra opció que exercir el seu dret al sufragi de manera presencial si estan en quarantena a partir del 5 de febrer, quan finalitza el termini per sol·licitar el vot per correu.
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- Veïns de la ‘nova Diagonal’ denuncien pífies a les voreres
- La web de Russia Today va fomentar la violència i la polarització en moments crítics per a Catalunya i Espanya
- L’ús de ‘bots’ va propulsar la cobertura de la propaganda russa sobre l’1-O
- El congrés del joc obre l’any firal i omple hotels a BCN
- La crisi de l'habitatge La Cerdanya esclata contra la pressió immobiliària més agressiva
- Legislatura catalana ERC evita aclarir si negociarà suplements de crèdit amb el Govern després de la negativa dels Pressupostos
- Denúncia contra Errejón El dur interrogatori del jutge Carretero a Elisa Mouliaá: «Diu que es va treure el membre viril. ¿Sap vostè per què?"
- Global Traffic Scorecard 2024 Barcelona lidera el rànquing espanyol de temps perdut en embussos: 41 hores a l’any
- tribunals Laporta es desmarca davant el jutge de l’acusació d’estafa i afirma que l’han implicat per «la seva notorietat»