Cita amb les urnes
Enquesta eleccions Catalunya 2021: La meitat dels votants d’ERC no tenen la independència com a opció preferida
L’electorat d’Esquerra es modera, el de Junts es radicalitza i el PSC es divideix entre federalisme i autonomia
El procés independentista ha fet tantes ziga-zagues en aquests més de vuit anys que l’electorat català ha acabat imbuït per les fluctuacions. A les portes d’unes eleccions autonòmiques molt diferents de les anteriors perquè la pandèmia està escombrant el debat sobiranista, les preferències dels votants de les formacions partidàries de la secessió han evolucionat en plena sintonia amb les directrius que marquen les direccions de cada partit. És a dir, l’electorat d’ERC consigna una moderació inèdita des de fa més d’una dècada i inversament proporcional a la creixent radicalitat dels votants de Junts, amb un passat convergent que sembla fet miques.
La pulsió sobiranista ha perdut octans en general. A la pregunta de què hauria de ser Catalunya, l’última enquesta preelectoral del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, difosa just abans d’iniciar-se la campanya, revelava que el 33,5% dels catalans volien un estat independent i que els partidaris de l’statu quo autonòmic i d’un model federal estaven pràcticament empatats a un 26%, amb un lleu avantatge per als federalistes.
Però la distribució per partits d’aquests percentatges amagava una dada molt reveladora (i una mica sorprenent): la meitat dels votants d’ERC ja no tenen la independència com a primera opció de model territorial per a Catalunya. El 51,5% dels que asseguren que triaran la papereta republicana el 14-F citen l’estat independent com a fórmula preferida, però el 36,4% optarien per un estat dins d’una Espanya federal. És el percentatge més baix d’independentistes en l’electorat d’Esquerra des que va començar el procés, el 2012.
Si comparem aquest mateix resultat amb el primer baròmetre del CEO de cada any del procés, els votants d’ERC que tenen la secessió com a primera opció s’han desplomat gairebé 37 punts des del 2013 i nou punts l’últim any. Les oscil·lacions s’han produït en paral·lel als girs que la direcció del partit ha anat imprimint a la seva estratègia: el percentatge va tocar sostre el 2014, any del 9-N, amb un 88,3%, i es va mantenir en màxims durant la legislatura de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, fins que va començar a caure a partir del 2018, després de les convulsions de l’1-O, la DUI, el 155, l’empresonament dels líders del procés i el gir d’ERC de l’unilateralisme a la via del diàleg.
En paral·lel, els votants de Junts han seguit el camí invers. D’aquella CiU d’Artur Mas en la qual només el 32,6% dels seus votants apostaven prioritàriament per la independència el 2012 s’ha passat al JxCat de Puigdemont en què els que prefereixen un estat català arriben al 90,3%. No obstant, el creixement no ha sigut sostingut en el temps, sinó que ha anat basculant a mesura que l’espai convergent anava implosionant i fragmentant-se.
Notícies relacionadesMolt allunyat de l’independentisme, el votant del PSC ha sigut més estable durant el procés quant a preferències territorials, amb els defensors de l’autonomisme gairebé sempre per sobre dels federalistes. El començament del pols sobiranista va fer que els dos sectors s’igualessin bastant, reproduint la divisió que es va obrir al si del partit durant l’etapa de Pere Navarro. Només el 2015 hi havia més partidaris del model federal que de l’statu quo autonòmic.
L’any següent s’havien girat les tornes de manera clara, i des d’aleshores l’avantatge dels autonomistes ha sigut sempre molt ampli. No obstant, en l’últim sondeig, la diferència era escassament de 2,5 punts. El 42,2% dels votants socialistes prefereixen l’autonomia i el 39,7% optarien per federalitzar Espanya. I el 13% advoca per eliminar l’autonomia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034