Eleccions durant la pandèmia
La Generalitat planteja no publicar dades el 14-F si falten molts vots
El director general de Processos Electorals argumenta que s’evitaria el «vot tàctic» dels qui acudeixin a les urnes dimarts
La decisió es prendrà després de conèixer quantes meses no s’han constituït i amb les candidatures i les juntes electorals
El director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals de la Generalitat, Ismael Peña-López, ha plantejat aquest diumenge «suspendre» la publicació dels resultats dels comicis catalans la mateixa nit electoral si moltes persones encara no han pogut votar perquè no s’hagin constituït les seves meses. La mesura, ha justificat, buscaria evitar que els electors que hagin d’acudir a les urnes després del 14 de febrer, «generalment dimarts», realitzin un vot «tàctic» aprofitant que ja coneixen el resultat de la majoria de la població.
«Si són moltes persones, podria afectar el sentit del vot de les persones que votaran dimarts perquè podrien fer un vot molt més tàctic, amb molta més informació que la que tenien els seus conciutadans diumenge», ha argumentat en una entrevista a ‘Rac 1’. La Generalitat, així, obre la porta a suspendre la publicació de les dades, però no la seva recepció. «Fins i tot estem plantejant no sumar les dades perquè no hi pugui haver cap filtració», ha afegit.
Peña-López ha assegurat que hi haurà prou temps per prendre la decisió, ja que a les deu del matí se sabrà quines meses no s’han pogut constituir per l’absència dels escollits per sorteig (aquest procés tindrà lloc entre les vuit i les nou del matí i després hi haurà una hora més per intentar cobrir les vacants) i fins a les vuit del vespre no tancaran els col·legis electorals. «Tindrem prou temps, si creiem que el percentatge és molt sensible, per parlar amb les candidatures i les juntes electorals per veure què decidim», ha assegurat.
Suplents d’altres taules
Notícies relacionadesSi a les deu del matí una mesa no té prou membres per formar-se, queda suspesa «automàticament» i s’haurà de constituir «al cap de 48 hores». Per limitar-ho, ha recordat, es podria «agafar a suplents que han quedat lliures» per posar-los a altres meses pròximes. «A qui li toqui a Martinet de Cerdanya (Lleida) i hagi d’anar a Puigcerdà (Girona), haurà d’agafar el cotxe i conduir 15 o 20 minuts», ha apuntat abans de no descartar que cossos de seguretat o taxistes s’ocupin de transportar aquestes persones. Peña-López, amb tot, va afirmar ahir dissabte que veia «gairebé nul» el risc que el 14 de febrer quedin meses electorals suspeses.
Aquest diumenge, també ha explicat que les persones cridades a controlar les meses electorals rebran un SMS perquè es facin un test d’antígens entre el 9 i el 12 de febrer. Tot i així, ha afegit, es difondrà aquesta informació per internet perquè «és molt difícil tenir la llista definitiva» de titulars i suplents a causa de les al·legacions que s’estan presentant.
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- La web de Russia Today va fomentar la violència i la polarització en moments crítics per a Catalunya i Espanya
- Veïns de la ‘nova Diagonal’ denuncien pífies a les voreres
- L’ús de ‘bots’ va propulsar la cobertura de la propaganda russa sobre l’1-O
- El congrés del joc obre l’any firal i omple hotels a BCN
- La crisi de l'habitatge La Cerdanya esclata contra la pressió immobiliària més agressiva
- Legislatura catalana ERC evita aclarir si negociarà suplements de crèdit amb el Govern després de la negativa dels Pressupostos
- Denúncia contra Errejón El dur interrogatori del jutge Carretero a Elisa Mouliaá: «Diu que es va treure el membre viril. ¿Sap vostè per què?"
- Global Traffic Scorecard 2024 Barcelona lidera el rànquing espanyol de temps perdut en embussos: 41 hores a l’any
- tribunals Laporta es desmarca davant el jutge de l’acusació d’estafa i afirma que l’han implicat per «la seva notorietat»