Cita amb les urnes
Perfil del vot per correu: independentista, d’esquerres, de la Catalunya interior i major de 60 anys
L’àrea metropolitana concentra el menor percentatge de vot per correu, segons una enquesta del GESOP
El vot per correu s’ha disparat de manera espectacular davant unes eleccions catalanes sacsejades per la pandèmia de la Covid. 284.706 persones han sol·licitat aquesta modalitat de participació, un 350% més que en les autonòmiques de 2017 i rècord absolut en uns comicis a Catalunya. Però, ¿és possible esbossar una radiografia d’aquesta borsa d’electors? A les tripes de l’última enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO es poden trobar algunes dades que permeten construir un perfil molt genèric del votant per correu.
A la pregunta de si tenien intenció de participar en les eleccions de diumenge, un 3,9% dels 751 enquestats manifestaven, entre el 4 i el 6 de febrer, que ja havien votat per correu. Disseccionem, doncs, aquest total tenint en compte diferents perfils. Per partits, la majoria d’aquests electors són d’esquerres perquè asseguraven haver votat la CUP (9,5%) o ERC (6,1%) en els anteriors comicis autonòmics, i a En Comú Podem (8,9%) en les últimes eleccions generals.
Si volem perfilar una mica més la ideologia del votant per correu, el 5,8% es declara d’esquerra; el 3,2%, de centre; el 2,9%, de centredreta, i l’1,9%, de centreesquerra. Per sentiment de pertinença, estan gairebé empatats els que se senten únicament catalans (4,4%) i més catalans que espanyols (4,3%), seguits de prop pels que es consideren tan catalans com espanyols (3,9%). I quant al model territorial, hi ha més independentistes (5,2%) que no independentistes (3,1%).
Notícies relacionadesVinculat (o no) amb aquests sentiments, la majoria de votants per correu viuen en municipis de menys de 10.000 habitants (7,2%), a gran distància dels que viuen a Barcelona (3,7%) i en poblacions d’entre 10.000 i 100.000 habitants (3,2%). Els que menys han votat per correu són els residents a les nou ciutats de 100.000 a 500.000 habitants (2,6%), sis de situades en la primera o la segona corona metropolitana (l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Terrassa, Sabadell, Mataró i Santa Coloma de Gramenet), més Lleida, Tarragona i Reus.
Per sexes, entre els que ja han votat per correu hi ha més dones (4,8%) que homes (3%). Per edats, prioritzen els majors de 60 anys (4,5%) i les persones d’entre 45 i 60 anys (4,2%). Pel lloc d’origen, estan bastant igualats els nascuts a Catalunya (4,2%) i els nascuts a la resta d’Espanya (3,8%). Per llengua d’ús habitual, són majoria els votants per correu que fan servir indistintament el català i el castellà (5,6%). I la majoria diuen que tenen un nivell d’estudis alt (5,3%).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- La web de Russia Today va fomentar la violència i la polarització en moments crítics per a Catalunya i Espanya
- Veïns de la ‘nova Diagonal’ denuncien pífies a les voreres
- L’ús de ‘bots’ va propulsar la cobertura de la propaganda russa sobre l’1-O
- El congrés del joc obre l’any firal i omple hotels a BCN
- Legislatura catalana ERC evita aclarir si negociarà suplements de crèdit amb el Govern després de la negativa dels Pressupostos
- Denúncia contra Errejón El dur interrogatori del jutge Carretero a Elisa Mouliaá: «Diu que es va treure el membre viril. ¿Sap vostè per què?"
- Global Traffic Scorecard 2024 Barcelona lidera el rànquing espanyol de temps perdut en embussos: 41 hores a l’any
- tribunals Laporta es desmarca davant el jutge de l’acusació d’estafa i afirma que l’han implicat per «la seva notorietat»
- ‘Life Sciences BCN’ Barcelona es conjura per ser capital de les ciències de la salut