Cita amb les urnes

Perfil del vot per correu: independentista, d’esquerres, de la Catalunya interior i major de 60 anys

  • L’àrea metropolitana concentra el menor percentatge de vot per correu, segons una enquesta del GESOP

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El vot per correu s’ha disparat de manera espectacular davant unes eleccions catalanes sacsejades per la pandèmia de la Covid. 284.706 persones han sol·licitat aquesta modalitat de participació, un 350% més que en les autonòmiques de 2017 i rècord absolut en uns comicis a Catalunya. Però, ¿és possible esbossar una radiografia d’aquesta borsa d’electors? A les tripes de l’última enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO es poden trobar algunes dades que permeten construir un perfil molt genèric del votant per correu.

A la pregunta de si tenien intenció de participar en les eleccions de diumenge, un 3,9% dels 751 enquestats manifestaven, entre el 4 i el 6 de febrer, que ja havien votat per correu. Disseccionem, doncs, aquest total tenint en compte diferents perfils. Per partits, la majoria d’aquests electors són d’esquerres perquè asseguraven haver votat la CUP (9,5%) o ERC (6,1%) en els anteriors comicis autonòmics, i a En Comú Podem (8,9%) en les últimes eleccions generals.

Si volem perfilar una mica més la ideologia del votant per correu, el 5,8% es declara d’esquerra; el 3,2%, de centre; el 2,9%, de centredreta, i l’1,9%, de centreesquerra. Per sentiment de pertinença, estan gairebé empatats els que se senten únicament catalans (4,4%) i més catalans que espanyols (4,3%), seguits de prop pels que es consideren tan catalans com espanyols (3,9%). I quant al model territorial, hi ha més independentistes (5,2%) que no independentistes (3,1%).

Notícies relacionades

Vinculat (o no) amb aquests sentiments, la majoria de votants per correu viuen en municipis de menys de 10.000 habitants (7,2%), a gran distància dels que viuen a Barcelona (3,7%) i en poblacions d’entre 10.000 i 100.000 habitants (3,2%). Els que menys han votat per correu són els residents a les nou ciutats de 100.000 a 500.000 habitants (2,6%), sis de situades en la primera o la segona corona metropolitana (l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Terrassa, Sabadell, Mataró i Santa Coloma de Gramenet), més Lleida, Tarragona i Reus.

Per sexes, entre els que ja han votat per correu hi ha més dones (4,8%) que homes (3%). Per edats, prioritzen els majors de 60 anys (4,5%) i les persones d’entre 45 i 60 anys (4,2%). Pel lloc d’origen, estan bastant igualats els nascuts a Catalunya (4,2%) i els nascuts a la resta d’Espanya (3,8%). Per llengua d’ús habitual, són majoria els votants per correu que fan servir indistintament el català i el castellà (5,6%). I la majoria diuen que tenen un nivell d’estudis alt (5,3%).