Camí de les urnes
Manual per votar en les eleccions a Catalunya davant el coronavirus
La Generalitat impulsa mesures excepcionals contra la pandèmia de la Covid-19 per garantir que els membres de les meses i els electors votin amb seguretat
Barcelona 10 11 2019 Politica Ambiente en colegio electoral durante la jornada de elecciones generales 2019 Fotografia de Jordi Cotrina /
Mascareta, distància i cues al carrer. Les eleccions catalanes del pròxim 14 de febrer se celebraran sota les restriccions que obliga l’impacte de la pandèmia del coronavirus. La Generalitat ha elaborat un pla perquè tots els ciutadans puguin votar amb seguretat i perquè els membres de les meses electorals estiguin protegits de la Covid-19. Aquests són els detalls de la logística electoral:
¿Quin serà el meu punt de votació?
La jornada de votació es desenvoluparà en pavellons o espais similars, perquè es puguin respectar els 2,5 metres quadrats de distància entre persones. No s’utilitzen com a espais electorals els centres sanitaris, els de caràcter residencial o els que ocupen col·lectius vulnerables. Si en algun municipi no hi ha alternativa a les escoles i instituts, es garanteix una «neteja i desinfecció especialment acurada» abans de l’inici de l’activitat lectiva dilluns. A la targeta censal electoral, que cada ciutadà rep per correu a domicili, apareix el lloc en què cada elector ha d’anar per votar.
¿A quina hora he d’anar a votar?
L’horari de votació serà l’habitual, de 9 hores a 20 hores, tot i que la Generalitat recomana una votació per franges horàries: de 9 hores a 12 hores, les persones de risc; de 19 hores a 20 hores, les persones positives per Covid-19 o confinats per contactes estrets, i de 12 hores a 19 hores, la resta dels ciutadans.
¿Com seran les cues?
Els punts d’accés i de sortida seran independents i, si és possible, cada mesa electoral tindrà els propis. Les cues estaran separades per tanques, cintes o marques al terra per evitar barrejar-se. Cada local tindrà un mínim de dues cues, preferiblement al carrer: una de prioritària, per a col·lectius vulnerables, per reduir el temps d’exposició a un possible contagi, i una altra per a la resta de votants. A l’interior, s’establiran circuits únics per evitar encreuaments. L’elector haurà d’accedir-hi sol, sense acompanyant, excepte en aquells casos en què es requereixi assistència. Hi haurà personal controlant l’accés ordenat dels votants, organitzant les cues i custodiant el flux d’electors per garantir el compliment de les mesures sanitàries.
¿He de portar el sobre de casa?
La Generalitat ho recomana i incentiva que així sigui amb un enviament únic amb el sobre i les paperetes de tots els partits que es presenten a les eleccions. De tota manera, als punts de votació hi haurà material a disposició dels ciutadans en una taula situada a prop de l’accés a l’espai intern, al costat d’un punt d’higiene de mans amb gel hidroalcohòlic. Es facilitaran guants d’ús únic als ciutadans que siguin al·lèrgics a aquest líquid. Les cabines de votació es distribuiran de manera que es garanteixi la privacitat sense necessitat de tancar les habituals cortines i els cubicles es desinfectaran amb freqüència. El DNI s’exhibirà als membres de la mesa a través d’una safata, i aquests no tocaran en cap cas el document –tampoc el sobre de votació–, sinó que es limitaran a retirar el paper que tapa l’urna. Els membres de la mesa podran requerir als votants que es treguin puntualment la mascareta per facilitar la seva identificació.
¿Puc votar per correu?
El Govern, concretament la Conselleria d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, advoca per fomentar el vot per correu i la petició es pot fer per via telemàtica amb certificats digitals, és a dir, sol·licitant la validesa de la identificació a través de mecanismes com l’IDCat mòbil o dades de contrast per telèfon. Quan el carter acudeix a entregar el material de votació, pot emportar-se alhora el sobre amb el vot, i actuar així com a custòdia per agilitar i facilitar el tràmit, cosa que fa possible que el sufragi pugui realitzar-se sense sortir de casa. En el cas de confinaments o alta incidència de Covid-19, es recomana especialment aquesta fórmula per evitar la propagació del virus.
¿Quines precaucions prendran els membres de les meses?
La Generalitat entregarà mascaretes FFP2 a cada membre de la mese per poder renovar-les al llarg de la jornada, una pantalla facial i guants d’un sol ús per efectuar el recompte, així com gel hidroalcohòlic. Entre les 19 hores i les 20 hores hauran de posar-se equips de protecció individual (epis) d’alta seguretat perquè en aquesta franja horària és quan es recomana el vot de positius per Covid-19 o contactes estrets. Abans de començar la jornada, a tots els membres de les meses se’ls prendrà la temperatura, que haurà de ser inferior a 37,5 graus sense prendre antitèrmics. Si és superior, hauran d’anar a urgències per realitzar una valoració i rebre el corresponent informe mèdic. També tenen a la seva disposició un test d’antígens al seu centre d’atenció primària del 9 al 12 de febrer. Els membres de les meses hauran de mantenir la distància d’1,5 metres, i de 2 metres entre meses. Es desinfectaran de forma constant aquestes zones, i els punts de votació es mantindran ventilats, amb les portes i finestres obertes.
¿Quan es desinfectaran els locals?
Els espais habilitats per a la votació es netejaran i es desinfectaran abans del dia de la votació i després del tancament, ja sigui durant la mateixa jornada o l’endemà. Només els membres de la mesa i el personal acreditat d’administració i seguretat podran utilitzar el lavabo, que com a mínim es desinfectarà una vegada durant el dia. Les portes i les finestres del local es mantindran obertes tota la jornada.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació