Cita amb les urnes

Resultats de les eleccions catalanes 2017: Junts per Catalunya va superar ERC així

  • El bloc independentista va retenir la majoria absoluta malgrat la victòria de Ciutadans en vots i escons

zentauroepp41390792 arrimadas puigdemont171222001732

zentauroepp41390792 arrimadas puigdemont171222001732 / TONY GENTILE

2
Es llegeix en minuts

Els resultats de les eleccions catalanes del 21 de desembre del 2017 van donar la majoria absoluta al Parlament al bloc independentista, si bé Ciutadans va guanyar les autonòmiques a Catalunya amb 36 diputats.

Junts per Catalunya va obtenir 34 parlamentaris; ERC, 32, i la CUP, 4. Els independentistes van sumar 70 escons (la majoria absoluta està en 68) i el 47,5% dels vots. No obstant, la victòria a les eleccions va ser per a la llista encapçalada per Inés Arrimadas, que va aconseguir 36 diputats. Per la seva banda, el PSC va aconseguir 17 parlamentaris; Catalunya en Comú-Podem, 8, i el PP, 4.

CONSULTEU TOTS ELS RESULTATS DE LES ELECCIONS CATALANES DEL 2017

Els resultats de les eleccions autonòmiques del 2017 van definir un nou tauler polític a Catalunya després de l’abrupte final de l’anterior legislatura, amb la fallida declaració unilateral d’independència (DUI) al Parlament i la immediata aplicació de l’article 155 de la Constitució per part del Govern central per dissoldre la Cambra i cridar els catalans a les urnes.

Ciutadans va vèncer en les eleccions amb 1.109.732 vots, però Arrimadas no tenia cap opció d’arribar a la presidència de la Generalitat per falta de recolzaments i ni tan sols es va presentar a la investidura.

12.000 vots de diferència

Dins del bloc independentista, tot i que ERC va liderar les enquestes durant tota la campanya electoral, Junts per Catalunya es va imposar a les urnes als republicans per una diferència d’amb prou feines 12.372 vots i dos escons, cosa que va permetre als hereus de Convergència mantenir la presidència de la Generalitat.

Les dues forces van reeditar l’aliança segellada el 2015, però la investidura no es va desbloquejar fins gairebé cinc mesos després dels comicis. L’expresident Carles Puigdemont, fugit de la justícia espanyola a Bèlgica, va insistir a forçar la seva investidura malgrat que el Tribunal Constitucional l’havia vetat, i el president del Parlament, Roger Torrent (ERC), es va negar a convocar el ple.

CERCADOR DE RESULTATS PER PROVÍNCIES, COMARQUES I MUNICIPIS

Notícies relacionades

Una vegada descartat Puigdemont, el bloqueig es va allargar perquè Junts va proposar com a candidats a la investidura dos diputats empresonats: Jordi Sànchez i Jordi Turull. El primer tampoc va poder celebrar el debat pel veto judicial. El segon va arribar a defensar la seva candidatura al Parlament, però el jutge va dictar presó preventiva contra ell l’endemà i va impedir que pogués votar-se la investidura.

Finalment, Puigdemont va proposar com a candidat Quim Torra, número 11 de la llista de JxCat per Barcelona, que va ser investit per majoria simple: 66 vots a favor (JxCat i ERC), 65 en contra (Cs, PSC, Catalunya en Comú-Podem i PP) i 4 abstencions (CUP).