Pactes postelectorals

La CUP s’obre a entrar al Govern si pacten polítiques d’esquerres i un referèndum

  • Els anticapitalistes portaran a la negociació amb ERC quatre punts: «referèndum, final de la repressió, rescat social i transició ecològica»

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La CUP obre la porta a entrar al Govern però ho fia a les polítiques d’esquerra i a l’autodeterminació. La portaveu del partit al Congrés, Mireia Vehí, ha defensat que la responsabilitat de formar equip de govern és d’ERC, a l’encapçalar ara el lideratge de l’independentisme, i ha assegurat que la lectura dels resultats de les eleccions és que els catalans volen un Executiu d’esquerres compromès amb la justícia social i la resolució democràtica del conflicte català.

«No descartem res si es pot parlar de referèndum, de final de la repressió, de rescat social i de transició ecològica. El resultat de les eleccions és clar: independentista i cap a l’esquerra», ha etzibat en una roda de premsa des de la Cambra Baixa.

Vehí s’ha queixat que cada vegada que la CUP té la clau de la governabilitat comença l’anomenat ‘pressing CUP’ des de les files independentistes, una cosa que ha qualificat com «la manera que tenen de desresponsabilitzar-se del que és la seva responsabilitat» amb referència a ERC i Junts.

Els cupaires descarten contribuir a l’independentisme màgic, i han criticat l’aposta de Junts per obcecar-se amb aixecar la Declaració Unilateral d’Independència (DUI) fallida: «El problema no és declarar la independència, el problema és sostenir-la».

La portaveu ha advertit al Govern que el resultat del 14-F és clar i que ha «de posar les urnes a Catalunya, perquè no té sentit que continuïn perseguint, castigant i forçant a l’exili la gent que vol votar» i ha fet una crida als comuns a afegir-se a les polítiques d’esquerres i autodeterministes.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el número dos de la CUP a les eleccions, Carles Riera, ha assegurat que assumiran «totes les responsabilitats que siguin necessàries» si hi ha un referèndum sobre la taula i un full de ruta «cap a l’esquerra». «En una legislatura autonomista i fracassada, des del punt de vista de la resposta a la crisi econòmica i social com hi va haver en la passada, no hi serem», ha advertit.

Notícies relacionades

A l’espera de reunir-se amb ERC per començar les negociacions, ha defensat que la nova legislatura ha de ser «de confrontació democràtica amb l’Estat, i ha de portar a un gir a l’esquerra». Un altre dels eixos que posaran sobre la taula és la necessitat que el Govern «no sigui partícip de la repressió, amb la qual cosa escenes com la de Lleida, on s’ha detingut Pablo Hasél, no s’han de repetir, i hi ha d’haver marxa enrere en les acusacions particulars de la Generalitat contra militants independentistes i antifeixistes».

«La Generalitat, i per tant els Mossos d’Esquadra, han de deixar de ser un cos de repressió política. Això va vinculat a un canvi del model de seguretat del país, en el qual els Mossos siguin al servei de la defensa dels drets socials, civils i humans», ha indicat. Preguntat per si acceptarien dirigir la Conselleria d’Interior, ha dit que és aviat per parlar-ne, però ha afegit: «Quan dic que no tenim límits a l’hora d’assumir responsabilitats i que la repressió no sigui un límit, ho dic sincerament».