La ressaca electoral

Illa, entre el ‘wait and see’ i el ‘sit and talk’

  • El candidat del PSC tanca la ronda de contactes amb la resta de líders mentre mira de reüll cap a la negociació independentista

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A més d’una innegable capacitat per estar dalt de tot malgrat la seva mala salut de ferro, el procés ha sobresortit per la seva facilitat per incorporar lemes i proclames a la vida política catalana i espanyola. Conceptes com DUI, full de ruta, mandat democràtic o estructures d’Estat, per exemple, són ja d’ús habitual. En altres ocasions, l’independentisme s’ha servit d’expressions en altres idiomes per transmetre el seu missatge. Entre dues d’aquestes, el ‘sit and talk’ –que s’ha utilitzat per demanar al Govern ques’assegui a negociar un referèndum– i el ‘wait and see’ –que va popularitzar Artur Mas quan esperava una resposta a la seva intenció de convocar una consulta sobiranista– es mou paradoxalment aquests dies el candidat del PSC a la investidura, Salvador Illa.

Els socialistes no es donen per vençuts. Malgrat que Esquerra ja ha anunciat que iniciarà converses amb JxCat, la CUP i els comuns per formar Govern, el PSC reivindica la seva victòria electoral i pronostica que Pere Aragonès no ho tindrà fàcil per ser president. «De moment, aquest dimarts tenim 33 diputats cada un, ningú n’ha sumat res. I demà seguirà igual», pronostica una veu de la sala de màquines del partit.

Illa pensa que no té sentit que ERC i JxCat formin de nou un Govern quan, segons la seva opinió, en l’última legislatura s’ha demostrat que aquesta fórmula «porta al bloqueig». I continua convençut, contra la força dels números i del rotund veto dels republicans als socialistes, que la seva voluntat d’obrir «un temps nou» en la política catalana té futur.

Per començar, els socialistes creuen que la pressa d’ERC, que atribueixen en part a la seva necessitat d’evitar, que Illa pugui edificar una alternativa no es veurà corresposta pels seus socis potencials. La CUP ja ha anunciat que fins al 27 de febrer no obriran el debat intern derivat del resultat de les eleccions. I, quant als comuns, fonts del PSC dubten que, si han d’elegir entre Aragonès i Illa, es decantin pel primer.

No tan ràpid

Una altra història seran les converses entre ERC i Junts, pensen a la seu socialista. «¿Què passarà quan hagin de negociar el paper de Joan Canadell?», es pregunten. En resum, pensen que Aragonès «no podrà anar tan ràpid com ell vol», i que això obre una finestra d’oportunitat a Illa. Però són hermètics quant a quins serien els seus plans per aprofitar-la, excepte que volen un pacte amb els comuns que es queda molt lluny de la majoria. Primer, ‘wait and see’. «Hem guanyat les eleccions», repeteixen una vegada i una altra.

Mentrestant, l’aspirant del PSC va fent el seu propi camí. Illa va acabar dimarts la ronda de contactes que havia anunciat en la nit electoral: va trucar a tots els caps de llista excepte al de Vox. Els va dir –va poder parlar amb tots excepte amb Dolors Sabater, de la CUP, amb la qual es va intercanviar missatges– que presentarà la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. «El canvi ha arribat i els socialistes el farem possible», va insistir.

Notícies relacionades

Fonts del PSC van explicar que, en aquestes converses, Illa va remarcar que els resultats del 14-F són «clars» i que «hi ha hagut un vot a favor del diàleg i el retrobament». I és cert que els socialistes i ERC, que tenen una bona relació al Congrés, encapçalen ara els seus respectius blocs; però també ho és que els republicans no es plantegen una col·laboració amb el PSC a la Generalitat.

Malgrat tot, Illa també va recordar a la resta de formacions que s’ha produït una majoria clara d’esquerres i progressista a Catalunya que ell pot encapçalar. Després d’aquestes primeres converses, obrirà una ronda de contactes presencials i discrets en els pròxims dies. ‘Sit and talk’».