Eleccions 23J
¿És possible votar amb el DNI caducat?
És imprescindible presentar el document d’identificació original a l’hora d’acudir a la cita amb les urnes
Hi ha tradicions que mai fallen. I és que quan s’acosta el dia d’anar a votar, en aquest cas per a les eleccions generals que se celebren el 23 de juliol, comencen a venir els dubtes. Quin és el meu col·legi electoral, a quina taula he de dipositar el meu vot, fins a quina hora estan obertes les urnes... I una de més important que afecta només uns quants, els que no tenen al dia les seves obligacions: ¿puc votar si tinc el DNI caducat?
Tot i que en un primer cop d’ull es pot pensar que no, al ser un document identificatiu que és vigent la veritat és que sí que es pot fer. L’única funció que té el DNI en les cites electorals és certificar la identitat del votant, un tràmit que ha de fer el president de la mesa, per la qual cosa tot i que hagi expirat la data de validesa serveix d’igual manera. Això sí, s’ha de tenir molt present que s’ha de portar sempre el document original: no està permès sota cap concepte presentar una fotocòpia. Així ho estableix la llei electoral, la LOREG (Llei Orgànica del Règim Electoral General).
Això sí, el DNI no és l’únic document vàlid a l’hora d’acudir a la cita amb les urnes. També es poden presentar el passaport, el carnet de conduir o la targeta d’identitat d’estranger (en el cas de les persones de països que mantinguin un tractat amb Espanya que els permeti votar en les eleccions locals). Tots han de tenir fotografia.
¿I si hi ha dubtes de la identitat del votant?
En el cas que sorgeixin dubtes sobre la correspondència del document amb la identitat del votant, seran els components de la mesa electoral els responsables de decidir per majoria si s’admet el seu vot o no. Com que són tres les persones que han de ser a la mesa, mai hi haurà un empat.
¿Qui pot votar el 23J?
Poden votar tots els espanyols majors d’edat inscrits en el cens electoral. Això inclou tant els que viuen actualment a Espanya com els quals ho fan a l’estranger. A més de mitjançant el vot presencial, es pot exercir aquest dret mitjançant el vot per correu, que s’ha de sol·licitar abans del 13 de juliol.
Notícies relacionadesTampoc s’ha de perdre de vista que a Espanya no és obligatori votar. Per tant, cap persona pot ser obligada o coaccionada a l’exercici del seu dret de sufragi, ni tan sols a revelar el seu vot.
¿Puc sortir de la feina per anar a votar?
La resposta és que sí. L’administració de l’Estat o, en el seu cas, la de les comunitats autònomes adoptarà les mesures precises perquè el personal que treballa per compte d’altri i el que dona serveis el dia de les eleccions pugui disposar en el seu horari laboral de fins a 4 hores lliures (retribuïdes) per a l’exercici del dret al vot. Quan la feina sigui en jornada reduïda, el temps es calcularà de forma proporcional.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- mesures de l'executiu La Generalitat mobilitzarà més de 1.000 milions per impulsar els microxips
- Nou pol d’innovació Un mar de ‘start-ups’, innovació i tecnologia
- Mesures de l'Executiu Catalunya comptarà amb més jutges de reforç contra la multireincidència
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Nou pol d’innovació De Nova York a Barcelona