Feijóo persevera a negociar la seva investidura per evitar el soroll entorn del seu lideratge

EFE/LAVANDEIRA

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo tenia previst des de fa setmanes anar avui, dia de Santiago, a la ciutat gallega a celebrar la festivitat de l’apòstol. El pla del líder del PP era disfrutar a la seva terra del triomf a les urnes. No obstant, la victòria en les generals ha sigut clara (136 escons davant 122 del PSOE), però insuficient per arribar a la Moncloa. El resultat de diumenge a la nit ha deixat en xoc Feijóo, segons coincideixen diversos dirigents, i a aquest mal resultat se suma un altre element que ja es va veure al balcó de Génova quan tots van pujar a celebrar que havien guanyat les eleccions: simpatitzants amuntegats a la porta de la seu van interrompre el discurs del líder del PP en dues ocasions al crit de «¡Ayuso, Ayuso!».

La derrota i el temor que la presidenta de la Comunitat de Madrid faci algun moviment que qüestioni el lideratge de Feijóo ha fet que el polític gallec marqui el terreny des del primer moment. Aquella mateixa nit va dir que, tot i que l’equació és difícil, intentaria formar Govern. Dilluns, la direcció del PP va enviar un comunicat reiteratiu dues hores abans de l’inici de la junta directiva nacional que Feijóo havia convocat (formen part d’aquest òrgan barons, alcaldes, parlamentaris...). «El líder del PP començarà immediatament les converses amb altres partits polítics a la recerca d’aconseguir els suports necessaris de cara a la seva investidura com a president del Govern», deia el text. Avís a navegants i en especial a una: Ayuso.

A l’arribada a la porta, la presidenta de Madrid va remarcar que Feijóo havia guanyat les eleccions i es va posar a la seva «sencera disposició» però, preguntada sobre si el lideratge de Feijóo estava en entredit, va respondre: «No ho crec». Molt més clar va ser Juanma Moreno, president de la Junta d’Andalusia, que és un altre dels barons amb més poder dins del PP. «En absolut», va contestar ell a la mateixa qüestió.

Després dins de la reunió, Feijóo va anunciar solemnement que havia iniciat el diàleg amb els partits que necessita per arribar a una majoria absoluta que el pugui portar a la presidència del Govern. Va assegurar que al matí havia contactat Vox (33 diputats), PNB (5), Coalició Canària (1) i Unió del Poble Navarrès (1) per arribar a la xifra dels 176 escons. No obstant, poques hores després d’aquest anunci, a les deu de la nit, el PNB va comunicar oficialment que no vol asseure’s amb ell per negociar res.

La pregunta aquest dimecres estava clara: ¿i ara què farà si no pot comptar amb els vots que necessita? «Dir que no es tenen suports simplement per haver parlat amb algun grup [amb referència a la negativa del PNB] em sembla una conclusió precipitada. UPN i Coalició Canària estan en la millor disposició. Parlaré en les pròximes setmanes amb el PSOE i amb Vox i a partir d’allà continuaré treballant», va respondre.

¿Per què abunda Feijóo en aquesta combinació entre la ultradreta i els nacionalistes bascos si sap que és inviable? Segons dirigents del PP, ho fa per «mostrar lideratge», «demostrar que ho intenta tot» i evitar possibles moviments que qüestionin el seu poder intern davant una victòria a les urnes que no pot tenir més de derrota. L’‘efecte Feijóo’ va aconseguir passar de 89 diputats a 136, una marca gens menyspreable tot i que inútil ja que no li dona la suma amb Vox, el seu soci natural.

Demanar l’abstenció del PSOE

En privat els dirigents del PP van començar a admetre la mateixa nit electoral alguns dels errors que els han portat a aquesta punxada: les expectatives, les rares respostes del mateix Feijóo a la seva amistat amb el narcotraficant Marcial Dorado, la seva absència en el debat a quatre de RTVE, els pactes amb la ultradreta en algunes comunitats autònomes, les picades d’ullet a aquests electors de dretes més radicals... En públic, fins ara, només es té la veu d’Esperanza Aguirre, una persona amb molta influència en el PP, i especialment en el de Madrid, que va presidir durant anys i que ara dirigeix Ayuso. Aguirre va afirmar, en un col·loqui de la web The Objective, que Feijóo s’ha equivocat a la campanya per a les eleccions generals «dient que preferia el PSOE» abans que a Vox i va suggerir que el futur del seu partit passa per Ayuso.

Notícies relacionades

Aquest dimecres la presidenta actual de Madrid farà una roda de premsa a la seu del partit en la qual tindrà l’oportunitat de deixar les coses clares. Entre els barons més importants es creu que «no hi ha clima» per a una revolta interna. Seria la segona en tot just any i mig. El 2022 Ayuso es va enfrontar al llavors president del PP, Pablo Casado, i va guanyar.

I mentre aquestes penes internes tensen Feijóo diversos dirigents es pregunten ja: ¿quan comença a demanar l’abstenció al PSOE per poder governar i que «es cremi» una mica Sánchez dient això de ‘no és no’?