RECONEIXEMENT
Talent, innovació i tecnologia per liderar una economia sostenible
EL PERIÓDICO entrega avui al Palau de Congressos els Premis Empresa de l’Any, un reconeixement a les iniciatives empresarials que han destacat el 2024 pel seu impacte en l’àmbit econòmic i el seu compromís per aconseguir una societat més justa, pròspera i avançada.

Superant les previsions inicials, les empreses catalanes van mostrar un fort dinamisme el 2024. Van impulsar un creixement del 3,6% a Catalunya, un punt més respecte a l’any anterior i quatre dècimes per sobre del creixement del conjunt d’Espanya que, al seu torn, va liderar l’expansió econòmica a l’eurozona. Amb l’objectiu de posar en valor l’esforç del teixit industrial català i la seva contribució al progrés, Banc Sabadell i EL PERIÓDICO entreguen avui al Palau de Congressos els Premis Empresa de l’Any, un referent en el panorama socioeconòmic de Catalunya des de fa més de quatre dècades.
Els premis destaquen l’impacte positiu que les empreses tenen en el benestar, reflectit el 2024 per l’augment de l’ocupació, amb 3,8 milions de persones treballant, la xifra més alta en un tancament d’any. Alhora, l’atur va arribar al seu nivell més baix des dels dies previs a la crisi financera, el 2008. Aquest dinamisme es va produir en diversos sectors en els quals Catalunya sobresurt: el turístic, el tecnològic i industrial, l’alimentari i el sanitari.
Als bons resultats s’hi arriben, a més, en un moment de grans canvis a causa de la digitalització i la transició cap a una economia més sostenible. En el turisme, prioritzar la qualitat sobre la quantitat és l’estratègia que persegueix el territori. L’augment de l’11,8% de la despesa turística, fins als 23.700 milions, per sobre de l’increment de visitants (9,7%), reflecteix una aposta en què participen els principals actors del sector.
La recuperació de l’automoció i la bona marxa dels sectors farmacèutic i alimentari van aixecar al 4,0% el creixement de l’activitat industrial. Les dades del 2024 reflecteixen com l’augment en la inversió en tecnologia i béns d’equipament van impactar en una millora de la productivitat. Així mateix, les exportacions catalanes van marcar el 2024 el segon millor registre de la sèrie històrica, només per darrere del 2023, superant el gran escull del debilitament de l’economia europea, el seu soci comercial principal. Les empreses ho van compensar amb creixements en altres mercats. Els premis volen destacar aquesta capacitat de reacció d’un teixit productiu sòlid que permet enfrontar amb més confiança escenaris incerts, com els desafiaments que plantegen les mesures proteccionistes en mercats clau per a les empreses catalanes.
La indústria ha fet els seus deures, i afirma que desitja trobar més facilitats per poder executar inversions i projectes basats en la innovació, aspecte fonamental per aconseguir una economia competitiva en un nou ordre internacional en el qual la Unió Europea ha de mostrar fortalesa. En aquest camí, Catalunya concentra el 40% de la inversió deep tech a Espanya. Un ecosistema divers i de qualitat és el que ha permès que el 2024 s’instal·lessin a Catalunya fins a 13 de nous hubs tecnològics, segons la Fundació Mobile World Capital.
Generar valor
Les xifres en verd es van traslladar en una recuperació de la capacitat adquisitiva dels treballadors tres dècimes per sobre de la inflació mitjana acumulada. No obstant, des dels estaments econòmics hi ha preocupació pel problema de la vivenda i les creixents desigualtats associades.
Generar valor en la societat a través del gran dinamisme del teixit empresarial és el que reconeixen els Premis Empresa de l’Any Banc Sabadell. El jurat –presidit pel conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i el CEO de Prensa Ibérica, Aitor Moll, i en què participen 17 personalitats més de reconegut prestigi i trajectòria en l’àmbit socioeconòmic– ha decidit distingir Mango com a Empresa de l’Any 2024. El guardó busca destacar la seva trajectòria i lideratge en el sector de la moda durant 40 anys, i el seu nou pla estratègic que situa les persones, la tecnologia i la innovació com a eixos per consolidar la seva proposta de valor diferencial mentre impulsa la seva expansió global.
Al seu torn, Gabriel Escarrer, del grup Meliá, rep el premi Empresari de l’Any per la seva visió estratègica, que l’ha portat a realitzar una vintena de noves obertures el 2024 i a apostar per una orientació cap a la marca hotelera de més valor. A més, el jurat atorga el premi Empresa Familiar a Hotels Catalonia per la seva solidesa i creixement. El premi Empresa +Sostenible recau en el Port de Barcelona pel seu compromís amb la innovació i la sostenibilitat. AstraZeneca és reconeguda com a Empresa +Innovadora pels seus avenços en la investigació biomèdica. Mentre que Areas obté el premi Empresa +Internacional per l’expansió pilotada des d’Esplugues de Llobregat d’un grup la plantilla del qual supera les 20.000 persones arreu del món. La Fageda rep el premi Empresa +Impacte Social Corporatiu pel seu compromís amb la millora de la qualitat de vida i la promoció de la integració social de persones en situació de vulnerabilitat. Finalment, el jurat reconeix Excelencia Tech amb el premi Empresa Indústria 4.0 per la seva aplicació de tecnologia avançada en processos industrials.
Com a novetat, aquesta edició incorpora el Premi a la Millor Empresa Emergent de l’Any, el guanyador del qual, Qida, ha sigut elegit per votació popular.
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- Televisió La marca 2CAT obre una disputa entre TVE i TV3
- Avenços mèdics El Clínic remet la meitat de casos de càncer sense opcions
- Successos Els Mossos multen amb 4.000 euros un taxista andorrà a l’aeroport de Reus per un servei il·legal de VTC