El principi del negoci

El premi Inicia distingeix les 'start-ups' que destaquen per l'originalitat en els seus productes o serveis

El guardó correspon a Leukos Biotech, especialitzada a tractar la leucèmia

lpedragosa37133572 leukos170202193354

lpedragosa37133572 leukos170202193354

2
Es llegeix en minuts

El premi Inicia, patrocinat per Levante Capital Partners, és el guardó que reconeix el mèrit en el sector de les start-ups dintre dels premis Empresa de l’Any d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA. Les candidatures per a aquesta categoria corresponen a empreses de nova o molt recent creació que han destacat per l’originalitat dels seus productes o serveis, enfocats generalment al client final, i amb un component tecnològic molt important. En aquesta edició, entre les candidatures considerades, el jurat ha destacat la tasca de Leukos Biotech, una companyia tecnològica fundada per l’Institut d’Investigació Contra la Leucèmia Josep Carreras i per la doctora Ruth Muñoz Risueño.

En aquesta disciplina, el jurat considera de manera especial el perfil de les empreses que aspiren al guardó en funció de tres directrius. Producte nou: la creativitat i l’originalitat del concepte base de l’empresa ha de ser especialment destacat. Aportació tecnològica: en el desenvolupament del producte hi ha de tenir un paper rellevant l’ús de les tecnologies digitals i dels nous entorns de relació social. I, la tercera, la viabilitat econòmica: el projecte s’ha de recolzar en un pla de negoci definit, raonat i realista, que encaixi en el context socioeconòmic de manera fiable.

El premi, a més a més, és un reconeixement a la intensa tasca que es desenvolupa a Catalunya en l’àmbit del desenvolupament de noves societats. La inversió en empreses emergents catalanes el 2016 va reflectir l’elevat dinamisme d’aquesta activitat, si bé es va moure lleugerament com ha passat per al conjunt del sector a Espanya i Europa. A Barcelona, la inversió va arribar als 282 milions d’euros l’exercici passat. La ciutat és el cinquè 'hub' europeu en captació de 'start-ups' i el primer pol d’atracció de la inversió a Espanya. L’informe 'Startup Ecosystem Overview', elaborat recentment pel Mobile World Capital Barcelona, mostra que la capital catalana va concentrar el 56% de totes les inversions en empreses emergents a Espanya, i que va ser a Barcelona on es va tancar el nombre més alt d’acords d’inversió, el 48,2% del total.

EMPRENEDORIA

Notícies relacionades

«Espanya està molt ben posicionada a Europa en emprenedoria», ha assenyalat el MWCB en referència al nombre d’emprenedors que Barcelona, Madrid i València atrauen per a la creació de 'start-ups'. Després de Londres, Berlín, París i Amsterdam. 

Barcelona concentra el 28,4% de les 2.663 'start-ups' espanyoles. Els principals sectors són l’'e-commerce' (21%), el 'social software' (10%) i el mòbil (10%). La majoria de les inversions a Espanya van a start-ups catalanes. El 59% de la inversió que es realitza procedeix de l’àmbit internacional. El sector de les empreses emergents amb base tecnològica o digital presenta cada cop un grau més alt de maduresa, ja que la inversió mitjana en cada empresa s’ha triplicat els tres últims anys, dels 200.000 euros del 2014 als 710.000 del 2016. Un altre factor de la consolidació del sector és que les empreses tradicionals fan servir cada vegada més les 'start-ups' per solucionar problemes interns.