Starlab, de l'espai a les neurones

Neuroelectrics, firma germana d'aquest grup català innovador, destaca per la seva projecció exterior, amb delegació als EUA i vendes dels seus neuroestimuladors a tot el món.

Neuroestimuladors en la seu de Starlab / Neuroelectrics a Barcelona.

Neuroestimuladors en la seu de Starlab / Neuroelectrics a Barcelona. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala

De l'espai al cervell. Si alguna cosa caracteritza Starlab, fundada pel matrimoni format pel físic i matemàtic Giulio Ruffini i l'economista Ana Maiques, és la idea de transformar la ciència en tecnologies amb impacte positiu en la societat.

Guanyadora del premi Projecta d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, patrocinat pel Port de Barcelona i que reconeix la internacionalització i projecció exterior, la firma està aconseguint els objectius que es van marcar els seus fundadors quan el 2000 van comprar la filial de la firma belga per a la qual treballaven i que havia fet fallida.

A més a més del negoci vinculat amb l'espai, part dels seus esforços en l'actualitat se centren en la societat germana Neuroelectrics, creada el 2011; i que els manté més als EUA que a Espanya. De fet, tenen delegació a Cambridge, a prop de Boston, la capital biotecnològica dels EUA.

Allà ja han aconseguit l'aprovació del supervisor del país, la Food and Drugs Administration (FDA), per a un estudi clínic sobre l'epilèpsia amb el govern de l'estat de Massachusetts amb el seu dispositiu neuroestimulador Wifi. Ho faran amb l'Starstim, un casc sense fil, però que a través de corrents elèctrics estimula certes parts del cervell per tractar des de malalties neurològiques fins a addiccions. Les proves es portaran a terme a l'hospital de nens de Boston i duraran uns dos anys. «No hi ha més dispositius aprovats amb aquesta tecnologia», proclama Maiques. Aquest dispositiu va ser un pas més respecte a l'Enobio, un equip portàtil amb el qual van començar aquest camí, que mesura els senyals cerebrals i els utilitza com a mitjà d'interacció entre el pacient i la màquina.

Maiques, a més de responsable de Neuroelectrics és també la millor comercial de la companyia. No és rar veure-la lluir els seus cascos sense fil en trobades i reunions de tot tipus. Els seus dispositius s'han integrat en nombroses investigacions. Una d'elles la van portar de forma conjunta amb la Michael J. Fox Foundation, promoguda per aquest actor i que es dedica a investigar sobre la vinculació dels trastorns del son i l'alzheimer.

Notícies relacionades

L'any passat, entre Starlab i Neuroelectrics van facturar uns 4,5 milions d'euros, dels quals uns tres milions van correspondre al ram de neurociència, que també s'ocupa de l'activitat comercial. En l'actualitat estan immersos als EUA en negociacions per a una ronda de finançament d'uns 10 milions de dòlars i a la recerca d'aliances amb socis industrials. La companyia ven els seus productes a universitats, hospitals i grups d'investigació de tot el món.

Maiques va guanyar el 2014 el premi 'Women innovators' de la Comissió Europea. Neureoelectrics, per la seva part, va ser escollida entre els 100 millors projectes emprenedors als EUA per la revista 'Entrepreneur' i millor start-up en salut el 2015 per l'edició britànica de Wired, entre altres reconeixements.