PREMI PROJECTA 2017

El món per mercat

El guardó Projecta distingeix la companyia catalana que s'ha destacat per la seva tasca d'internacionalització

El jurat premia la multinacional siderúrgica de capital familiar Celsa Group

zentauroepp41559460 francesc rubiralta presidente de celsa

zentauroepp41559460 francesc rubiralta presidente de celsa

2
Es llegeix en minuts

La internacionalització ha arribat a l'economia catalana per quedar-s'hi. En els últims anys, les empreses de Catalunya han pitjat l'accelerador en la seva tasca d'internacionalització fins al punt de batre rècords any rere any. En aquest context, el guardó Projecta, patrocinat pel Port de Barcelona i un dels que s'atorguen dins dels premis Empresa de l'Any que atorga EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, distingeix una empresa que ha destacat en la seva projecció a l'estranger. El premi, que s'entrega el dia 15 de gener, ha correspost en l'edició del 2017 a Celsa Group, un històric fabricant siderúrgic que ha convertit el món en el seu mercat.    

El premi Projecta distingeix els mèrits de les empreses catalanes en funció de la implantació a nivell de producte, de producció o de servei en el mercat internacional. L'obertura de nous mercats i les estratègies basades en la diversificació del negoci a partir de l'exportació són els valors que el jurat considera principalment en la concessió d'aquest premi. Els mèrits dels candidats poden correspondre a l'activitat iniciada en l'any anterior o bé a l'acumulat de la seva trajectòria en aquests conceptes. Es tracta d'un guardó a la internacionalització de la marca, que prestigia aquelles empreses que es converteixen en ambaixadors dels hàbits de qualitat i competència de la indústria catalana.

Multinacional siderúrgica de capital familiar

El que va començar com una petita empresa de laminació siderúrgica el 1967 s'ha convertit en una multinacional amb 120 centres de treball en 10 països. L'antiga Compañía Española de Laminación SA (Celsa) que van posar en marxa Francisco i José María Rubiralta és avui una companyia amb nombroses filials agrupades en Celsa Group, que presideix Francesc Rubiralta com a representant de la segona generació familiar. Després d'una expansió internacional iniciada el 2003 amb la compra d'una siderúrgica britànica com a primera de diverses adquisicions, el grup ha crescut fins a arribar a una facturació de 4.500 milions el 2017. El pes del mercat internacional ha pujat fins al 69% de les vendes, amb un 82% de les exportacions destinades a Europa, un 8% a l'Àfrica, un 6% a l'Àsia i Oceania i un 4% a Amèrica.

Notícies relacionades

La internacionalització de les empreses catalanes ha incrementat la seva intensitat en els últims anys, especialment des de l'inici de la crisi al convertir-se en una via per buscar mercats alternatius a l'espanyol. Les exportacions es van incrementar un 9,3% de gener a octubre del 2017, i un 11,2% a l'octubre, i es va arribar a un nou màxim històric de 229.801 milions d'euros en el conjunt d'Espanya. A Catalunya, el comerç exterior va créixer un 8,6%, fins a 58.976,6 milions, una dada que, segons la Generalitat, mostra la solidesa de l'economia catalana.

Rècord del port de Barcelona 

El Port de Barcelona, com a termòmetre del comerç exterior, també registra uns nivells rècord d'activitat. En el període de gener a novembre del 2017, la càrrega transportada a través del port de Barcelona va créixer un 33,7% i va arribar als 2,7 milions de contenidors. Les exportacions marítimes es van incrementar en un 4,1% en els 11 primers mesos de l'any passat.

El Port de Barcelona, clau per conquistar el mercat exterior

El Port de Barcelona és el primer port de l'Estat en connexions internacionals i en termes del valor de la mercaderia que canalitza (més de 61.000 milions d'euros anuals), a més d'estar integrat en un <em>hub</em> logístic únic a Europa, que inclou l'aeroport, Mercabarna, la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL-PORT) i el Consorci de la Zona Franca.