Vies verdes

Girona, pels antics carrils ferroviaris

zentauroepp53456474 via girona200520151625

zentauroepp53456474 via girona200520151625

5
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Sortir a la natura, a caminar, a pedalar, a respirar amb calma i percebre el cant dels ocells i l’olor de les flors i les plantes silvestres pel camí és sempre un propòsit saludable, en qualsevol època de l’any. De primavera a principis de tardor, però, quan la llum del dia és més generosa, dona per a molt més.

 Ben calçats i amb la roba necessària per no carregar pes de més ni passar fred ni calor, n’hi ha prou amb localitzar el nostre punt de partida. Per exemple, qualsevol dels començaments d’alguna de les vies verdes de Girona, antics trams de carrils ferroviaris recuperats i adequats ara com a senders per recórrer-los a peu o amb bicicleta, també si es fa via amb l’ajuda d’una cadira de rodes. Són senders adaptats al passeig tranquil i amb tota seguretat, ja que no hi tenen accés usuaris motoritzats.

Una desena de rutes a la demarcació de Girona s’han distribuït en itineraris temàtics senyalitzats i connectats entre si. La temàtica la marquen els recursos naturals i culturals per on passa cada camí, els seus elements patrimonials singulars i d’interès que aporten un valor afegit a les rutes. Es facilita així el descobriment de pobles i els seus atractius, productes, història i gent, aprofitant que en el seu entorn natural més pròxim s’han obert llocs per passejar. D’aquesta manera, sensibilització mediambiental i cultural juguen a primera divisió.

 En la pàgina web de Vies Verdes de Girona es troben detallats tots els itineraris, amb les senyalitzacions i logotips que ens anirem trobant sobre el terreny. Per als qui decideixin recórrer algun dels trajectes o diversos amb bicicleta, també existeix un identificatiu Bed&Bike, d’aquells serveis turístics associats a les rutes, com ara allotjaments i restaurants dotats d’espais per netejar i guardar les bicicletes i tot l’equip i informació específica per a ciclistes, de caràcter tècnic per a les seves bicis o sobre els mateixos itineraris.

La Ruta del Ferro i del Carbó

Després del pas del temporal ‘Gloria’, algunes zones de les vies verdes de Girona van quedar afectades. Però aquests dies, almenys, ja s’han acabat de reconstruir alguns trams del paviment d’una de les dues rutes que proposem per descobrir aquests camins sobre antics carrils ferroviaris: la Ruta del Ferro i el Carbó.

 Són 15 quilòmetres, des de Ripoll fins a les mines d’Ogassa, passant per Sant Joan de les Abadesses. L’extracció del carbó i la tradició de la farga al Baix Ripollès marquen la temàtica i el camí d’aquest itinerari, sobre el trajecte que antigament seguia el tren, durant el gloriós passat industrial de la zona. Les mines d’Ogassa van cessar la seva activitat i van tancar el 1967, i l’últim tram de tren va deixar de funcionar. Però entre la població de Sant Joan de les Abadesses i Ripoll el tren va continuar circulant fins al 1980.

Un dels trams de la Ruta del Ferro i el Carbó, a Sant Joan de les Abadesses / STELLA ROTGER / CVVGI

El desnivell que trobarem en aquesta ruta és molt baix, només d’un 1%, té una dificultat mínima i el paviment està asfaltat. Veurem que estan senyalitzades zones de lavabo i espai perquè puguem disfrutar d’un pícnic, en concret a Sant Joan de les Abadesses, on també hi ha a la nostra disposició un centre de BTT.

De Ripoll a Ogassa, el sender és molt pla, i a Ogassa comença a augmentar la inclinació, però igualment és accessible.

I si triem aquesta ruta, podrem aprofitar per visitar el monestir benedictí de Santa Maria de Ripoll, fundat pel comte Guifré l’any 879. Si un dissabte som a Ripoll, trobarem les parades del mercat setmanal a les places i els carrers del nucli antic. Sense deixar Ripoll, i continuant connectats amb la comunitat benedictina, també podem visitar l’Scriptorium, el lloc on els monjos, o amanuenses, copiaven manuscrits. Una exposició permanent explica la importància d’aquella minuciosa tasca, i s’ofereixen visites guiades i tallers, com el de l’escriptura clàssica a mà, per a totes les edats.

 A Sant Joan de les Abadesses, els retaules gòtics del seu monestir, de l’any 885, són un altre dels al·licients culturals a l’acostar-nos al Ripollès.

Ciclistes davant l’estació de Cassà de la Selva, sobre una de les vies verdes de Girona. / Stella Rotger / CVVGI

Ruta Termal

La Ruta Termal és una altra de les possibilitats accessible a tots els públics. Són 14,8 quilòmetres que van des de la població de Cassà de la Selva fins a Caldes de Malavella. Al final connecta amb un altre itinerari, el de la via verda del Carrilet II, amb la qual es pot arribar fins a Girona, o fins a Sant Feliu de Guíxols, depèn del tram que triem per connectar entre itineraris.

Notícies relacionades

Un pendent suau ens portarà entre camps de cultiu, boscos de roure i planes, un paisatge variat que comprèn la vista panoràmica del massís de les Guilleries. També aquest itinerari té molt poca pendent i comparteix alguns dels seus trams amb accés a finques particulars. Pot ser que ens creuem amb algun pagès. A Cassà de la Selva disposem de lavabos i aquesta ruta també disposa de zona habilitada per descansar i menjar, l’àrea de pícnic del parc de les Moleres.

Una ciclista, usuària de les vies verdes, consultant els cartells indicatius de la connexió de la Ruta Termal i la del Carrilet / Stella Rotger / CVVGI

El nom de la ruta respon a les característiques termals de l’aigua que emana de diverses fonts del municipi de Caldes de Malavella, vila termal. De fet, l’itinerari creua el centre urbà de la localitat, així que podrem visitar les seves termes romanes, si volem acompanyats d’un guia. Trobarem fonts d’on surt una aigua a uns 60 graus de temperatura, com la que utilitzen els balnearis locals per dur a terme els seus tractaments, que també podrem aprofitar per provar.