Turisme després de la covid
Passeig estel·lar per Catalunya
Des de Barcelona fins a l'Alt Empordà, passant pel Vallès, el Solsonès i el Pirineu, les destinacions més interessants per observar el firmament
Contemplant el cel nocturn des de l’observatori astronòmic d’Albanyà (Alt Empordà). /
Amb la mirada als astres, el món terrenal es difumina en una agradable experiència de desconnexió. Allà on els elements del firmament brillen amb més nitidesa per l’absència de contaminació lluminosa, el cel nocturn és un escenari espectacular. Molt més en certes nits de l’any en què fenòmens com la pluja d’estels ens ho mostren molt més. Una de les més populars i seguides per molta gent és la coneguda com Llàgrimes de Sant Llorenç, o Perseids, una de les presències de meteors més importants en l’atmosfera de la Terra, que dibuixa tantíssims traçats velocíssims, el rastre d’una intensa llum que ens sorprèn en la foscor i ens regala l’emoció de sentir-nos afortunats de veure-la. Aquelles nits de més activitat de meteors es concentraran entre l’11 i el 13 d’agost, tot i que qualsevol nit clara es poden veure estrelles fugaces.
Per saber quan es produeixen fenòmens especials durant l’any, hi ha algunes webs, com la de Termcat o la de Turismo de Estrellas que indiquen els millors llocs del planeta per veure’ls.
Però al marge d’aquelles nits especials, el cel ens parla cada nit. L’observació del firmament compta amb miradors excepcionals per disfrutar de l’astronomia en qualsevol nivell de coneixement durant tot l’any. A Catalunya hi ha diversos observatoris i enclavaments privilegiats per admirar el cel estrellat, millor encara acompanyats de guies experts en la ciència que estudia planetes, satèl·lits, meteoroides, estrelles... Ens ajuden a no perdre cap detall de tot el que veiem, i ens expliquen el perquè de cada fenomen. A Catalunya comptem amb diversos observatoris astronòmics. Tots obren les portes per acompanyar-nos en el viatge al món de les estrelles i planetes. Des de Barcelona fins a Figueres, passant pel Vallès i creuant el Pirineu, farem un inoblidable passeig estel·lar.
Una de les edicions passades de ‘Sopars amb Estrelles’ a l’Observatori Fabra de Barcelona. /
Sopar amb els astres
Fins al 4 d’octubre, l’Observatori Fabra de Barcelona ofereix a tot el públic els seus ‘Sopars amb Estrelles’ organitzats per la productora d’activitats culturals Sternalia. Cada dia de la setmana, excepte els dilluns, i sempre amb reserva prèvia, es dona l’ocasió de viure una experiència gastronòmica, cultural i científica en una nit original, diferent i completa. A l’aire lliure, el sopar. Però a l’interior de l’observatori, mascareta, gel hidroalcohòlic i unes ulleres especials per observar el cel nocturn amb el telescopi, evitant-ne així el contacte directe. Així es podrà disfrutar del que mostra el firmament en un cim al costat de la muntanya del Tibidabo. Asteroides i cometes són estudiats des d’aquest observatori per científics, de l’activitat dels quals ens parlaran en la visita guiada.
La vetllada consisteix en un sopar a la terrassa als peus de l’observatori i magnífic mirador sobre la ciutat de Barcelona. Després té lloc una conferència científica que ens situa al lloc on ens trobem i després es visita l’observatori –amb aforament limitat controlat– i de la posterior observació guiada del cel nocturn.
Telescopi de l’observatori de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell. /
Casals i cursos d’astronomia
Com cada any, l’Agrupació Astronòmica de Sabadell organitza, els matins de juliol, els seus casals d’astronomia per a nens i nenes d’educació primària i de robòtica per a alumnes de secundària. Aquest estiu ho farà adaptant aforament i metodologia als requisits de la prevenció de la Covid-19. I les tardes de juliol celebra, per a joves i adults, els seus campus d’astronomia, cursos teòrics i pràctics que repassen temes com els forats negres, l’evolució de les estrelles, des del seu naixement, evolució i desaparició, o els exoplanetes, planetes que orbiten en estrelles diferents al Sol.
I al marge de casals i campus, per a grups reduïts, familiars o d’amics, quan la Lluna es trobi en el seu quart creixent, l’última setmana de juny, i el mateix el juliol i l’agost, es faran observacions dedicades a astres concrets. A la web de l’agrupació sabadellenca informen de totes les seves activitats.
Al poble d’Obeix, a la zona d’influència del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. /
Mil cent una estrelles
La interpretació popular del cel nocturn es recull en cançons, refranys i endevinalles que han passat de generació en generació a molts pobles. Sembrar o tallar-se els cabells en determinat moment de l’estat de la Lluna amaga veritats i costums que acostaven les persones al firmament. Alexandre Bonanit, divulgador astronòmic, educador ambiental, contacontes i dinamitzador cultural, ha sabut integrar saviesa popular i lectura científica del vincle entre persones i cossos celestes. En el seu espectacle ‘Vi, glosa i estrelles’ combina els atractius de la vinya, la paraula escrita artísticament i l’espectacle que manifesta el cel nocturn. El 4 de juliol el farà a Montblanc. I l’11 de juliol organitza un passeig nocturn amb observació del cel inclosa a Valls. I a Montferri, l’11 d’agost, també acompanyarà una observació dels astres amb telescopi. L’objectiu de l’associació que presideix, Bocafoscant (paraula pallaresa per definir el moment que enfosqueix), és fomentar els valors astronòmics, ambientals i artístics. I totes les seves activitats van orientades cap a això. Divulgant la riquesa del cel que mostren les nits, passa el missatge del valor de la cultura i el respecte mediambiental.
Una de les sessions de divulgació astronòmica d’Alexandre Bonanit. /
El Centre d’Observació de l’Univers
Al municipi d’Àger, a la comarca de la Noguera, hi ha el Parc Astronòmic Montsec, on els caps de setmana del mes de juny i de dimarts a diumenge durant juliol i agost, i fins al primer cap de setmana de setembre, es poden fer visites al planetari, sempre amb reserva prèvia i amb l’aforament limitat adequant-se a la normativa higienicosanitària en cada fase de desescalada del confinament per la Covid-19. Igualment es podran fer observacions a l’exterior directament mirant al cel però conduïts per una llum làser amb què el guia ens ajudarà a interpretar tot el que veurem. I, per evitar el contacte de cada persona amb el telescopi, les imatges que reculli es veuran projectades en una pantalla.
El lloc on s’ubica aquest punt d’observació de l’univers, la serra del Montsec, ha sigut reconeguda com un dels indrets que mostren unes condicions d’observació astronòmica excepcionals, tant pels seus condicionants meteorològics com per la baixa afectació de la contaminació lluminosa. Per això les seves instal·lacions són eina de científics de tot el món que recullen en els seus estudis dades registrades des d’aquest punt del Prepirineu català.
Una sessió al planetari de Món Natura Pirineus, al poble pallarès de Son del Pi. /
Endinsar-se en la foscor
En el temps en què la vista humana s’acostuma a la foscor de la nit, entorn dels 15 minuts, podem sentir-nos embolcallats en una atmosfera especial, preparant-nos per contemplar tot el que el cel sobre el Pirineu de Lleida ens ofereix. El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i la seva àrea perifèrica és un dels llocs de Catalunya amb menys contaminació lluminosa, per la qual cosa va rebre la certificació Starlight com a espai d’especial nitidesa del cel nocturn. Tot el seu entorn d’influència es beneficia d’aquesta claredat dels cossos celestes sobre la foscor. I és el territori en què el físic i màster en astrofísica Kike Herrero, que treballa com a astrònom per a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, fa les seves sortides per observar el cel nocturn. Herrero té la seva gran afició en la divulgació de l’astronomia entre tota mena d’audiència. Per a això va crear Celístia Pirineus, per poder organitzar sortides nocturnes per a tothom. Amb el seu telescopi portàtil, adapta el relat a cada grup. Són sessions que es poden combinar amb passejos, sopars i vetllades sota les estrelles.
Món Natura Pirineus
Al petit poble de Son del Pi, a la comarca del Pallars Sobirà, posarem rumb al viatge per les galàxies. Ho farem des de les instal·lacions de Món Natura Pirineus, el centre de naturalesa que la Fundació Catalunya La Pedrera va posar en marxa per organitzar estades de sensibilització sobre la flora, la fauna i tots els hàbitats mediambientals d’aquest racó del Pirineu de Lleida. Com a àrea d’influència del Parc Nacional d’Aigüestortes, les condicions per observar el cel són magnífiques. Per això el lloc compta amb un planetari i les sessions sobre astronomia formen part del menú de les seves activitats. A partir de juliol i fins a mitjans de setembre, organitzen el seu particular Viatge per les Galàxies. Consisteix en una sessió d’astronomia al planetari com a primera part, abans de sopar. I després, l’observació que normalment es feia individualment amb telescopi, es farà a través d’una pantalla que projectarà les imatges del cel en directe que anirà enfocant el telescopi des de l’observatori. En la intempèrie, a més, els educadors assenyalaran amb làser els diferents elements que ens comentaran. I en una última part de la vetllada, s’expliquen històries de mitologia relacionada amb l’astronomia.
Quan el sol s’amaga a Castelltallat
Entre les comarques del Bages i el Solsonès, s’aixeca un turó d’uns mil metres d’altitud. És la serra de Castelltallat, un paratge tranquil, despoblat, amb prou feines alguna masia en les seves proximitats. La llum artificial és gairebé inexistent. Condicions idònies per asseure’ns a observar nits estrellades. Allà hi ha l’Observatori Astronòmic de Castelltallat.
L’activitat estrella de l’observatori és el Bateig del Cel. Té lloc els divendres i dissabtes en temporada alta, i són dues hores d’exploració guiada del cel de nit que s’inicien amb la posta del sol. Per començar es pot visitar l’exposició ‘Proporcions del Sistema Solar’. Ens ajudarà a situar-nos al cel. I, ja acompanyats d’un especialista, l’activitat s’inicia amb una conferència introductòria, abans de passar a observar les estrelles que ja es poden veure al firmament. Es pot acudir a la sessió en solitari o en grup, però sempre amb reserva prèvia, i més ara que la normativa per prevenir el contagi del coronavirus requereix cert control d’aforaments a les instal·lacions.
Albanyà, oasi de foscor
Notícies relacionadesA Albanyà, a una mitja hora de cotxe des de Figueres, hi ha el primer parc internacional de cel fosc certificat al territori estatal per les màximes entitats que reconeixen les millors condicions d’observació del cel nocturn. En un poblet d’uns 157 habitants, a l’Alt Empordà, la massa forestal blinda un lloc especial per contemplar el cel de nit, protegint-lo contra la contaminació lluminosa. Al mig del bosc, i al costat del riu Muga, el lloc on s’aixeca l’Observatori Astronòmic d’Albanyà és un veritable oasi de foscor, una ubicació ideal per obrir els ulls i viatjar amb ells per les galàxies i nebuloses. El xou astronòmic que presenten a Albanyà l’acompanya la música de Pep Sala, «un enamorat de l’astronomia», segons ens explica el director de l’observatori, Pere Guerra.
Amb el telescopi més gran de la demarcació de Girona, en aquest observatori, una iniciativa privada que col·labora amb la NASA en la recerca de planetes fora del sistema solar, veurem quanta informació visual es pot captar. Activat amb control remot, totes les imatges que va captant s’envien a una pantalla ubicada a l’aire lliure, on les butaques permeten una còmoda experiència de contemplació. Les explicacions de l’astrofotògraf Juan Carlos Rosado i de Pere Guerra i aquesta suggerent música de fons completen una aproximació als planetes, un pla atractiu per a qualsevol de les pròximes nits d’estiu, a partir de 19 de juny.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034